Gazdaság

Dudaszóval indult a téli üzem az M5-ös autópályán

Dudaszóval indult a téli üzem az M5-ös autópályán

2010. november 4., csütörtök
Dudaszóval indult a téli üzem az M5-ös autópályán

Egyedülálló útellenőrzési rendszer a teljes szakaszon

Új téli karbantartó gépekkel és különös figyelemmel készül a téli szezonra a működtetésért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. A 2010. november 4-én az újhartyáni Autópálya Mérnökségen megtartott hagyományos téli gépszemléjükön bemutatták a készenlétben álló multifunkciós járműveiket is.

Az M5-ös autópálya 156,5 km hosszú szakaszának fenntartását speciálisan a télre felkészített gépjárművekkel végzi el az AKA Zrt. és az A-WAY ITE Zrt. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját tulajdonú gépjármű, hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint tizenegy bérelt gép segítségével látják el.

Taskovics Attila

, az A-WAY ITE üzemeltetési igazgatója kihangsúlyozta, hogy a folyamatos közlekedés biztosítása érdekében rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton. Napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. A sztrádán található meteorológiai állomásaikról ötpercenként kapják meg az időjárás aktuális adatait, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatokat küld. Mindezek mellett még jegesedés-előrejelző rendszerük is van, továbbá két kilométerenként segélykérő telefonok találhatók a teljes szakaszon. Az AKA Zrt. az eseményen hangsúlyozta, hogy a téli időszakban fokozottan kell figyelni az autópályán való közlekedésre. Mielőbb vizsgáltassuk át az autónkat és szerezzünk be téli gumit, továbbá fokozottan ügyeljünk a kötelező követési távolság és a közlekedési szabályok betartására. Az AKA Zrt. 14 év üzemeltetési tapasztalattal a háta mögött továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gépjárművel utazók akadálymentesen és biztonságos körülmények között közlekedhessenek az M5-ös autópályán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.