Gazdaság

Javaslatok a lakáspiac fellendítésére

Javaslatok a lakáspiac fellendítésére

2013. szeptember 29., vasárnap
Javaslatok a lakáspiac fellendítésére

Javaslatokat dolgozott ki a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) a piac fellendítésére, egyebek mellett alacsony hitelkamatot, a szocpol átalakítását és kormánybiztos kinevezését sürgetik.

Maráczi Zsolt

elnök Budapesten az igylakunk.hu lakásépítési fotókiállítás megnyitóján ismertette, uniós refinanszírozású, 3 százalékos hitelkamatot szorgalmaznak, szükségesnek tartják kormánybiztos kinevezését a lakásépítés és -felújítás koordinálására, módosítanák a szocpol támogatást, és szeretnék elérni, hogy az energiahatékony felújítás és új építés is kerüljön be a következő uniós költségvetés operatív programjaiba. A TLE elképzelései szerint az építésre és felújításra felvehető 3 százalékos hitelt az Európai Fejlesztési Bank (EIB) refinanszírozná, a programról a kormánynak kell megegyeznie a bankkal. A szocpol támogatást a szervezet szerint úgy kell átalakítani, hogy a munkadíjban és anyagban lévő áfát visszakapják a tulajdonosok. Erről az egyesület el is készítette rendelettervezetét, és a bankoknál is rendelkezésre áll az elbíráláshoz és folyósításhoz szükséges informatikai háttér - tette hozzá Maráczi Zsolt. A meglévő lakóépületek energetikai felújítására és energiahatékony épületek építésére akkor lehet a 2014.-2020. közötti uniós költségvetésből támogatáshoz jutni, ha az bekerül egy operatív programba. A kormányzaton múlik, hogy a következő uniós költségvetési időszakban milyen uniós forrásokhoz jut az épület felújítási, építési ágazat - hangsúlyozta az TLE elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.