Gazdaság

Késik az M43-as út régészeti feltárása

Késik az M43-as út régészeti feltárása

2008. május 21., szerda
Késik az M43-as út régészeti feltárása

Bár a tervezett M43-as autópálya területén végzendő régészeti munkák előkészítése a szegedi Móra Ferenc Múzeumban már februárban befejeződött, a feltárás a hiányzó engedélyek miatt egyelőre nem kezdődhet meg közölte a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.

Zombori István elmondta, hogy hónapok óta várják az engedélyezési procedúra végét, de egyre inkább úgy tűnik, idén már nem lesz jelentős előrelépés a munkákban.

Mostanra ugyan kitűzték a régészeti nyomvonalat, de továbbra is hiányzik az egyik alapszerződés. Ez a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat között kellene, hogy létrejöjjön, és ez határozza meg a régészeti munkát. Míg ez hiányzik, a Csongrád megyei szakemberek nem dolgozhatnak magyarázta Zombori István.

A feltárásra alkalmas hónapok közben gyorsan telnek, ha hamarosan aláírják a szerződéseket, akkor is nyár vége a legkorábbi időpont, mikor elkezdődhet az érdemi munka. Október végén, november elején azonban az idei évre be is kellene fejezni a feltárást, miután az időjárás akkor már nem teszi lehetővé a munkát tette hozzá a múzeumi vezető.

A csaknem 300 ezer négyzetméteres területet érintő feltárásra tizenkét teljes, végigdolgozott, aktív hónapot kértek a régészek pályázatukban, ez összesen másfél-két évet jelent mondta el Lőrinczy Gábor, a múzeum régészeti osztályvezetője. A munka során 22 lelőhelyet határoztak meg, melynek feltárásában hét csapat dolgozik majd. A kijelölt terület 24 kilométer hosszú és hetven méter széles. Lőrinczy Gábor a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy ugyanakkor máris sikereket hozott a jövőbeli stratégiai gáztározó, illetve az ukrán-magyar határ és Algyő között épülő gázszállító vezeték mentén február vége óta folyó feltárás. Az eddigi munka során a múzeum régészei találtak egy avar és egy szarmata temetőt, valamint bronzkori és Árpád-kori település nyomaira is bukkantak. Az ötvennégy lelőhelyből eddig negyvennégyet tártak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.