Fél év alatt épült fel az újszegedi plébánia – Panoráma

plebania_02 Hat hónap alatt készült el az új plébánia és közösségi ház az újszegedi ligetben a Szent Erzsébet-templom mellett. Kiss Imre plébános pénteken az első éjszakát töltötte az új lelkészlakásban. A plébánia 100 millió forintból épült fel, amelyet a beruházó Ligetfürdő Kft. finanszírozott.

Első estéjét töltötte Kiss Imre plébános az újszegedi Szent Erzsébet-templom mellett felépített plébánián. A hét közepén még a régi, megszokott helyen, a Ligetfürdő szomszédságában dolgozott Imre atya. Mint mondta: kicsit fáj a szíve, hiszen 78 éves épületet hagytak el. „Nosztalgiázni lehet, de nem érdemes, inkább előre kell nézni és örüljünk a szépnek, a jónak, az újnak” – mondta Kiss Imre.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Ligetfürdő Kft. igényt tartott az 1931-ben épült plébánia-közösségi házra, ezért tárgyalást kezdeményeztek a katolikus egyházzal. A régi épületet 100 millió forintra értékelték, és ezen összegből vállalták az új plébánia megépítését.
„Azért döntöttünk az év elején amellett, hogy elfogadjuk a Ligetfürdő Kft. ajánlatát, mert a szomszédságban működő fürdő az elmúlt években egyre jobban zavarta a lelkipásztori tevékenységet” – nyilatkozta Kiss Imre plébános az új plébánia szép, tágas, 75 négyzetméteres közösségi termében.
A plébánia a régi helyéről a ligetbe mindössze három nap alatt költözött át. Lassan helyére kerülnek a bútorok és a különböző berendezési tárgyak. Imre atya készségesen mutatta be az impozáns, a természetbe és a templom vonalához jól illeszkedő 345 négyzetméteres épületet, amelynek terveit Novák István Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építészmérnök elgondolása alapján Novák Péter építészmérnök készített. Az építészek minden egyes négyzetmétert próbáltak kihasználni. A már említett közösségi termen kívül két hittanterem, két iroda, könyvtár, karitász raktár, konyha étkezővel, két lelkészlakás, két vendégszoba és garázs kapott helyet.
„A több helyiség alkalmat ad arra, hogy egy időben több csoportfoglalkozást tarthassunk” – mondta a plébános. Hozzátette: az új épületnek sokkal praktikusabb az elrendezése, mint a réginek. Imre atya a hat hónap alatt elkészült kivitelezéssel elégedett, és már azt tervezi, milyen növényekkel parkosítsák be a templom északi oldala és az új épület nyugati homlokzata övezett kertet.
„A hitoktatásra érkező gyerekek nagyon szeretik, ha szabad levegőn tartjuk a foglalkozásokat, illetve a hittanórák közötti szünetet. Tavasztól késő őszig gyönyörű környezet övezi az új plébániát. Bármely ablakon kinézünk, az újszegedi ligetre látunk. Azért is tervezett minél több ablakot a tervező mérnök, hogy a természettel ilyen formán is meglegyen a kapcsolat” – dicsérte az épület adta lehetőségeket Kiss Imre.
A tervezésnél az is szempont volt, hogy megkönnyítsék a mozgáskorlátozottak templomba és plébániába bejutását. Ezért akadálymentesítették a jövőre 100 éves Szent Erzsébet-templomot és a plébániát is. Ugyanakkor nagy előny, hogy a plébánia épületéből közvetlen átjárást alakítottak ki a sekrestyébe.
„Ez igen kedvező, hiszen ha a liturgikus programot közösségi alkalom követ, akkor nem kell kimenni az utcára, hanem szinte perceken belül folytatódhat az esemény” – fejtette ki a plébános. A hitközség hétfőtől már az új plébánián tartja a hitoktatást és a megszokott közösségi programokat.


Szent Erzsébet templom – új plébánia és templom bejárat in Szeged


Szent Erzsébet templom – új plébánia in Szeged


Szent Erzsébet templom – új plébánia in Szeged


Szent Erzsébet templom – új plébánia in Szeged

14 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  14. Lázárné
  2009. október 12., hétfő, 12:35
  Válaszolok

  Mi, a plébániai közösség tagjai örülünk a szép új épületnek és Isten áldását kérjük rá és azokra, akik ott összegyűlnek! Az előttem szólókat sajnálom, hogy nem ehhez a jó közösséghez tartoznak, és remélem, a jövőben inkább a Ligetet valóban és szégyenszemre elcsúfító Vigadó romjaival (és a díszburkolatért kiáltó utakkal) kapcsolatban fogalmaznak meg építő javaslatokat!

 • '>
  13. hopipapucs
  2009. szeptember 30., szerda, 13:02
  Válaszolok

  Ez katasztrófa. No mindegy, gondolom a Novák család megint szakított egy nagyot. Jut eszembe mennyibe kerültek a tervek?

 • '>
  12. újszegedi
  2009. szeptember 30., szerda, 10:53
  Válaszolok

  Az Önkormányzati vendégvilla nem fért el a Leisztinger-csúszda mellett, bezzeg a plébánia elfér a Liget fái helyén! Sőt! A meglévő, szép régit még majd szét is verik… – “A múltat végképp eltörölni!”
  Önkormányzati Vendégvilla (http://www.ujszeged.hu/images/ujszogedi_vendegvilla1.jpg)
  Új Újszegedi Plébánia (http://szegedma.hu/hir/2009/09/felev-alatt-epult-fel-az-ujszegedi-plebania/)

 • '>
  11. miki
  2009. szeptember 28., hétfő, 20:53
  Válaszolok

  meg hogy lehet engedélyezni a városháza tornyában ezt a béna giccsdalokat, hogy nem sül le a képük a szép harangszó helyett.

 • '>
  10. aladár
  2009. szeptember 28., hétfő, 20:48
  Válaszolok

  Meg,hogylehet engedélyezni a Szent István térev azokat a ronda kék bodékat?

 • '>
  9. Bikk Makk
  2009. szeptember 28., hétfő, 20:32
  Válaszolok

  – mert hogy lehetett engedélyeztetni azt a giccses nőalakot a Novotel előtt?
  – mert hogy lehetett engedélyeztetni azt a roppant béna Szent István és Klebelsberg szobrokat a Széchenyi téren?
  – mert hogy lehetett engedélyeztetni Szeged Nagyáruház épületét?

  Ízlés nélküli emberek döntenek esztétikai kérdésekben. Ennyi. Nem kell mögé politikát és sikkasztást költeni, Ujhelyi nem a fürdő és az egyház csereberéjén gazdagodik meg, köze sincs hozzá. A hívők meg húzzanak el tüntetni a plébános úrhoz, de ahhoz persze gyávák.

 • '>
  8. Róbert
  2009. szeptember 28., hétfő, 17:17
  Válaszolok

  “Mind a kettő olyan, mint a daganat a különben szép templomokon.” Itt a pont. Hogy lehet egy ilyen épületet pont ott egyáltalán engedélyezni!? Azért az ízléstelenségnek is van határa, mégha egyházról is van szó…

 • '>
  7. mgyurka
  2009. szeptember 28., hétfő, 15:55
  Válaszolok

  Kedves Blikk Makk,

  ez a szép dolog 12 (de lehet, hogy több, nem emlékszem pontosan) fa kivágása, és a telekhatárok – jó eséllyel alkotmányellenes – módosítása mellett történt.

  És igazad van: az egyházközség ebben ugyanúgy benne van, mint az önkormányzat, vagy a ligetfürdő beruházója.

 • '>
  6. Újhelyi
  2009. szeptember 28., hétfő, 13:40
  Válaszolok

  Kérlek, ha már megtaláltok rendesen írjátok a nevem, akár szidtok, akár nyaltok.

  Ujhelyi, rövid U

  Kösz

 • '>
  5. Bikk Makk
  2009. szeptember 28., hétfő, 13:36
  Válaszolok

  Jó ide járni. Itt mindig megtudhatja az ember, hogy az egyébként jó dolgokba milyen ürüggyel lehet belekötni. Az épületre amúgy az egyház mondta ki az igent, őket szidjátok. Újhelyinek mi köze van egy magáncég és egy egyház közötti üzlethez?

 • '>
  4. lacibacsi
  2009. szeptember 28., hétfő, 10:52
  Válaszolok

  És Újhelyi mennyit nyúlt le a téglákból?

 • '>
  3. mérges
  2009. szeptember 28., hétfő, 10:36
  Válaszolok

  No ez semmivel se különb, mint amit a rókusi templom mögé rittyentettek. Mint a kettő olyan, mint a daganat a különben szép templomokon.
  Külföldön is építenek egyházközségi centrumokat, de érdekes módon ott nem csúfítják el velük a templomokat. Vagy ott nem mutyiznak az önkormányzatokkal?

 • '>
  2. mgyurka
  2009. szeptember 28., hétfő, 10:27
  Válaszolok

  Ráadásul a terület egy részének megszerzése körül is komoly etikai-jogi bonyodalmak voltak…

 • '>
  1. Nem Kacsa
  2009. szeptember 27., vasárnap, 20:59
  Válaszolok

  Remélem jól aludt a plébános Úr, de mikor lesznek kifizetve az építőanyagok…?