Karzatlezárás és szegedi irodakeringő politikai okokból?

2009. október 1., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozgyules28Lezárták a karzatot a városháza dísztermében. Statikai okokra hivatkoznak a torony alatt, de sokakban felmerült a gyanú, hogy – polgármesterünk célzásából merített szavakat kölcsönvéve – talán a „választópolgárnak álcázott aktivisták” ellen emelt védőbástyát az önkormányzati apparátus. A SZEGEDma.hu most felidézi, hogy egy év alatt mi is okozhatott öt műszaki, statikai, renoválási problémát a városházán.

A 2009. szeptember 25-i szegedi közgyűlésen drámai bejelentést halhattunk: életveszélyessé váltak a díszterem karzatai. Az ellenzék részéről Kohári Nándor segített felidézni az elmúlt év néhány olyan „statikai problémáját”, ami kapukat segített nyitni, zárni a demokrácia fehér házában.

„Innen eleddig többé-kevésbé szabadon, szegedi polgárok is közvetlenül nyomon követhették a városházi közgyűlések nyílt üléseit, néha tetszésüknek, vagy nem tetszésüknek is hangot adva – szórtak röplapokat, drapériákat is akasztottak ki. Mindezekre az ülésvezető szocialista polgármester Botka László látható idegességgel reagált, egyre több városházi egyenruhást rendeltek ki közgyűlésről közgyűlésre, és bizony volt olyan, akit kidobattak az elmúlt években, a szegedi demokrácia nagyobb dicsőségére. Ám ennek már vége. A szemmel láthatóan változatlan állagú, stabilan álló karzatokról az enyhén remegő hangú jegyző bejelentette, nem biztos, hogy most már képesek megbirkózni a rájuk nehezedő érdeklődő tömegek súlyával, és az esetleges tragédiát megelőzendő senki sem mehet immár a karzatokra” – így Kohári. „Statikai vizsgálatok szükségesek, szól az új verdikt – szerintem ezek akár 2010 októberéig is elhúzódhatnak, fránya műemlékvédelem, miegymás – addig szegedi polgár közgyűlés közben nem teheti be a lábát a nyílt üléseken sem a díszterembe.”

Sokadik „műszaki probléma” a szegedi demokrácia útjában

Érdekes ritmusa van a szegedi polgármesteri hivatal állagromlásának – véli a politikus. „Még emlékszem azokra a pillanatokra, amikor a szegedi ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a helyi egészségügy jövőjét illető kérdésekben. Bizony-bizony szorgos kezek azonnal befóliázták a dísztermet, és az újabb ’halaszthatatlan’ munkálatok miatt a Huszár utcában, egy teljes létszámú közgyűlés megtartására eleve alkalmatlan helyiségbe hívták össze a soron kívüli közgyűlést, amire a kormányoldal el se ment. Ugyanez történt egy januári, ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűléssel. Akkor ismét műszaki problémára hivatkozva zárták le a dísztermet, ahol két nappal előtte még konferenciát tartottak, s a képviselőket egy 22 fős kisterembe vezényelték, ahol a kormányoldal ismét nem jelent meg (be se fértek volna). Amikor 2006-ban Beck Zoltán akkori tanácsnok politikai különutakra merészelt tévelyedni – az általa vezetett szociáldemokraták végül az MSZP-től függetlenül indultak a 2006-os önkormányzati választásokon – tanácsnoki irodáját hirtelen felújító munkások lepték el, amiről valahogy Beck tanácsnok értesült utoljára. Fájdalom új helyiséget hirtelenjében nem sikerült számára találni, így véletlenül pont mikor Botkáéknak nem tetszően cselekedett, iroda nélkül maradt” – emlékezett Kohári, majd egy másik különös költözést, Sándor Klára „kilakoltatását” idézte, amikor a szegedi 2. választókerület akkor még SZDSZ-es országgyűlési képviselője a Deák Ferenc utcai ovi bezárása ügyében szintén Botkáéknak nem tetszően nyilatkozott. „A képviselőnő irodája azonnal repült a főépületből a ’torony alól’ a szomszédos ’szürke ház’ alagsorába. Persze szigorúan statikai alapon” – mondta sokat sejtető mosollyal a fideszes képviselő. „A komikus sor folytatása helyett inkább egy kéréssel fordulok Szeged jelenlegi szocialista fura uraihoz. Akkor, amikor egykori szövetségeseiket selejtezik, amikor az ellenzékkel kívánnak kitolni, vagy éppen a szegedieket nyomják ki a városházi ülésteremből: mutathatnának több nagyvonalúságot!”

