Gazdaság

Nagy István: nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdáink előtt

Nagy István: nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdáink előtt

2023. szeptember 13., szerda
Nagy István: nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdáink előtt

Ezzel a döntéssel a szlovák kormányban is egyetértenek, Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíres szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel.

Az intézkedést mindenképpen meg kell hosszabbítani, de Brüsszel hallgat, nekünk azonban lépnünk kell. Továbbra is meg kell őrizni a frontországok egységét, és meg kell védenünk a gazdáink érdekeit. Ha kell, nemzeti intézkedéssel fogjuk az importtilalmat fenntartani, amivel a szlovák tárcavezető is egyetértett

fejtette ki Nagy István a találkozón.

Az ukrán mezőgazdasági export a magyar tárcavezető szerint már több uniós tag számára is komoly gondot fog okozni.

Vissza kell vezetni az ukrán gabonát a hagyományos exportpiacaira, ezért a fő célunk továbbra is a tranzit megkönnyítése. Ennek érdekében hazánk a mezőgazdasági termékek szállításának elősegítéséért forrásokat biztosít a magyar-ukrán határszakasz közelében található széles és normál nyomtávú vasúthálózat fejlesztésére és az átrakodó kapacitás növelésére

tette hozzá.

Egyre több probléma merül fel, melyek orvoslásra szorulnak. Tavaly csak Magyarországra 55-ször annyi gabona és olajos mag áramlott Ukrajnából, mint az import liberalizációt megelőzően. Idén májusig havonta 66-szor annyi. Ennek egy része még mindig ott van a raktárainkban, pedig a szolidaritási folyosón keresztül el kellett volna hagynia a régiónkat. 

Ráadásul idén kiváló a termés. A háború árát ne a gazdáinkkal fizettessék meg.

Javasoljuk az uniós alapokból finanszírozott, progresszív szállítási rendszer bevezetését, amelynek figyelembe kell vennie a termékek célpiacokra történő transzferéhez szükséges útvonal hosszát. A gabonabehozatali-tilalom meghosszabbítása a tranzittámogatással együtt segítené a nehézségek kezelését

emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István három szomszédos országban tárgyalt, és amellett a közösségi oldalán videót osztott meg a magyar kormány álláspontjáról. Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária között összefogás várható, ha Brüsszel nem cselekszik.

Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell. Mi nem hallgathatunk és nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdáink előtt

- jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a kormány tudja mit várnak el a gazdák. Az érdekvédelem és a termelésbiztonság biztosítva legyen. A megfelelő jövőkép biztosítása elengedhetetlen.

Fontos, hogy a belső piaci zavarokat elhárítsák. A termőföldtől az asztalig ellenőrzött körülmények között zajlik a termelés.

A magyar kormányra a magyar gazdák mindig és minden körülmények között számíthatnak

zárta videóját Nagy István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.