Egyház

Erdő Péter a római Colosseumnál áldott meg járműveket

Erdő Péter a római Colosseumnál áldott meg járműveket

Először vezette Erdő Péter a szertartást

2024. március 10., vasárnap
Erdő Péter a római Colosseumnál áldott meg járműveket

Katonai és rendőrségi járművekre, Vatikán Állam autóira, valamint mentőautóra adott áldást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti prímás a római Colosseumnál vasárnap, az autóvezetők védőszentje, Szent Franciska ünnepe alkalmából.

 

Több mint húsz járműre és több motorra adta áldását Erdő Péter a Colosseum előtti téren rómaiak tömegétől kísérve. Ez volt az első alkalom, hogy Erdő Péter vezette az évente megrendezett szertartást.

Erdő Péter a Colosseum szomszédságában található Szent Franciska-bazilikában celebrált misét követően a papság kíséretében ment a járművekhez, amelyek Constantinus diadalívénél sorakoztak az ókori római kockaköveken. A járművek sora előtt felállított pódiumon a bíboros imát mondott, és rövid beszédében azokról emlékezett meg, akik mindennapi munkavégzéshez, utazáshoz, vagy szolgálatuk teljesítéséhez használnak járműveket. Arra kérte Szent Franciskát, védelmezze a járművezetőket, segítsen nekik, hogy óvatosság és gyors reakcióképesség irányítsa őket mások és saját maguk biztonsága érdekében.

A járművek szirénazúgással és dudálással köszöntötték az áldást a városi rendőrség zenekara kíséretével.

A szertartáson részt vettek Róma püspöki karának tagjai, Giovanni Zannola, a római főpolgármesteri hivatal mobilitásért felelős bizottságának elnöke, Riccardo Alemanno, az Olasz Autóklub (ACI) elnöke, Alfonsina Russo, a Forum Romanum és a Colosseum területét lefedő régészeti park igazgatója, valamint Gianni Letta politikai tanácsadó, a bazilikát fenntartó szerzetesrend támogatója, aki Silvio Berlusconi volt kormányfő egykori jobbkezeként ismert. Képviseltette magát az olasz fegyveres erők, a rendőrség és a fővárosi közlekedésrendészet is.

Giovanni Zannola az MTI-nek elmondta, több millió autó közlekedik naponta Róma utcáin, akiknek segítését a szintén járművel szolgálatot teljesítők biztosítják.

Munkájuk elismerését is jelenti a bíborosi áldás

- hangoztatta.

A Róma város egyik oltalmazójának tartott Szent Franciskát XI. Pius pápa nyilvánította az autóvezetők védőszentjévé. A járművek áldását 1929-ben vezették be, és a szent március 9-i ünnepnapja utáni vasárnap tartják. Csak néhány év jelentett kivételt, például legutóbb a koronavírus-járvány miatt maradt el az áldás. Szent Franciskára azért esett a választás, mivel a XV. században élő szent azt vallotta, hogy mindig őrangyal védelmezte lépéseit, amikor Róma utcáit járta. Másrészt a szentről azt tartják, hogy bármilyen célállomásra gyorsan és biztonságban megérkezett.

A járművek áldását a hagyomány szerint a Colosseumhoz közeli Szent Franciska-bazilikát vezető bíboros végzi, és a bazilikát Ferenc pápa tavaly nyáron Erdő Péter római címtemplomának nevezte ki.

A misén mondott beszédében Erdő Péter úgy vélte, a mai kor kulturális modelljét a veszélykeresés jellemzi, "a sziklákról vagy épületek tetejéről való mélybe ugrás kockázatának vonzása", de a védőangyalok csak akkor tudnak segítséget nyújtani, ha 

az élet útjait alázattal és Isten akaratát követve járjuk.

A misén Róma város képviselői virágkoszorút és áldozati kelyhet helyeztek el az oltárnál adományként.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.