Karzat alatt ülni lehet, rámenni nem

A legutolsó statikai probléma miatt felkerestük városunk főjegyzőjét, Mózes Ervint, hogy megkérdezzük, miért épp most zárták le a karzatot, meddig tart a felújítás és mit tudni az oszlopok állapotáról. A jegyző Zádori Balázst, az önkormányzat ellátási osztályának vezetőjét jelölte ki illetékes nyilatkozónak. „Most vettük észre, hogy a repedések miatt szükséges a karzat megvizsgálása, hiszen jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét probléma lehet a szerkezetben, mekkora mértékű az oszlopok statikai romlása” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a köztisztviselő, aki hozzátette, hogy szakértői véleményt kell kérni, ami már folyamatban van, addig le kell zárni a karzatot. A felújítási munkálatok ezután kezdődhetnek el, természetesen csak a műemléki felügyelet engedélyeivel. „Nem lehet tudni, meddig tart a felmérés és a felújítás”– fűzte hozzá Zádori. Arra a kérdésünkre, hogy nem veszélyes-e a karzat az alatta ülőkre, az osztályvezető úgy felelt, hogy nem valószínű, hiszen a karzatra a terhelés jelent veszélyt, ezért nem engednek fel rá senkit. Arról majd a jegyző fog nyilatkozni, hogyan lehet majd ezek után a közgyűlés nyilvánosságát biztosítani az érdeklődőknek.


Városháza – Díszterem in Szeged

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 51 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.236.238 IP címről szól hozzá.

 • 51. Kapufa hozzászólt ekkor: 2009. október 5., hétfő, 21:33
  Válaszolok

  Ki vagy te miki!
  Ne b..gass itt embereket, hanem állj elő bizonyítékkal, aztán, mert így csak egy irigy, öntelt nulla vagy. Semmi több. Ajánlom Kozmának, hogy az ilyenekkel le se álljon, arra se méltók

 • 50. miki hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 22:31
  Válaszolok

  Jaaaaaaaaaaaa
  Kihagytam Dlusztust!
  Na az a legnagyobb arc. A mai napig nem tudni, hogy hova kinek mire mikor mit játszik.
  DM fiatal főszerkesztőjeként a rendszerváltás után eladja a lapot a franciáknak. Polgári, de a politikában a polgári polgármester ellen indul 2006-ban, Botka legnagyobb örömére s győzelmére. Az SZDSZ-es Szabó rektor személyes tanácsadója, bormestere, és a rektor egyetemi lapjának főszerkesztője. Megmenteni jön ismét a szegedi focit, de közben a szocik (Botka, Szentgyörgyi) házi vállalatával Szeviéppel elhagyja csapatát, elviszi a legjobb játékosokat és Diósgyőrbe megy elnöknek, ahol közutálat tárgya lesz az egész vezetés, egy év után kilép a cég a miskolci fociból is (nem kapták meg a kért munkákat ott). Közben segít előteremteni a KÉSZ fociakadémiát, ami egyenlőre nehezen csiszolódik a helyi utánpótlásnevelő klubokkal. Na most nem tudni mi van vele, de Algyő kapcsán felmerült ismét a neve, aki a szocikkal tör focipirospontokra.
  Na őt kihagytam a sorból.
  De már most elnézést kérek ha valótlant írtam, amit kétlek…

 • 49. miki hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 22:19
  Válaszolok

