Eredeti Vasari-kép a múzeumban! – PANORÁMAKÉP

angyailudvozlet1 Immár hivatalos szakvélemény és egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy a múzeum 2008-ban restauráltatott Angyali üdvözlet című képe valóban Giorgio Vasari műve – közölte Zombori István, a Móra-múzeum igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

Louis A. Waldman, amerikai művészettörténész professzor, nemzetközileg elismert Leonardo-kutató szakvéleménye szerint a kép a Vatikánban, V. Pius pápa (1566-1572) magánkápolnája, a Szent Mihály-kápolna számára készült 1570-ben. A művészettörténész a New York-i Pierpont Morgan Libraryben rátalált arra a Vasari-vázlatra (második képünkön), mely alapján később vélhetően az Angyali üdvözlet elkészült. Waldman emellett megtalálta Vasari számadáskönyvét, amelyben napra pontosan leírja Vasari, hogy 1570. december 2-án érkezett meg Rómába, és 1571 júniusára fejezte be tanítványával, a számos freskót készítő Jacopo Zucchival a kápolnát, melyben a mester maga az oltárképet és a kupolát tartó négy oszlopra négy tondót készített – ezek egyike volt az Angyali üdvözlet. A tondóknak az 1800-as évek közepén az új művészettörténeti irányzatok betörésével nyoma veszett. Annál nagyobb öröm, hogy a kultúra, illetve a művészettörténet e veszteségét most a szegedi Móra-múzeum ezzel a képpel kompenzálhatja – fogalmazott Zombori István.

Kalandos út a mesterkérdésig

Az Angyali üdvözlet 1925-ben került a múzeumhoz egy gazdag szegedi polgár, Enyedi Lukács hagyatékaként, aki azt 1896-ban vásárolta egy hivatásos képkereskedőtől.

A mostani bejelentés egy kétéves tudományos munka végeredménye – tájékoztatott Szabó Tamás főrestaurátor. Hozzátette: Tátrai Vilmos művészettörténésznek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a tondót a nemzetközi szakma megismerhette. Mivel a mester kilétének kérdésben több hazai reneszánszszakértő művészettörténész is tanácstalan volt, ezért gondolták, hogy külföldi szakértőhöz, Louis Waldmanhoz fordulnak, aki a firenzei Reneszánsz Kutatóközpont programigazgatója, amelyet a Harvard-egyetem tart fent.

Az utazó festmény

angyailudvozlet2 A kép most a Szépművészeti Múzeumba utazik, ahol október 28-tól február közepéig láthatják az érdeklődők a Botticellitől Tizianóig című, 15-16. századi kiállítás egyik legértékesebb darabjaként. Zombori István elmondta: szívesen kölcsönadják kiállítóhelyeknek újonnan felfedezett képüket, és számítanak is a média és a nemzetközi szakma élénk érdeklődésére.

A nagyításhoz kattintson a képre:

vasari_01


Múzeum – Angyali üdvözlet – eredeti Vasari-kép in Szeged

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  7. Robin
  2009. október 14., szerda, 19:59
  Válaszolok

  Kedves Géza! Kérem, nézze meg a Múzeumban a festményt, ha újra Szegeden lesz. Remélem, megváltozik a véleménye. Egészen közelről láthattam, engem elvarázsolt.

 • '>
  6. miki
  2009. október 13., kedd, 09:02
  Válaszolok

  mérges
  Mint magyar festő. Csontváry?

 • '>
  5. mérges
  2009. október 13., kedd, 08:30
  Válaszolok

  Csak egy olyan \"középszerű\" magyar festő lett volna, mint Vasari…

 • '>
  2009. október 13., kedd, 07:46
  Válaszolok

  Eltúlzottnak tartom a nagy lelkesedést. Giorgio Vasari középszerű reneszánsz festő volt. Az utókor azért tartja nagyra, joggal, mert megírta a leghíresebb itáliai festők életrajzait. Olyan adatokat mentett meg a jövő számára, amelyek mára elvesztek volna. A firenzei dóm kupolájába ő festette meg az utolsó ítéletet, ám klasszisokkal szerényebb szinten, mint azt Michelangelo tette a Sixtus-kápolnában! Nos, talán nem a nevek bűvöletében kellene minősíteni a dolgokat. Ez a most bemutatott tondo már kissé barokkosnak látszik. Olyan, mint a XVII. század tucatszámban készül angyali üdvözletei.

 • '>
  3. Matyi King
  2009. október 12., hétfő, 20:45
  Válaszolok

  basszus lomtalanításkor valami hasonló nagy kerek izét dobtam ki, de csak kettőt. A harmadik viszonylag jó állapotban volt és tetszett is.
  De azon meg betont kevertek a kőművesek mikor csinálták a kerítést.
  Végül azt is kidobtam.
  🙁

 • '>
  2. tabularasa
  2009. október 12., hétfő, 18:03
  Válaszolok

  Tapsi, sajnos ezzel elkéstél, mert februárig a Szépművészeti Múzeumban lesz kiállítva. Ez egyébként világszenzáció, mert az V. Pius pápa magánkápolnájában található négy “tondo” (=kör alakú kép)közül, melyek különböző bibliai jeleneteket tartalmaztak ez az egy maradt meg, a többi elveszett. Ezt a bejelentést követően óriási nemzetközi érdeklődés várható.

 • '>
  1. tapsi
  2009. október 12., hétfő, 17:56
  Válaszolok

  Ez fantasztikus! Ilyen kincs itt nálunk. Szerintem megnézem 🙂