Színház: Királyasszony és lovag – „klasszikusan”

2009. január 31., szombat · Hozzászólok
Fotók: Gémes Sándor

Királyasszony lovagja (Ruy Blas) – Victor Hugo romantikus drámájának bemutatóját pénteken tartották a szegedi Nagyszínházban. Bár sokaknak bizonyára az 1947-es filmfeldolgozás rémlik fel először, nem vitás, hogy igazán élővé csak a színpadon válnak a romantikus jellemek. Tovább »

Ötletes játékkal ütötte ki a Tisza Volán a Tápét

2009. január 31., szombat · Hozzászólok
Fotók: Gémes Sándor

Első felkészülési mérkőzésén magabiztos, 7-0-s győzelmet aratott a Tisza Volán SC labdarúgócsapata a megyei I. osztályú Tápé ellen. Az NB III Alföld csoport 8. helyén telelő kék-feketéknél Beretka Péter triplázni tudott. Folytatás vasárnap 11 órakor az FK 1899 Szeged ellen a Felső Tisza parton. Tovább »

A Jobbik készen áll a választásokra

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

Felkavarni az állóvizet

Fotók: Gémes Sándor

Gőzerővel készül a Jobbik Magyarországért Mozgalom az EU-parlamenti választásokra, valamint a lehetséges előre hozott országgyűlési választásokon való megmérettetésre. Tovább »

Mars tér – kisemberek nagy gondjai

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A KDNP is tiltakozik

Fotó: Gémes Sándor

A KDNP szegedi szervezete felkarolja a Fidesz-frakció kezdeményezését, amely a Mars tér jellegének megőrzésére, az asztalos piac bővítésére, a kereskedők és vásárlók érdekeinek figyelembevételére irányul. Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő – korábban általunk is ismertetett – gondolatmenetét megtoldva a KDNP szervezetének pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a párt felvállalja a szegedi kisemberek, polgárok, kiskereskedők érdekeit, és igyekszik gátat vetni az egyeztetések nélküli, diktatórikus, az alapvető demokratikus szabályokat semmibe vevő átalakítási terveknek. Tovább »

Magyar Futballrapszódia Újszegeden

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A Grosics Gyula Futballakadémiát vezetheti majd Varga Zoltán

Fotók: Gémes Sándor

A Rendezvényház Kht. egy minden helyen s időben aktuális témával kezdte meg új előadás-sorozatát, az Újszegedi Délutánokat pénteken a Közép fasor 1-3. szám alatt. Az első rendezvény címe magáért beszél: Magyar Futballrapszódia. A kerekasztal-beszélgetésen Puskás Ferencre emlékezett, s próbálta feltárni a magyar társadalom e zseni személyéhez fűződő viszonyait egy történész, egy pap és egy örök lázadó, egykori válogatott, olimpiai bajnok focista: Varga Zoltán. Tovább »

Tőkés László az összmagyarságot képviseli Európában

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A püspök szerint több autonómiaformáról beszélhetünk

Fotók: Gémes Sándor

Szegeden a keresztény felekezetek januári egyetemes imahetének vendége volt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, erdélyi magyar politikus, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki fontos szerepet játszott az 1989-es romániai forradalom kirobbanásában, s politikai szerepvállalása azóta sem csökkent. Számos hazai és nemzetközi díjjal, elismeréssel jutalmazták politikai és nemzetmentő tevékenységét. A SZEGEDma.hu a határon túli magyarság helyzetéről beszélgetett a püspökkel. Tovább »

A kutya és a farka: Tilos a szobrot az étteremnek alárendelni!

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A Klauzál téri cukrászdák sem rakatják arrébb a Kossuth-szobrot

Fotók: Gémes Sándor

„Egész pályás letámadást” indított a szegedi városvezetés a 3. Honvéd Huszárezred hősi emlékművének áthelyezése érdekében a Szegedi Tükör című PR-lap pénteki számában. Az ügyről a SZEGEDma.hu elsőként számolt be: több cikkünkben foglalkoztunk vele, hogy a városvédők, civilek és az építészszakma egy része határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Reök előtti tér felújítása kapcsán a lovas szobrot „arrébb léptetgessék” – a városvédők szerint ráadásul minden a Reökhöz kötődő üzleti szempontok előnyben részesítése okán történne. Alábbi írásunkban a város értékeire vigyázó Móra Ferenc Múzeum munkatársai nevében Zombori István múzeumigazgató áll ki a városképi jelentőségű hősi emlékmű bolygatása ellen.
Tovább »

Megjelent a Déli Szó magazin januári száma

2009. január 31., szombat · Hozzászólok
Fotó: Gémes Sándor

Szombattól a megye valamennyi háztartásába eljut a Déli Szó – a sokszínű magazin második száma. Csongrád megye ingyenes terjesztésű havilapjában kétoldalas összeállítást olvashatnak a januári energiaválságról, illetve a lehetséges megoldásokról, beszámolunk a Csongrád Megyei Lengyel Év 2009 kezdeményezésről, a szentesi légibázis megszületésének körülményeiről, s interjút közlünk Tőkés László református püspökkel, európai parlamenti képviselővel. Szegedről sem vettünk le a szemünket: külön írás foglalkozik azzal, hogy üzleti érdekek elmozdíthatják a helyéről a Reök előtti hősi emlékművet, illetve hogy évek óta semmiféle termelő beruházás nem létesült a megyeszékhelyen – s a polgármestert ez nem is nagyon zavarja… Tovább »

A Tiszaújváros skalpjára fáj a Szedeák foga

2009. január 31., szombat · Hozzászólok

A múlt vasárnapi fájó kecskeméti vereséget követően ismét hazai pályán láthatja a szegedi közönség az SZTE-Szedeákot. Bonifert Domonkos együttese a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 16. fordulójában vasárnap 18 órától azt a Tiszaújvárosi Phoenix KK-t fogadja, mely ellen az ősszel harmincpontos vereséget szenvedett. Ahhoz, hogy minél előkelőbb helyen fejezze be az alapszakasz küzdelmeit a szegedi gárda, mindenképpen le kell győznie a jó erőkből álló vendégeket. Tovább »

ef Zámbó-kiállítás nyílt a Reök-palotában

2009. január 31., szombat · Hozzászólok
Fotók: Gémes Sándor

A kortárs magyar képzőművészet “fenegyereke”, ef Zámbó István alkotásaiból nyílt reprezentatív kiállítás pénteken a Reök-palotában; a csaknem száz festmény, grafika és szobor többsége magángyűjteményekből érkezett Szegedre – közölte az MTI-vel Nátyi Róbert, a tárlat kurátora. Tovább »

Következő oldal »