Egyetem

Huszonnégy fiatal tudományos munkáját ismerte el a SZAB + FOTÓK

Huszonnégy fiatal tudományos munkáját ismerte el a SZAB + FOTÓK

2012. november 30., péntek
Huszonnégy fiatal tudományos munkáját ismerte el a SZAB + FOTÓK

Kihirdették a Szegedi Akadémiai Bizottság ifjúsági pályázatainak idei díjazottjait. Harmincnégy beérkezett pályamunkából huszonnégy fiatal munkáját ismerték el valamilyen díjjal vagy oklevéllel.

Az elismeréseket

Mészáros Rezső

akadémikus, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány” kuratóriumának elnöke hirdette ki, és

Dékány Imre

akadémikus, a SZAB elnöke adta át. A professzor köszöntőjében hangsúlyozta, a válság miatt az alapítvány összes korábbi szponzorát elveszítette, de Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata jelentős anyagi támogatásának köszönhetően mégis tudják segíteni a fiatal tehetséges kutatókat.

2012. évi SZAB ifjúsági pályázatok díjazottjai

TERMÉSZETTUDOMÁNYOK: I. díjazottak: Hajdu Kata, Varga Tamás. I. megosztott díj: Égerházi Lilla és Szolnoki Zsuzsanna MŰSZAKI TUDOMÁNYOK II. díj: Török Orsolya ORVOSTUDOMÁNYOK I. díjazottak: Lajter Ildikó, Tóth Eszter; II. díjat nyertek: Krenács Dóra Anna, Seres Adrienn; III. díj: Pótz Diána. Oklevelet kapott: Deák Beáta, Jakó Mária, Molnár Judit, Plangár Imola és Hermann Andrea, valamint Vojcek Eszter TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK I. díj: Kertészné Váradi Szilvia; II. díj: Székely Péter. Oklevélben részesült: Lázár Nóra Kata, Tóth Benedek BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK II. díj: Szabó Martina Katalin MŰVÉSZETEK I. díj: Mucsi Gergő; II. díj: Hegedűs Ioan Andrei; III. díj: Kosztándi Orsolya. Oklevél: Oláh Róbert

„Kívánom, tartsák meg érdeklődésüket és aktivitásukat a tudomány területén, folytassák azt a munkát, amit elkezdtek az egyetem, illetve a kutatóintézetek keretein belül” – ezekkel a szavakkal gratulált Dékány professzor a díjazottaknak. A SZAB ifjúsági pályázata kifejezetten fiatal kutatóknak szól, tanulmányaik vége felé járó, vagy PhD-tanulmányokat kezdő, de még fokozattal nem rendelkező hallgatóknak. „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány minden évben kiírja pályázatát, melyre harminc-negyvenen jelentkeznek. A pályázatok elbírálásánál a SZAB szakbizottságainak véleményét kérik ki. A díjazottak pénzjutalomban részesültek, az első díjazottak a SZAB ezüstérmét is átvehették. Így például

Mucsi Gergő

is, aki A vibrafon története, felépítése és különleges játéktechnikáinak alkalmazása a kortárs zenében című pályamunkájával nyert első díjat nyert a művészetek kategóriában. A fiatal zenész portálunknak elmondta, kapott az alkalmon, mikor látta, hogy ilyen kutatói pályázati lehetőséget írtak ki, igyekszik élni minden ilyen és hasonló lehetőséggel. „Mindig is nagyon érdekeltek a hangszertörténeti vonatkozások, egy hangszer eredete, felépítése, elkészítésének története. A vibrafon áll legközelebb a szívemhez, így hát adódott, hogy felkutassam a történeti hátterét” – tudtuk meg a fiatal tehetségtől, akinek munkáját már az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány is különdíjjal ismerte el. Mucsi Gergő egyébként egyetemi végzése után indított egy ütőhangszeres szakmai portált Hangzóna néve, mely a szakma minden területét felölelte. Később fuzionált az immár tízéves RitmusDepó oldallal, mely országosan régóta elismert és látogatott portál. A fúzió révén máig ennek főszerkesztőjeként munkálkodik. Mint elmondta, nem csak dobosok, ütőhangszeresek, hanem az igényes zenét szerető közönség is követi a bejegyzéseket. A programajánlótól a beszámolókig, online oktatóanyagokig számos hasznos dolog fellelhető az oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.