Gazdaság

Meglepetéseket is okozhat a kata

Meglepetéseket is okozhat a kata

2013. január 7., hétfő
Meglepetéseket is okozhat a kata

Kellemetlen meglepetéseket is okozhat a kormány új adózási formája, a kisadózók tételes adója: aki idén tér át az adónemre, mindenképpen áfaalany lesz - ismerteti a hétfői Napi Gazdaság.

A napilap cikke szerint korántsem biztos, hogy mindenki jól jár majd a kisadózók tételes adójával (kata). Az új adóval akár évi egy bevallásra is redukálható az adminisztráció, a havi rendszerességű adófizetés mellett. Azonban a katás vállalkozásnak alapesetben áfabevallást is kell készítenie - praktikusan negyedévente -, de alanyi adómentességet választva ettől megszabadulhat, ebben az esetben áfa nélkül számláz, vagyis a forgalmi adó sehol sem kerül elő az ügyletek során. Mivel a kormány is arra számított, hogy ezt a két elemet össze fogják kapcsolni a cégek és a vállalkozók, az alanyi mentesség bevételi határát ötről hatmillió forintra emelte a parlament. Az alanyi mentességre, pontosabban a bejelentkezésre ugyanakkor más szabályok vonatkoznak, mint a katára. Míg ugyanis a katára bármikor, akár év közben is át lehet térni, az alanyi mentességgel nem így áll a helyzet: ezt csak egyszer, az év végén lehet választani. A napilap kérdésére a NAV megerősítette, aki idén tér át a katára, az mindenképp áfaalany lesz és bevallást kell készítenie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.