Gazdaság

A nagyobb borászatok is maguk dönthetnek a törkölykivonás módszeréről

A nagyobb borászatok is maguk dönthetnek a törkölykivonás módszeréről

2011. július 29., péntek
A nagyobb borászatok is maguk dönthetnek a törkölykivonás módszeréről

A kisebbek után az idei szüret idején már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1000 hektoliter felett állítanak elő bort - közölte a szaktárca az MTI-vel pénteken.

Az ezt lehetővé tevő rendeletmódosítás július 30-tól hatályos. Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettséget. Az uniós borreformot követően ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törköly kivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel. A nagy borászatoknak eddig csak két lehetőség közül választhattak: vagy eladták a törkölyt egy szeszfőzdének, vagy leadták lepárlásra. A jövőben e kettő mellett - a kisebbekhez hasonlóan - felhasználhatják szerves trágyaként, takarmány- illetve komposztkészítésre, szőlőmag valamint szőlő-magolaj kinyerésre, törkölypálinka készítésre. Mellékterméket emellett exportálhatják is az Európai Unió tagállamain kívüli országba, leadhatják a hulladékgyűjtő telepre, a veszélyes hulladék-égetőműnek, valamint a biogáz előállító üzemeknek is. A módosítás nem érinti a borseprő kivonására vonatkozó szabályokat és a kivonás kötelezettségének fenntartását. A hatóságok a borászati melléktermékek kivonását ezután is ellenőrzik - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.