Gazdaság

Nyertes pályázat Szeged és Szabadka „citylogisztikájának” szinergikus fejlődésére

Nyertes pályázat Szeged és Szabadka „citylogisztikájának”  szinergikus fejlődésére

2013. április 29., hétfő
Nyertes pályázat Szeged és Szabadka „citylogisztikájának”  szinergikus fejlődésére
joszomszedok

Magyar-szerb határon átnyúló együttműködés a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Szabadkai Szabadegyetem közös munkájának eredményeként, amelynek célja a „City Logistics helping the city development of Szeged and Subotica (CITYLOG)” című projekt megvalósítása.

A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség mint vezető kedvezményezett a Szabadkai Szabadegyetemmel együttműködve, közösen pályázott és nyert támogatást a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A "CITYLOG" projekt célja Szeged és Szabadka „citylogisztikájának” szinergikus fejlődése, amely egy fenntartható fejlődési modellként tud majd szolgálni más települések számára is a magyar-szerb határmenti régión belül. Röviden a projektről: Városaink folyamatos növekedésének és fejlődésének egyik negatív következménye az egyre növekvő teherforgalom a városközpontokban. Ez a probléma észlelhető a két testvérvárosban is - Szegeden és Szabadkán. A város külterületén elhelyezkedő kiskereskedelmi üzletek (bevásárlóközpontok) versenyelőnyre tettek szert a városközpontokban elhelyezkedő kereskedőkkel és üzlettulajdonosokkal szemben. Az új fejlesztések a városközpontokban, az eljárás és megközelítési módok váltása a hagyományosról a „zöld“ közlekedés és teherforgalom felé, nemzeti és európai szinten is, feszültséget váltottak ki a kiskereskedők, logisztikai szolgáltatók, a városi döntéshozók, a városi közlekedéstervezők és a lakosság között. A projekt során a két város, illetve a régió szakértői az érdekelt felektől (stakeholders) való információgyűjtés mellett, a más városokban már megvalósult megoldásokat fogják kutatni és elemezni, valamint a két városra vonatkozó konkrét javaslatokról fognak tárgyalni, illetve felmérik, hogy azok hogyan illeszkednek a helyi társadalmi-gazdasági környezetbe. A lehetséges megoldásokról és azok finanszírozási forrásairól az érdeklődők tanulmányok által értesülnek majd, és kerekasztal beszélgetések formájában tudnak azokhoz hozzászólni. A projekt teljes költségvetése 105033 €, melyből 94277 € Európai Uniós és nemzeti társfinanszírozási támogatás. A PROJEKT IDŐTARTAMA: 2013.01.01. – 2013. 12.31.

A sajtóközleményben foglaltak nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió hivatalos álláspontját.

http://www.hu-srb-ipa.com

Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE.

6720 Szeged, Kígyó utca 4. Telefon: +36/62-549-500 e-mail: central@darinno.hu web: www.darinno.hu

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.