Egyetem

Két egyetemi kollégium és az SZTE egyik épülete is megújul

Két egyetemi kollégium és az SZTE egyik épülete is megújul

Kovács György
2024. január 4., csütörtök
Fotó: SZTE
Két egyetemi kollégium és az SZTE egyik épülete is megújul

Szeged két diákszállása is régen várt energetikai felújítást kaphat: kihirdették a kivitelezőt a projektekre az uniós közbeszerzési közlönyben - szúrta ki a Magyar Építők. Mindkét pályázaton a Bodrogi Bau Kft.-t választották nyertesnek jelentős versenyben. A cég emellett más új projekten is dolgozhat a városban: elvállalták a Szegedi Tudományegyetem Petőfi Sándor sugárúton elhelyezkedő digitális oktatóközpontjának rekonstrukcióját is.

 

SZTE Madzsar József Kollégium

Fotó: SZTE. 

 

A 8 emeletes, házgyári technológiával felépült Madzsar József Kollégium a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karához tartozik. Újszeged kertvárosi részén található és 137 főnek ad otthont összesen 4131 négyzetméternyi hasznos alapterületen.

A Bodrogi Bau feladata az épület energiahatékonysági korszerűsítésének megvalósítása, a munka megkezdésétől számított 5 hónap alatt, a fejlesztés értéke mintegy nettó 574 millió forint. A projekt főbb részei többek között

  • a toronyépület homlokzatának és lábazatának hőszigetelése (2488, illetve 170 négyzetméteren),
  • a lapostetejének hő- és vízszigetelése (182, illetve 1472 négyzetméteren),
  • a külső árnyékolás megoldása 134 alumínium redőny telepítésével,
  • illetve a fűtés rendszer korszerűsítése (a meglévő gázkazán cseréje, hűtésre és fűtésre is alkalmas hőszivattyú telepítése és új fan-coilos rendszer kiépítése a radiátorok helyén),
  • valamint a napelemes rendszer bővítése.

Az északnyugati főbejárat előtt új, akadálymentes rámpát is építenek, illetve a lábazati hőszigeteléssel érintett területen új, térköves járdát is építenek, 116 négyzetméteren.

 

ELTE Szegedi Márton Áron Szakkollégium

Fotó: ELTE. 

 

Az ELTE Szegedi Márton Áron Szakkollégiuma a 60-as és a 70-es években két részletben épült meg, 2001-ben teljesen felújították, így nyerte el mai formáját. Az 51 darab, három-, valamint négyágyas szobával kialakított, mintegy 2000 négyzetméteres épület ma elsősorban a határon túli magyar hallgatók otthona a Kálvária sugárúton. A szakollégium - mint ahogy a neve is mutatja - a szervezetileg a fővárosi Eötvös Lóránd Tudományegyetemhez (ELTE) tartozó, főként külhoni magyarok számára létrehozott Márton Áron kollégiumi rendszer részeként működik.

A Bodrogi Bau itt szintén energiahatékonysági munkákat végezhet, a projekt költsége nettó 397 millió forint, a munka elvégzésének várható ideje 4 hónap. A főbb feladatok hasonlítanak a Madzsar József Kollégiumban tervezettekhez. Ezek többek között

  • a homlokzat és lábazat hőszigetelése (előbbi 1108 négyzetméteren, utóbbi 208 négyzetméteren)
  • a lapostető felújítása (mintegy 1200 négyzetméteren)
  • az elavult homlokzati nyílászárók cseréje és 106 négyzetméternyi redőny elhelyezése,
  • valamint a fűtés-hűtés és melegvízellátás korszerűsítése (szintén hőszivattyús, fan-coilos rendszerre állíthatják át az épületet).

 

SZTE Petőfi-épület

Fotó: SZTE. 

 

Az SZTE BTK Petőfi Sándor sugárúton elhelyezkedő digitális oktatóközpontjának rekonstrukciója az ingatlan leromlott műszaki állapota és rossz energetikai jellemzői miatt vált szükségessé. A tervezett korszerűsítéssel az épület energiatakarékos és biztonságos üzemeltetés a cél. A beruházással nagymértékben csökkenthető lesz az üvegházhatású gázok kibocsátása is, illetve az épület energiafelhasználásában nagyobb lesz a megújuló energia részaránya.

A munkálatokat 537 192 528 forint értékben lettek meghatározva. A nettó 4281 m2 hasznos alapterületű épület utólagos homlokzatszigetelést kap, és új lapostető rétegrendet is elhelyeznek rajta, 25 cm utólagos hőszigeteléssel, új vízszigeteléssel. Szigetelik az árkádfödémeket is.

A fejlesztésben továbbá

  • új, háromrétegű műanyag nyílásszáróra cserélik a korábbiakat,
  • a lépcsőházi kopolit üvegek helyett függönyfalas szerkezetet építenek be, valamint
  • kiépítik a belső udvari, déli oldali kültéri árnyékolást.
  • A meglévő kazánokat új kondenzációs kazánokra cserélik, melyek leválasztó hőcserélőn keresztül csatlakoznak majd a meglévő radiátoros hálózatra.
  • Új indirekt fűtésű HMV tartolót telepítenek, melyet az új kondenzációs kazán lát el fűtési energiával. A megfelelő melegvíz ellátás érdekében új cirkulációs hálózatot építenek ki.
  • A meglévő mono-split klíma berendezések helyett új VRF hőszivattyús rendszert létesítenek.
  • A fűtő-hűtő berendezések kültéri egysége a tetőn kap helyet.

Ezeken korszerűsítik az épületben a világítást és bővítik a napelemes rendszert. A munkálatok becslések szerint hét hónapig tartanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.