Gazdaság

Napi 150 ezer új cybervírus szennyezi Európát

Napi 150 ezer új cybervírus szennyezi Európát

2011. január 5., szerda
Napi 150 ezer új cybervírus szennyezi Európát

Az online bűnözés veszélyeire és a jelenlegi helyzet súlyosságára figyelmeztető közleményt tett közzé az európai rendőrségi hivatal. A nyomozóhatóságoknak alkalmazkodniuk kell az új helyzethez, hiszen évente közel 750 milliárd euró kár éri Európát - írja az sg.hu.

Az Europol közleményében a McAfee adatait sorolta fel. Ezek alapján a kiberbűnözők által okozott éves kár eléri a 750 milliárd eurót, naponta 150 000 új vírus és más kártevő bukkan fel, továbbá 148 000 számítógép számít veszélyeztetettnek. " A kiberbűnözés a természetéből adódóan átlépi a határokat, éppen ez teszi a nyomozásokat bonyolulttá a bűnüldöző hivatalok számára. Ahhoz, hogy a kiberbűnözés ellen hatékonyan harcolhassunk, megfelelő, a határokon átnyúló szabályozásra és nemzetközi együttműködésre van szükség. Továbbá fontos, hogy az európai uniós bűnüldöző hatóságok, illetve az Európai Unió és a külső államok egyaránt támogassák egymás munkáját" - jelentette ki

Rob Wainwright

, az Europol igazgatója. A szakember hozzátette, hogy a szervezet az Európai Unió bűnüldözési és tájékoztatási szolgálataként rendelkezik a legfejlettebb IT-eszközökkel és egy nagy létszámú szakértői-elemzői csapattal, ezáltal képes támogatni az európai bűnüldöző hatóságok kiberbűnözés elleni harcát. Az Europol január 7-én jelenteti meg az iOCTA - Threat Assessment on Internet Facilitated Organised Crime nevű kiberbűnözésről szóló helyzetjelentését, amely felöleli többek között a szexuális erőszak, a gyermekmolesztálás és -pornográfia, a terrorizmus, az elektronikus hálózatok elleni támadások, az online csalás, a személyazonosság-lopások és más hasonló internetes bűncselekmények területét. Az iOCTA többek között rámutat, hogy az európai uniós tagállamok napjainkban már a vírusok és más kártevők által leginkább fertőzöttebb országok közé tartoznak, s hogy a jövőben az európai uniós állampolgárok és szervezetek kiemelten ki lesznek téve a kibertámadásoknak. Az Europol vezetője hangsúlyozta, hogy számukra különösen fontos a magánszektorral való együttműködés. A szakértők kiképzését, az online akciók kivédését és az elemzőmunkát a kiberbűnözési formák miatt európai szinten kell megvalósítani. Éppen ezért ezzel összefüggésben az iOCTA készítői szerint szükség van egy európai kiberbűnözési központ létrehozására és a felhasználók éberségét is erősíteni kell, mivel az utóbbi kulcsfontosságú lehet a kiberbűnözés elleni harcban. (Forrás:

sg.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.