Gazdaság

Sok vállalat megérzi a japán katasztrófát

Sok vállalat megérzi a japán katasztrófát

2011. március 19., szombat
Sok vállalat megérzi a japán katasztrófát

Sorra teszik közzé a nagy nemzetközi vállalatok, hogy milyen mértékben érinti termelésüket a japán katasztrófa, ami alól többek között a GM, a Volkswagen, vagy a Nokia sem kivétel - írja a Portfolio.hu.

A General Motors volt az első olyan nagyvállalat, amely közölte, hogy közvetlenül is hat termelésére a japán katasztrófa. Az amerikai autógyártó még hétfőn bejelentette, hogy leállítja a termelést egyik összeszerelő üzemében Louisiana államban, mivel a Japánból érkező alkatrészekben hiányt szenved. Ugyanakkor hozzátette, hogy van annyi járműve készleten, hogy a vásárlói keresletet kielégítse. A Sony Ericsson mobilgyártó, amely a japán Sony és a svéd Ericsson közös vállalata közölte, hogy érintik beszállítói hálózatát a japán események, de egyelőre nem tudják megmondani, hogy mekkora hatása lesz a termelésre. Mindenesetre a cég megkezdte alternatív beszállítók felkutatását Japánon kívül. A másik gondot az jelenti a vállalatnál, hogy Japán az egyik legfontosabb piacának számít. Egy, a Nokiához közelálló forrás azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy a finn mobilgyártó termelését is érintheti japán helyzet, a cég egyelőre nem kommentálta a híreket. Már a Volkswagen is közölte, hogy középtávon lehetséges, hogy alkatrészek hiányával fog küzdeni. "Aggódunk és minden egyes nap monitorozzuk" - nyilatkozta

Martin Winterkorn

, a Volkswagen vezérigazgatója. Az iSuppli elemzőcég hívta fel rá a figyelmet, hogy az Apple is érintett lehet, hiszen a flash memória és az ultravékony akkumulátor, ami az iPad 2 táblagépében található, Japánból származik és elképzelhető, hogy a cég nem fog tudni más, Japánon kívüli beszállítót találni ezen alkatrészekre. Bár közvetlenül csak kevés gyárat érintett a földrengés és a cunami, ugyanakkor az áramellátási gondok és a szállítási nehézségek nemcsak a katasztrófával sújtott régióban jelentkeznek. (Forrás:

Portfolio.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.