Gazdaság

Végtörlesztés: nem megy minden azonnal...

Végtörlesztés: nem megy minden azonnal...

2012. január 27., péntek
Végtörlesztés: nem megy minden azonnal...

A végtörlesztést választók közül többen már most január végén a meghatározott összeg befizetésével túlesnének a procedúrán, ám akad olyan pénzintézet, ahol ragaszkodnak a törvény által biztosított 60 napos határidőhöz, s így csak február végén zárják le az ügyfél számláját.

Míg sokaknak az okoz problémát, hogy nem rendelkeznek megfelelő forrással ahhoz, hogy a végtörlesztést válasszák, akadnak olyanok is, akik hamarabb rendeznék soraikat az adott pénzintézettel, ám nem tehetik ezt meg. A Fejlesztési és Hitelbank Zrt. több ügyfele is azzal kereste fel szerkesztőségünket, hogy amikor december végén az FHB-nál bejelentették végtörlesztési szándékukat, s február végéhez közeli határidőt állapított meg számukra a pénzintézet. Erről az ügyfeleket levélben is tájékoztatták január elején. „A végtörlesztési igénybejelentés alapján a bank tudomásul veszi, hogy 2012. 02. 24-i előtörlesztési dátummal kívánja végtörleszteni az FHB Bank Zrt.-vel fennálló kölcsönét” – olvasható abban a levélben, amit a pénzintézet postázott egy neve elhallgatását kérő ügyfélnek. Olvasónk azt nehezményezi, hogy egyetlen napot jelölt ki az FHB, s így hiába fizeti be az általuk meghatározott összeget január 30-áig, szerződése mégsem szűnik meg. Ebből az következik szerinte, hogy egyrészt az FHB egy hónapig használja a pénzét, illetve még a februári törlesztőrészletét is köteles befizetni.

„Az FHB a törvényi előírásoknak megfelelően jár el, maximum méltányossági vagy etikai szempontból kifogásolhatja bárki a pénzintézet rugalmatlanságát. Ez azonban nem jogi kategória, vagyis nem lehet kikényszeríteni, hogy hamarabb kössék meg a felek a szerződést” – magyarázta

Mózes János

. A Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület (DARFE) gazdasági tanácsadója hozzátette, a jogszabályok hatvan napot biztosítanak az ügyfélnek arra, hogy előteremtse a szükséges összeget, a banknak pedig arra, hogy végrehajtsa a tranzakciót és megkösse a végtörlesztési szerződést. „A jogszerűséghez nem fér kétség” – szögezte le a tanácsadó. Január 30-áig dokumentálni kell a végtörlesztést választóknak, hogy rendelkezésükre áll az ehhez megfelelő összeg. A gazdasági tanácsadó elmondta, ennek több módja is van, egyrészt a pénzintézet által meghatározott számlán is elhelyezhető a pénz, illetve amennyiben valaki hitelből végtörleszt, akkor pénzintézeti ígérvény formájában kell bizonyítania az összeg meglétét. „Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy január 30-án hatályba is lép a végtörlesztési tranzakció” – tette hozzá. Ez az eset nem gyakori, inkább az ellenkezője a jellemző Mózes János tapasztalatai szerint, vagyis az ügyfél nem tudja a szűk határidőt tartani. A tanácsadó megjegyezte, a bankoknak nem érdekük a végtörlesztés. „Törvény kötelezi erre a pénzintézeteket, ők a jogszabályi keretek között mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kisebb veszteséggel oldják meg ezt a számukra kellemetlen feladatot” – tette hozzá, hangsúlyozva, ez a magánvéleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.