Gazdaság

MBH: javultak a magyar agrárium kilátásai az első félévben

MBH: javultak a magyar agrárium kilátásai az első félévben

2023. augusztus 2., szerda
MBH: javultak a magyar agrárium kilátásai az első félévben

Ugyan a búza és az árpa kissé várakozások alatt termett, de ennek ellenére sem lehet ok a panaszra szántóföldi növények termésátlagaival kapcsolatban - fogalmazott a pénzintézet agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

Több szempontból is jobbnak véli az idei esztendőt Hollósi Dávid. Az elmúlt 5 év termésátlagát sikerült meghaladni, kimondottan a tavalyi évhez képest szembetűnő a gyarapodás. Nagyrészt ez köszönhető a kedvezőbb időjárási körülményeknek is, nem sújtotta az országot akkor aszály. Kiemelte, hogy a termelési költségek mérséklődtek, az energia, a vetőmag és a növényvédők ára egyszerre csökkent.

A vidékfejlesztési program pályázataival igyekeznek a vidékfejlesztés nehézségeit kiküszöbölni. Ezek a problémák a magas infláció és kamatszint vannak jelen. Forrásokat biztosítanak abból az okból is kifolyólag, mert alacsonyok az értékesítési árak, és ez rontja a szántóföldi növénytermesztés jövedelmezőségét. Hosszabb távon elkerülhetetlen a korszerűsítés, a termelés hatékonyságának javítása, az üzemméret növelése - tette hozzá.

A szakértő szerint Magyarország eredményként értékelheti, hogy belföldön se az állattartók, se a növénytermesztők, se az élelmiszerfeldolgozók, se a kereskedők nem mentek tönkre, a csődhullám az előző évek nehézségei ellenére is elmaradt.

A veszélyekere is figyelmeztetett azonban Hollósi Dávid, miszerint az élelmiszergazdaságban jelenleg drága a finanszírozás, magasak a hitelkamatok és lehetnek üzemek, amelyek emiatt nehéz helyzetbe kerülnek a jövőben.

Meglátásai szerint az állati termékpályák most kedvezőbbek, a felvásárlási árak viszonylag magasak, a takarmányalapanyag-ellátás bőségesebb, mint tavaly, így a jövedelmezőségük jobban alakul.

Héja Csaba elemző beszélt az infláció mérséklődéséről, aminek egyik fő oka szerinte az online árfigyelő rendszer bevezetése.

A rendkívüli élelmiszer-infláció időszakának vége, a drágulás márciusra megállt, az év végére 10 százalék alá csökkenhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.