Gazdaság

Csökkent a háztartások hitelállománya

Csökkent a háztartások hitelállománya

2012. augusztus 16., csütörtök
Csökkent a háztartások hitelállománya

Az idén a második negyedévben csökkent a háztartások devizaalapú és forint alapú jelzáloghiteleinek állománya, az árfolyamrögzítést igénylők száma nő, de egyelőre kevesen, alig több mint 20 ezren éltek a lehetőséggel; a háztartások hitelportfóliójának minősége pedig tovább romlott - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb publikációjában.

A jegybank honlapján közölt összeállításban ismertetett adatok szerint a második negyedév végén devizahitelből fennálló tőketartozás 3.855 milliárd forintra csökkent a megelőző negyedévi 3.991 milliárdról. A forintban nyújtott jelzáloghitelek tőketartozása 1.886 milliárdra csökkent 1.897 milliárdról. Az utolsó négy negyedév adatait legnagyobb mértékben a végtörlesztés befolyásolta. 2011. szeptember 29-től 2012. február végéig - a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt - a háztartások aktuális árfolyamon 1.303,3 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek, ami végtörlesztési árfolyamon 947,6 milliárd forintnyi tényleges kifizetést jelentett. A végtörlesztés finanszírozásának megközelítőleg 23 százaléka kiváltó forinthitelből történt. A törvényi szabályozás által érintett tartozások közül 438 millió eurónyi devizahitel-állomány esetében állt fenn 90 napon túli késedelem. Ebből 132 millió euró összegben jelezték az adósok, hogy igénybe vennék a devizakölcsönök forintra való konvertálási lehetőségét. A bejelentkezett állományból június 30-ig nyolc szerződés esetén 42 millió forintnak megfelelő összegű késedelmes devizahitelt váltottak át ebben a konstrukcióban - ismerteti az MNB. Az árfolyamgát lehetőségével egyre többen élnek, a második negyedévben nőtt az igénybevétel dinamikája, de a devizahitelek teljes állományának arányában egyelőre alacsony a kihasználtság. A gyűjtőszámla-hitelek teljes állománya 2012. június végén 865 millió forint volt, amiből az új típusú, 2012. április 1. utáni konstrukcióban folyósított állomány 363 ezer forintot tett ki. A rögzítéshez kapcsolódó devizahitelek állománya 180 milliárd forintot tett ki, a teljes devizahitel-állomány 4,68 százalékát. 2012. második negyedévében tovább romlott a háztartási hitelportfólió minősége: a nem teljesítő hitelek aránya mind a fizetési késedelem, mind a minősítési kategóriák szempontjából tovább emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.