  Elnézést, hogy Kozmáról a SZEGEDI focival kapcsolatban azt mondtam, hogy megpróbálta és nem sikerült. Mert megpróbálta elnökként és nem sikerült. Ja, és mindenki iszik, különben szomjan halna…

  Szóval ő is azon elnökök egyike volt a Szeged SC? vezetői közül aki megpróbálta és nem sikerült (Nagylaki volt az edző asszem alatta). Többet nem mondtam. Bodó exelnök börtöntöltelék, maffiaarc, Nagylaki börtöntöltelék szélhámosarc, Bereck Imre adócsaló (Ványai Éva exapehvezár testvérével biznyákoltak és erre kellett csak a foci), szélhámos, 1. szerbek nemzetközi szélhámosok voltak, mint nemrég a 2. szerbek is. És volt Kozma elnöksége is, akiről semmi ilyet nem mondtam, csak, hogy nem sikerült. Ő biztos tudja miért…
  Ha nem iszik akkor elnézést, és nyúljon gyorsan a pohár után, mert szomjan hal, azt pedig nem venném a lelkemre :)

 • 48. szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 21:54
  Válaszolok

  Miki valóban moderáld magad, hogy jössz ahhoz hogy gyalázz itt komoly múlttal és jelennel bíró embereket, akik tiszteletben állnak. Kérj bocsánatot!

 • 47. Sós György hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 21:53
  Válaszolok

  Miki!
  A Kozma Zoltánnak igaza van, Ő többet tett Szegeden a labdarúgásé, mint sem Őt bánts.Te valóban nem is ismered Őt!Kérj tőle elnézést,ennyivel minimum tartózol Neki.

 • 46. Kozma Zoltán hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 21:34
  Válaszolok

  Tisztelt Miki!
  Ha rólam van szó, hogy Kozma is megpróbálta akkor igen
  megpróbáltam és a jövőben is megpróbálnám, mert én legalább megpróbálom.
  Ami az asszemre, azt kikérem magamnak, mert Te nem ismersz engem,és így nem ildomos véleményt alkotni,
  asszemre.

 • 45. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 13:15
  Válaszolok

  Kunnál Lalánál nem,de nálad allien sokkal nagyobbnak képzelem magam,egyébként miki fontos dolgot fogalmazott meg,nagyon fontos, egy labdarúgó lobbi ismételt létrehozása Szegeden,s ebben a régi sztárok,Kun Lajosok sokat tudnánák segíteni.

  CSAK A SZEGED

 • 44. allien hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 12:47
  Válaszolok

  Ki a tököm ez a Nográdi?Ugyan valaki mutasson már be neki a végén még nagyobb embernek képzeli magát mint a Kun Lajos.Vagy ö találta fel a spanyol viaszt?Kis pöccs

 • 43. miki hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 12:41
  Válaszolok

  A szegedi foci már bocsánat de azért is van itt, mert az olyan sztárok, mint Kun Lajos volt annyira sem vitték, hogy a fociban maradva dolgozzanak. Mondjuk működjön egy vállalkozás, és azon keresztül a kapcsolati tőkéket megmozgatva összeránthatott volna az az utolsó nagy csapat néhány tagja egy olyan teamet, ami már rég legalább stabil második vonalban szerepeltetné a gárdát. Ehelyett: Kun kubikos, Bogdán csapos, de lehet már az sem, Bodó (elnök) börtöntöltelék, Kozma megpróbálta, kevés volt, és asszem iszik is, Váci Béla segédmunkás, a későbbi generáció pedig elbújt, vagy szélhámosként jött elő, mint Nagylaki

 • 42. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 12:33
  Válaszolok

  helyesen Kun Lajos ne nyilatkozzon

 • 41. zaza hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 12:32
  Válaszolok

  igaza van DÁVIDNAK és KUN LAJOSNAK is itt sosem volt nagy foci pedig kár érte.Mit veszekedtek össze vissza az helyet hogy arrol beszélnénk milyen volt a DÓZSA napok,ja és ennek kéne sajtoba szerepelni nem annak hogy ilyen BOTKA meg olyan.SZAR ITT MINDEGYIK EGYIK SEM LESZ JOBB A MÁSIKNÁL

