Egyetem

Hullócsillag-zápor várható szombat este

Hullócsillag-zápor várható szombat este

2011. október 7., péntek
Hullócsillag-zápor várható szombat este
Szombat estére várják a csillagászok a Draconida meteorraj maximumát, amely szerencsés esetben több száz hullócsillag feltűnését jelentheti egyetlen óra alatt - írja a hirek.csillagaszat.hu, a Magyar csillagászati Egyesület hírportálja. Ugyan az időjárási előrejelzések a hétvégére nem sok jót ígérnek, mivel egy kiterjedt frontrendszer felhőzete éri el hazánkat, a keleti tájakon élők - így mi is Szegeden - reménykedhetnek egy valódi hullócsillag-záporban.

Üstököstörmelék a Föld közelében

A Draconidák egy igazi 20. századi meteorraj, ugyanis az 1900-as évek előtt még nem létezett, pontosabban a meteorrajt létrehozó üstökös korábban nem keresztezte a földpályát. A számunkra lényeges változások 1898 októberében történtek, amikor az égitest megközelítette a Jupitert, melynek gravitációs tere megváltoztatta annak pályáját, így az akkor még ismeretlen égitest napközelpontja ezt követően már a földpályán belülre esett. Az 1913-as újrafelfedezés után jöttek rá a csillagászok, hogy az üstökös egy új meteorrajt hozhat létre, melyet a későbbi években többször is sikeresen megfigyeltek, de az október 9-10-e környékén jelentkező áramlat nem mutatott különösen nagy aktivitást.

Meteorvihar

1933-ban az európai megfigyelők a 20. század, sőt minden idők egyik legnagyobb meteorkitörésének lehettek szemtanúi. Az esti órákban jelentkező meteorvihar legaktívabb időszakában percenként 200-300 meteort lehetett látni, de feljegyeztek egy olyan öt másodperces időszakot, amikor nagyjából 100 meteor tűnt fel az égen. A hullócsillagok többnyire halványak és lassúak voltak, de sok tűzgömböt - a Vénusznál fényesebbnek látszó meteor - is láttak. A hat és fél évenként visszatérő üstökös 1940-ben nem okozott kitörést, 1946-ban viszont ismét jelentkezett a meteorraj, ekkor az észak-amerikai megfigyelők számoltak be 50-60 meteorról percenként. Ezek után nem meglepő, hogy a későbbi években mindig nagy reményekkel várták az üstökös, és így a meteorraj visszatérését.

Két hullámban várható hullócsillagzápor

A számítások alapján két meteorfelhőn fogunk áthaladni szombat este 6 óra és éjfél között, melyek közül a második, este 22 órára előrejelzett maximum tűnik a biztosabbnak. A napnyugta környékére előrejelzett, fényesebb meteorokból álló maximumot olyan porfelhőktől várják, melyeket az 1800-as évek végén dobhatott ki az üstökös, ám mivel 1900 előtt nincs megfigyelésünk az üstökösről, nem tudhatjuk, hogy valóban mutatott aktivitást, vagy sem. Az este 22 órára jelzett kitörést az 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatják, nagysága elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor megjelenésére számítanak óránként. A kérdés eldöntésére a legjobb módszer, ha magunk is meggyőződünk arról, hogy mi történik szombat este az égen, reméljük ebben az időjárás nem fog megakadályozni minket. Sajnos egy komoly zavaró tényező viszont lesz: a négy nappal telehold előtt járó égi kísérőnk. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel egyetlen óra alatt, eléggé sok fényes lesz köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk. Aki legalább a Nagy Göncöl csillagképet ismeri, a mellékelt térképen jól meghatározhatja, hogy milyen irányban is kell keresni majd a meteorokat. (Forrás: Magyar csillagászati Egyesület honlapja)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.