Zsidó kulturális fesztivál lesz Szegeden

Hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, irodalmi programok és izraeli vacsoraest várja szeptember 9-től két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.

A rendezvényt 2005-ben – a már tizenkét éve sikerrel zajló fővárosi zsidó fesztivál mintájára – azzal a céllal indították el, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerdán a csongrádi megyeszékhelyen a kulturális rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón.
A fellépők szegedi származású vagy a városhoz kötődő nemzetközi hírű művészek, illetve fiatal tehetségek. A fesztivál rendezvényei – amelyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából – elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak. Itt lesz szeptember 9-én este a fesztivál nyitókoncertje is, amelyet a “professzionálissá válásának” negyvenedik évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar ad. Ezen az estén nyílik kiállítás Az élő zsinagóga címmel Dusha Béla fotográfus műveiből.
A koncertek sora szeptember 17-én Rákász Gergely orgonaművész fellépésével folytatódik, majd október 1-jén szintén egy orgonista, Perneczky Balázs lesz a zsinagóga vendége. Néhány nappal később a Weiner Kamarazenekar koncertezik Márffy Gabriella hegedűművész közreműködésével, majd a Tisza-parti városban végzett fiatalokból álló Fourtissimo együttes hangversenye szórakoztatja a fesztivállátogatókat.
A zsinagóga visszatérő vendége a Londonban élő Frankl Péter zongoraművész, aki október 12-én a szegedi születésű Kármán György emlékére ad koncertet. Október 18-án Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumát mutatják be a fesztiválon.
A Szegedi Zsidó Hitközség Székházában lép fel szeptember 10-én a Tel Aviv-i Yiddishspiel Színház Nekem gyönyörű vagy című produkciójával. Szintén a műemléképületben nyílik kiállítás Kovács Tamás szobrász és grafikusművész, valamint Tundó Klára fotográfus alkotásaiból. Az izraeli művészek Holt-tengerről készült fotóit bemutató tárlatának pedig az új zsinagóga ad majd otthont október 13-tól.
Október végén az orosz-zsidó dallamvilágot idézi meg a székházba Jávori Ferenc és Dunai Tamás, majd november 8-án Radó Gyula rendező egy békéscsabai zsidó család sorsát bemutató Arctalan Árnyak című filmjét láthatja itt a közönség.
A fesztivál egyik hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, amelyen fellép a Budapest Klezmer Band, a Golda Meir Szalonzenekar és az Akropolisz Táncstúdió.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. sábil
  2009. szeptember 4., péntek, 08:11
  Válaszolok

  Köszönöm, hogy mostantól a kultúrából és nem a holokausztból élünk.

 • '>
  2. Mindig
  2009. szeptember 3., csütörtök, 14:38
  Válaszolok

  Kedves revolucion! Ne legyél már teljesen hülye. A Szegedi Zsidó Hitközség nyilván nem katolikus fesztivált fog szervezni, ahogyan a belvárosi plébánia sem iszlám imaestet. Ha katolikus fesztivált akarsz, szervezd meg te! 🙂

 • '>
  1. revolucion
  2009. szeptember 3., csütörtök, 07:48
  Válaszolok

  Már éppen hiányoltam. Katolikus fesztivált nem lehetne rendezni?