 • 40. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 12:31
  Válaszolok

  Dávid!
  -Vagy fed fel kiléted,s akkor ajándékozok neked egy könyvet a dicső 110évből
  - Vagy maradj csöndbe , és ne írj hülyeségeket.
  Maximálisan tisztelem Kun Lajost,-a szegedi labdarúgás igazi sztárjának tartom- de a múltunkról,s jövőnkről nyilatkozzon,föleg ha nem ismeri azt.
  /a szegedikékfeketék.hu oldalom folytatásban feldolgozásra kerül a 110 év története,a sok dicsőség,és siker,persze csak ha a tények is érdekelnek kedves Dávid !/

  CSAK A SZEGED

 • 39. szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:48
  Válaszolok

  Che apja ez nagy duma. És most tényleg idegesek a botkáék mert kiderült hogy hazudik mint a vízfolyás ez a hústorony. Az már meg csak hab a tortán hogy az embereket kizárják a teremből mert be vannak REZELVE. Ez a botkademokrácia.

 • 38. CHE_APJA hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:43
  Válaszolok

  EGY KOMCSIT ARROL LEHET MEGISMERNI HOGY IDEGES ÉS ARROGANS.

 • 37. CHE_APJA hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:41
  Válaszolok

  BENFENTES,ENGEM NEM RENDELT IDE SENKI!NE LÉGY PSZICHOPATA! ÉN MAGAMTOL IROK IDE HA MEGENGEDED.IDIOT.

 • 36. CHE_APJA hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:39
  Válaszolok

  AZ EGESZ ORSZAG RÖHÖG bOTKA ELVTÁRSON.

 • 35. demokrata hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:30
  Válaszolok

  Benfentes (amúgy két n-nel írják) mi az hogy álkommentelő? Nektek fáj hogy az embereknek más a véleményük mint a tiétek?
  Bezzeg akkor sír a szátok mikor Botka álcivileknek nevezi a ti fideszes aktivistáitokat, akik szerintetek nagyon civilek.

 • 34. benfentes hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:22
  Válaszolok

  Azért is talált be nagyon az ügy, épp úgy, ahogy a Botka-portré (akárhogy akarják csorbítani a kirendelt szoci-jobbikos kommentelők) mert itt még nem láttam soha ennyi ÁLKOMMENTELŐT, mint itt. (Cumm, ahaha, Che, Oki Doki, Szögedi)
  Ennek oka van.

 • 33. szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 09:14
  Válaszolok

  Kedves nagybetűs Szögedi azért csak ne bízd el magad. Nem lefutott még az a per.
  A szegedma meg pedig attól hogy húz jobbra még mindíg objektívebb mit a Délmadár. Mert mit művel a DM? Nézd már meg mit írtak a héten a fideszes sajtótájékoztatóról Botka ügyben – semmit. Nézd már meg hogy írták le a Kohári-pert – elítélték Kohárit. No véletlen az érintett nem szólal meg csak Szentgyörgyi Paja/Pia bácsi.
  Úgyhogy a -1 100 éves multi csak nektek jó ott a város házán öregem. Legyetek véle boldogok.

 • 32. Szögedi hozzászólt ekkor: 2009. október 4., vasárnap, 08:31
  Válaszolok

  “Szeretettel várlak egy beszélgetésre a Kohári per végén,a jogerős döntésnél,addig viszont szíveskedjél mellőzni a rágalmazásaid./Persze csak ha tudod/”
  Egy Kohári féle per már folyt. Az, amelyiknek az eredményét nem engedte Kohári a közgyűlés nyilvánossága elé vinni. A Szegedma majd biztos oknyomoz abban az ügyben is egy kicsit. :-)

  Rágalmazás ügyben pedig érdemes lenne egy pillantást vetned az értelmező kéziszótárra, mert jól látható modón nem vagy tisztában a szó jelentésével.

Ugrás az oldal tetejére