Új berendezéssel ellenőrzik a sofőrök pihenőidejét

2008. június 13., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

Új berendezéssel ellenőrzik az autóbusz- és teherautósofőrök vezetői és pihenőidejét Csongrád megyében, az eszközt a megyei önkormányzat támogatásával vásárolta meg a rendőr-főkapitányság – közölte Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány pénteken Szegeden.

A 43-as út a Csongrád megyei közlekedés egyik neuralgikus pontja, a gépjárműforgalom jelentősen megnőtt Románia és Bulgária uniós csatlakozását követően, naponta ezerötszáz-kétezer kamion halad át az útszakaszon – mondta a tábornok a berendezés ünnepélyes átadóján.
Hozzátette: ez nemcsak a rendőrségnek ad feladatot, de a forgalom okozta zaj és por igénybe veszi a lakosság tűrőképességét is.
A 43-as úton 2006-ban 45, tavaly 50 személyi sérüléssel járó baleset történt. A balesetek kiváltó okai sokrétűek, de az egyik legfontosabb a teherjárművek vezetőinek fáradtsága, kialvatlansága – fogalmazott a főkapitány.
Radics Róbert őrnagy, a megyei kapitányság közlekedési osztályának vezetője az MTI-nek elmondta, kétféle vezetői és pihenőidőt rögzítő berendezés létezik, az egyik hagyományos papírkorongokra, a másik az eszköz memóriájába rögzíti az adatokat.
Az újonnan beszerzett berendezés segítségével digitalizálják a papírkorongok tartalmát és be tudják olvasni a vezetői kártya információit. Az eszköz az adatokat összevetve ellenőrzi, hogy a sofőr betartotta-e a pihenőidőre vonatkozó szabályokat. Amennyiben nem, akkor a szoftver automatikusan jegyzőkönyvet és határozatot is készít.
A vezetői és pihenőidő be nem tartása miatt 50 ezer és 600 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki, a legsúlyosabb büntetést azok kapják, akik nem szerelik be a menetíró berendezést. A pénzbírság mellett elrendelhető a sofőr és járműve kényszervárakoztatása is – közölte az őrnagy.
Radics Róbert elmondta, hogy viszonylag gyakoriak az ilyen szabálysértések. Az új eszközt előző nap kipróbálták a Csongrád megyei rendőrök, s összesen 3,15 millió forint bírságot szabtak ki.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.46 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére