Gazdaság

Csökkent a biztosítási piac az első háromnegyed évben

Csökkent a biztosítási piac az első háromnegyed évben

2012. november 21., szerda
Csökkent a biztosítási piac az első háromnegyed évben

Csaknem 5 százalékkal zsugorodott a hazai biztosítási piac az idei év első háromnegyedében az előző év hasonló időszakához képest. A csökkenés jelentős része a befektetési célú, unit-linked életbiztosítási termékek díjbevétel-visszaesésével magyarázható - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) legfrissebb jelentéséből.

A Mabisz szerdai közleménye szerint a díjbevételek összege 593,1 milliárd forint volt az év első kilenc hónapjában. Az életbiztosítási szerződésekre 297,4 milliárd forint folyt be, ez 8 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a legnagyobb szegmenst képviselő unit-linked életbiztosítások díjbevétele csaknem 12 százalékot esett egy év alatt, 192,7 milliárd forint volt. Emelkedett ugyanakkor a kockázati életbiztosítások díjbevétele, a halálesetre szóló életbiztosításoké például 14,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Főként az egyszeri és eseti díjas termékek népszerűsége nőtt. Ez a Mabisz szerint azt mutatja, hogy az ügyfelek egy része rövidebb időtávra képes ugyan tervezni, de az öngondoskodás igénye a jelenlegi helyzetben is fennáll. Az idei év második fele az életbiztosítók számára döntően az "uniszex" árazás december 21-étől esedékes kötelező átvételéről szól - hívta fel a figyelmet a Mabisz. Az új termékárazás miatt eltűnhetnek a nőknek kínált jelenlegi kedvezőbb díjak. A szövetség hozzátette: komoly feladatot és költséget jelent a szerződések átárazása, az informatikai rendszerek átállítása, illetve az adminisztrációs rendszerek módosítása. A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele az első kilenc hónapban 295,7 milliárd forintot tett ki, ami 1,5 százalékos csökkenés a tavalyi év első háromnegyedéhez képest. A visszaesés oka főként a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjbevétel folytatódó csökkenése. A nem élet üzletágba tartozó, kgfb-n kívüli biztosítások díjbevétele ugyanakkor enyhe, 2,5 százalékos növekedést produkált. Az öngondoskodási hajlandóságot javítja az ösztönző szabályozási környezet. A betegségbiztosítások beemelése az idei cafeteria-elemek közé 31 százalékos bővülést, 6,8 milliárd forintos díjbevételt eredményezett az első kilenc hónapban - emelte ki közleményében a Mabisz. A szövetség hangsúlyozta azt is: a cafeteria-rendszer folyamatos változtatása miatt ez a növekedés szinte kizárólag az egyszeri, eseti díjas kategóriában jelentkezett, ami azt jelzi, hogy tartós eredmény csak a hosszabb távon is kiszámítható szabályozási környezetben várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.