Gazdaság

Magyarország a szerződéses elektronikai gyártás fő nyertesei közt lehet

Magyarország a szerződéses elektronikai gyártás fő nyertesei közt lehet

2011. október 4., kedd
Magyarország a szerződéses elektronikai gyártás fő nyertesei közt lehet

Az újból gyengülő makrogazdasági kilátások miatt lassuló növekedésre rendezkedhet be Európában a szerződéses gyártás, ez azonban nem befolyásolja a kapacitások áttelepítését Kelet-Európába, aminek egyik fő haszonélvezője Magyarország - írta a Világgazdaság kedden.

A lap emlékeztet, hogy alig néhány hónapja két nagyobb beruházást is bejelentett itt a világ két meghatározó szerződéses elektronikai gyártója (EMS): az amerikai Jabil Circuit mintegy 6 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre tiszaújvárosi üzemében, a Flextronics csoport budapesti szolgáltató központja pedig európai szintű orvostechnikai üzletággal bővült. A rendszerváltás után jelentős kapacitásokat épített ki a szerződéses elektronikai ipar, amely évekig két számjegyű növekedést mutatott fel, s bár a 2008-as globális recessziót az itteni üzemek is megérezték, a helyzet 2010-re normalizálódott. A világ élvonalába tartozó EMS gyártók - köztük az egyetlen hazai szereplő Videoton - összesen több tízezer embernek adnak munkát - írta a Világgazdaság. A lap szerint az utóbbi években a magasabb hozzáadott értékű, nagyobb szaktudást igénylő termelés került Magyarországra, és az itteni termelőkapacitások - amelyek a jövőben is bővülhetnek - adják a teljes európai mutató 16-17 százalékát, ezzel egyértelműen vezetünk a régióban. Iparági kutatások szerint az európai elektronikai bérgyártás az idén 6,4 százalékkal nő, markáns különbség van ugyanakkor az Európa nyugati és keleti felén elérhető dinamizmus között: míg az előbbiben a bővülés legfeljebb 2,7, az utóbbiban 9,2 százalék körül várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.