Gazdaság

Jelentős földgázlelőhely a magyar-szlovén határon

Jelentős földgázlelőhely a magyar-szlovén határon

2011. december 8., csütörtök
Jelentős földgázlelőhely a magyar-szlovén határon

Mintegy 11,7 milliárd köbméter földgázt talált a brit Ascent Resources a magyar-szlovén határ mentén fekvő Petesháza (Petisovci)-Lovászi területen - adta hírül a szlovén kormányzat heti hírlevele.

Az olaj- és gázkutatással, illetve termeléssel foglalkozó Ascent közlése szerint a 200 négyzetkilométeres kutatási területen az első háromdimenziós modellek alapján becsülték meg a földgáz mennyiségét. A társaság úgy látja, hogy ez lehet Európa szárazföldi területének leggazdaságosabban kitermelhető földgázmezője. Februárban újabb teszteket végeznek a szlovéniai

Lendva

közelében található területen, majd a tervek szerint 2012 közepén megkezdődhet a gáz kitermelése. A brit vállalat 75 százalékos részesedéssel rendelkezik a projektben. A fennmaradó rész a lendvai székhelyű és - a muravidéki magyarok újságja, a Néplap híre szerint - jelenleg eladásra meghirdetett Nafta olajcég két leányvállalatáé. Az Ascent Resources honlapján az áll: a társaság Magyarországon 50 százalékos érdekeltséggel rendelkezik a Zala megyei Lovászi térségében folytatott kutatási projektben, illetve leányvállalata, a PetroHungaria Kft. révén 48,8 százalékban a Nyírség-Penészlek területen folyó termelésben, de részben kutatási joga van a Nagykanizsától délre, Bajcsa közelében fekvő területen is. A cég ezen túlmenően Szlovéniában, Olaszországban, Svájcban és Hollandiában is rendelkezik érdekeltségekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.