Cikk archívum 2008.

Csütörtök – péntek: Víz-Party és új filmek a moziban

2008. december 31., szerda · Hozzászólok

Ha már kialudtuk magunkat a szilveszteri mulatság után, mi sem kellemesebb, mint egy kis evezés a friss levegőn. Ám aki ódzkodik az efféle kemény kalandtól, forró kávé mellett is hallgathat előadást a nagyvilág érdekességeiről pénteken, vagy koncertre mehet a Millenniumi Kávéházba. Péntekre már mindkét mozi üzemel, új filmekkel várják a rajongókat. És ha óriási volt az évbúcsúztató, „kutyaharapást szőrével”: még mindig vannak bulik a nap alatt… van élet a szilveszter után! Tovább »

A hét kérdése: A kis és nagy tűzijátékok országa

2008. december 31., szerda · Hozzászólok

Az elmúlt héten ajándékozási szokásaikról kérdeztük Önöket, most pedig arról érdeklődünk, hogyan viszonyulnak a szilveszteri tüzes puffogtatásokhoz. Tovább »

Szegedi “pirokörkép”: Fényes durranásokkal az újévbe

2008. december 30., kedd · Hozzászólok
Fotók: Gémes Sándor

Ha szilveszter, akkor buli és pukkanó pezsgő – na meg pukkanó tűzijátékok! Tűzijátékokat villogtatni ugyanis szabad: december 31-én 18 órától január 1. reggel 6 óráig. A petárdázást és a petárda birtoklását 2005. november 23. óta jogszabály tiltja. De milyen pukkanó kütyüket láthatunk-hallhatunk a szomszéd kertje felől, és honnan jönnek azok a villanások, amelyek őrületbe kergetik kutyánkat? A SZEGEDma.hu kicsit körbenézett Szegeden tűzijátékügyben. Tovább »

Régi-új esperes a református egyházmegye élén

2008. december 30., kedd · Hozzászólok

Megalakult kálvinista egyházmegyénk új vezetése

Fotók: Gémes Sándor

A Csongrádi Református Egyházmegye december 30-án, hétfőn tartotta alakuló közgyűlését Szentesen, a felsőpárti református templomban. A közgyűlés ismét Gilicze Andrást (képünkön balra) választotta meg esperesnek. Az egyházmegyei vezetőt a SZEGEDma.hu kérdezte a felekezet működéséről, munkájának fontosabb elemeiről. Tovább »

Téli fény Oxfordtól Budapestig

2008. december 30., kedd · Hozzászólok

Magyarország mintakövető ország, Budapest sem marad le Oxford mögött. Az ország Országháza előtt felállított, 18 méteres fenyőfáját már a karácsonyt követő első napon elbontották! Vallásos keresztények vízkereszt napján (január 6.) bontják le a karácsonyfát, míg mások jóval később, de soha senki közvetlenül karácsony után.

Tovább »

„Újesztendő, vígságszerző…”

2008. december 30., kedd · Hozzászólok

Öcsémvásár, sztréna, aranyosvíz

Fotók: Gémes Sándor

Szilveszter éjszakája a rómaiak Saturnalia ünnepének hatására még ma is az év legvidámabb, legbolondosabb éjszakája. Szent Szilveszter pápa ünnepe (dec. 31.) és kiskarácsony napja (jan. 1.) hiedelmekben gazdag, hisz az óév elbúcsúztatásával ki ne volna kíváncsi a jövendőre, ki ne akarná praktikákkal, varázslatokkal biztosítani jövő évi szerencséjét? Mindkét nap tele van babonával, mágikus vagy analógiás jellegű szokásokkal. Tovább »

Dévai gyerekeket ajándékozott meg Csongrád megye

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok

Dévai gyerekeknek is jutott ajándék a Megye Karácsonyfája alól. A Böjte Csaba által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekotthonának kis lakói kapták a csomagokat, amelyeket Szegeden gyűjtöttek össze még az ünnep előtt – tudósít a Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata. Tovább »

Kedd-szerda: Szilveszter – operettgála és buli, buli, buli…

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok

Ha Szilveszter, akkor buli – ez természetes! Aki jól szeretne szórakozni, ám táncolni nem vágyik, annak az operettgálát ajánljuk, de kedden is lesz koncert: dzsessz és opera swingesen, és az év utolsó mozijait se hagyják ki. Szerdán – nyilván! – mindenütt buli, minden mennyiségben. Bent és kint, drágán, olcsón és ingyen. Tessék választani! Mindenkinek jó mulatást és sokkal boldogabb, békésebb újévet kívánunk! Tovább »

Fedezze fel a téli tájat Szeged környékén!

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok
Fotók: Gémes Sándor

Ha minden igaz, és az égiek is úgy akarják, akkor a következő napokban sem kúszik a hőmérő higanyszála nulla Celsius-fok fölé. Jólesik az ünnepi eszem-iszom, punnyadás után kimozdulni otthonról, sétálni egy nagyot. Aki ennél egy kicsit többet akar, pattanjon kerékpárra, és kerekezzen ki a városon kívülre! Tovább »

Valami jót tenni – másokért…

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok

Sófi József egyéni vállalkozónak, a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány alapítójának Kármán Tódor-díjat adományozott az oktatási miniszter december 17-én. A rangos elismerést a szegedi egyetem tehetségeinek támogatásáért nyerte Sófi József, aki viszont vallja: az elismerés elsősorban nem neki, hanem az alapítványnak szól. Tovább »

Következő oldal »