II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál: Összművészeti őrület

2009. október 9., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

ezustnyil1 Színes, kulturális programokkal, kiállításokkal, zenei rendezvényekkel, irodalmi estekkel, színházi előadásokkal és performance-okkal indult a II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál, amely két testvérvárost, Szegedet és Szabadkát köti össze.

Az ötlet Orcsik Rolandtól és Kollár Árpádtól származik. Mindketten Délvidékiek, és gyakran utaznak az „ezüst nyíl”-nak csúfolt, semmihez nem hasonlítható sínbuszon. Eszükbe jutott, mi lenne, ha a döcögő járművön rendeznék meg az összművészeti őrületet. A cél az volt, hogy ezáltal összekössék, közelebb hozzák a két testvérváros kultúráját, bemutassák, mi foglalkoztatja a művészeket a határ két oldalán, no meg nagy, közös bulit csapni! A szervezők az idénre kevesebb programot terveztek, de a rendezvények száma egyre csak nőtt, terebélyesedett. A csempészek által is nagy előszeretettel használt sínbuszon zajló, főleg irodalmi programokon kívül kapcsolódó rendezvényekre is sor kerül – úgy Szegeden, mint Szabadkán. Ricz Géza festőművész Hazafelé című kiállítására, amely a Szegedi Belvárosi Kamara Galériában nyílt meg például be sem lehetett férni, annyian tolongtak. A szabadkai Basch-házban erdélyi alkotók mutatkoztak be, több mint negyvenen voltak kíváncsiak Murányi Sándorra, Muszka Sándorra és Bálint Tamásra. Ők tegnap a szegedi olvasókkal is találkoztak. A szegedi vasútállomáson ma a Metanoia Artopédia társulatának Kispendrájv, avagy a szegedi panyiga című szokatlan, rendkívül expresszív performance-át láthatták az állomáson várakozó, gyanútlan, meglepett utasok, na meg a beavatott közönség. A színes társaság átvonult a resti teraszára, ahol Végel László, újvidéki Kossuth-díjas író olvasott fel egy ideillő, az utazásról szóló részletet legújabb esszékötetéből. „Via Kelebia. Amikor csak átkelek a határon, tekintetem a senki földjére téved. Ott lenne a helyem. Nem sikerült. Merjem-e kívánni, hogy oda temessenek, és síromra egy határkarót helyezzenek.”
A muzsikával búcsúzó, karton söröket szorongató fiatalok hosszas kászálódás után felszálltak az „ezüst nyíl”-ra, ahol jókedvűen folytatódott az irodalmi-zenés kavalkád. A fesztivál zárónapján (hétfőn) az Assam Teaházban a pécsi Jelenkor szerkesztősége mutatkozik be, Csordás Gábor szerkesztő és műfordító Radoszlav Petkovity szerb íróval beszélget majd.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.146.1.178 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére