Borral bolondított finomságok

2009. május 23., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

ribizli-leves


Borfesztiválon járva-kelve merült fel bennünk a gondolat, hogy ezt a rengeteg finom italt nem csak kortyolgathatjuk, hanem kuriózumként felhasználhatjuk a gasztronómiában is. Az alábbiakban könnyen elkészíthető boros ételek receptjeiből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Így a felhasznált nemes szőlőlé segítségével nem csak étkünket, de vendégeinket és bizton megszédíthetjük.

Boros ribizlileves

Hozzávalók:

- 50 dkg ribizli
- 10 dkg cukor
- 3 dl rozé bor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1 dl tejszín
- 1 dkg keményítő

Elkészítés:

ribizlileves2A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk. A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tejszínhabbal tálaljuk.

Pirított fokhagymás és fehérboros csirkemell

Hozzávalók:

- 50dkg csirkemell
- kb. 2 dl félédes fehérbor (hogy a csirkét ellepje)
- 1 fej fokhagyma
- 2 csipet fehérbors
- 1 csipet só, de csak sütés előtt

Elkészítés:

fokhagymas-csirkeA letisztított csirkemellet csíkokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymatörővel összezúzzuk. Erre ráöntjük a bort és hozzáadjuk a fehérborsot. A fokhagymás bort ráöntjük a csirkére lefedve hűtőbe tesszük, hogy egybeérjenek az ízek. Kb. 15-20 perc múlva serpenyőben lefedve addig „főzzük” a fűszeres húst, amíg a bor elpárolog. Utána piríthatjuk, így pikánsabb lesz. Ha sietünk a bort leönthetjük a húsról, így hamarabb pirul. A kész csirke mellet görögsalátával vagy pirított krumplival tálaljuk.

Borban sült töltött hús

Hozzávalók:

- 1 kg csont nélküli karaj
- 0,75 dl édes fehér bor
- 1,5 dl étolaj

A töltelékhez:

- 3 tojás
- 10 dkg csirkemáj
- 1 fej hagyma
- 5-6 szem gomba
- 1 zsemle
- 1 dl tej
- ételízesítő
- bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

borban-sult-toltott-husA töltelékhez való három tojást keményre főzzük. A húst felszeljük, vékonyra klopfoljuk, megszórjuk egy kevés ételízesítővel, félrerakjuk. Apróra vágjuk a hozzávalókat. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat, és kicsivel később a gombát, a petrezselymet, az ételízesítőt, borsot, paprikát, összefőzzük. Lehűtjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és villával jó alaposan összedolgozzuk.
A hússzeletekre tölteléket kenünk, majd kétoldalt kicsit behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé tepsibe tesszük a tekercseket, majd borsozzuk, ráöntjük a bort, és a maradék étolajat. Letakarjuk kilyukasztgatott alufóliával és kb. 170 fokos sütőben sütjük, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána. Mielőtt elkészül, a fóliát leszedve pirítjuk a tetejét.

Muskotályos puding

Hozzávalók:

- 2 sárgadinnye
- 2 dl muskotályos bor
- 1 tasak vaníliaízű pudingpor (főzés nélkül készíthető)
- 5 dl tej

Elkészítés:
muskotalyospudingA dinnyéket kettévágjuk, és kimagozzuk. A dinnye húsából karalábévájóval vagy kiskanállal apró golyókat vájunk ki. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit visszarakjuk a fél dinnyébe, és leöntjük a muskotályos borral. A pudingport a tasakon levő leírás szerint elkészítjük a tejjel, és poharakba töltjük. Rátesszük a félretett dinnyegolyókat, és fogyasztásig hűtőben tartjuk. Tálaláskor szervírozhatjuk a dinnye héjában is, mentalevélkékkel díszítve.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 107.22.17.220 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére