Egyház

Egyházi hírek: továbbra is segít a Katolikus Karitász

Egyházi hírek: továbbra is segít a Katolikus Karitász

2010. június 13., vasárnap
Egyházi hírek: továbbra is segít a Katolikus Karitász
Kedves Olvasóink alább a Szeged-Csanádi Egyházmegye híreit és alkalmait tallózhatják, köztük a Katolikus Karitász felhívását az árvízkárosultak megsegítésére, információt találhatnak a XII. Szegedi Közművelődési Nyári Egyetemről, illetve egy tizenkét napos zarándokútról is. Az elmúlt hetek esőzései miatt kialakult súlyos árvízi helyzet kezdetétől a Katolikus Karitász folyamatosan jelen van a katasztrófa sújtotta területeken egyházmegyei központjain keresztül. Ivóvízzel, tartósélelmiszerrel, tisztítószerekkel segítve a rászorulókat számos településen. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász kéri a híveket, hogy lehetőség szerint, járuljanak hozzá az otthonukat elhagyni kényszerült több száz család támogatásához, melynek formája lehet pénzadományok felajánlása, illetve a Katolikus Karitász elkülönített számlaszámára történő befizetése, valamint fertőtlenítő- és tisztítószer felajánlása. A tisztítószergyűjtés 2010. június 13-tól 20-ig tart. Kérjük, adományaikat szíveskedjenek eljuttatni a szegedi Karitász Központba (Szeged, Jósika u. 34.) az alábbi időpontokban: június 14. (hétfő) 9-17 óra, 16. (szerda) 14-18 óra, 17. (csütörtök) 14-18, 21. (hétfő) 9-17 óra. Szívesen fogadják az adományokat a plébániákon is, vagy az erre a célra elkülönített számlaszámon (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007). A támogatások felhasználásáról friss információk olvashatók a www.karitasz.hu címen. Június 13-án vasárnap 9 és 18 óra között a Szeged, Rókusi körúti TESCO Áruházban gyűjt a szervezet. Az erre a célra megvásárolt termékeket (fertőtlenítőszer, gumikesztyű, szemeteszsák, szúnyogirtó, valamint konzerv, levespor, keksz, tészta stb.) a kijelölt standnál fogadják a karitász önkéntesek Június 20-án, vasárnap pedig az árvízkárosultak megsegítésére ajánlja fel a perselyadományokat a Katolikus Egyház.Június 19-én, szombaton 17 órakor lesz a jezsuita Szent József templomban (Dáni u. 3.) a pedagógusok hagyományos tanév végi hálaadó szentmiséje, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök mutat be. A szervezők szeretettel várják a leendő és a nyugdíjas pedagógusokat is. Tizenkét napos zarándokkörút indul október 3-án, melynek főbb állomásai Lourdes, Santiago de Compostella és Fatima. A zarándoklatot Szaplonczay Miklós atya vezeti. A részvételi díj 139.000,- Ft. Jelentkezési határidő: augusztus 1. További információ kapható a 30/548-8307-es telefonszámon vagy a glviktor5@gmail.com elektronikus címen. Június 16-án szerdán 18.00 órakor Serra mise lesz az újszegedi Szent Erzsébet templomban. Június 24-én kezdődnek a Megyeházán a XII. Szegedi Közművelődési Nyári Egyetem változatos programjai és közérdeklődésre számot tartó előadásai. A részletek és jelentkezési lap megtalálhatók a www.csongradamk.hu világhálós oldalon.

Közlemény a történelmi keresztény egyházak vezetőinek találkozójáról

Ismét találkoztak az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Bizottsága és a református, valamint az evangélikus egyház püspökei, hogy áttekintsék az egyházak együttműködése aktuális kérdéseit. A beszélgetés kezdetén a magyarországi árvízi helyzetről és az egyházak segítségnyújtásáról egyeztettek. A református zsinati székházban június 10-én délelőtt tartott beszélgetésen megállapították, hogy az ökumenikus együttműködés meglévő formáiban (például ökumenikus imahét) rejlő lehetőségeket jobban ki lehet használni. Az egyházak tanulmányozták egy, a közös bizonyságtételt szolgáló nagy esemény szervezésének lehetőségét. A tanácskozáson üdvözölték a miniszterelnök által bejelentett akcióterv keretében az adományok áfája eltörlésének meghirdetését. Ez a régen várt lépés nagyban hozzájárul majd a rászorulók segítéséhez. Az egyházak vezetői készek az új kormánnyal való intézményes kapcsolatfelvételre. Ezzel összefüggésben a tanácskozáson megkezdték a kormánnyal megtárgyalandó kérdések összeállítását. A tanácskozás végén a felekezetek vezetői az egyházaikat is érintő nemzetközi egyházi kapcsolatokról és együttműködésekről tájékoztatták egymást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.