Egyetem

Manninger-emlékérmet kapott Kovács Kornél, a SZTE professzora

Manninger-emlékérmet kapott Kovács Kornél, a SZTE professzora

2011. augusztus 10., szerda
Manninger-emlékérmet kapott Kovács Kornél, a SZTE professzora

A Magyar Mikrobiológiai Társaság kitüntető Manninger-emlékérmet adományozott Kovács Kornélnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának.

A kitüntetés, amely életmű-díjnak számít a hazai mikrobiológus társadalomban azért is jelentős, mert általában a klasszikus mikrobiológia területén működő kutatóknak ítélik oda, Kovács professzor pedig elsősorban a mikrobiális biotechnológiában ért el komoly eredményeket. Kovács Kornél egyetemi tanulmányait biológus szakon Szegeden végezte. 1971-ben végzett, abban az évben nyitották meg a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontját. A kutatási terület a földi élet keletkezésének és fejlődésének egyik alapvető csodája és megoldatlan rejtélye volt. Életünk a Földön olyan molekulákból épül fel, amelyeknek két, minden kémiai-fizikai tulajdonságukban azonos tükörképi párja létezik. A tükörképi molekula párokból az élő szervezetekben azonban csak az egyik fajtát találjuk - az élet tehát aszimmetrikus, miközben az élettelen világban csaknem tökéletes szimmetria uralkodik. A furcsa és megdöbbentő kérdés tehát az, hogyan fejlődhetett ki egy aszimmetrikus élővilág a csaknem tökéletes szimmetriával rendelkező élettelenből? Kovács Kornél olyan kísérleteket végzett, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy az aszimmetrikus élet kialakulhatott az ún. aszimmetrikus gyenge kölcsönhatások réven, melyek olyan gyengék, hogy a mindennapi életben csak speciális radioaktív bomlási folyamatokban tudjuk érzékelni. Második publikációja eredményeinek köszönhetően egy első szerzős cikk volt az egyik legrangosabb folyóiratban, a Nature-ban. Ezzel el is nyert egy UNESCO ösztöndíjat, amivel 1974-75-ben a természettudományos kutatások fellegvárában, a University of California Berkeley kampuszára került a Nobel díjas Melvin Calvin intézetébe. Amikor visszatért Magyarországra, az enzimek működésével kapcsolatos alapvető kérdéseket választotta kutatásai témájául. Az eredmények felkeltették a nemzetközi tudományos körök érdeklődését, aminek eredménye egy 4 éves meghívás lett az USA Gerogia Állami Egyetemén. A hidrogenázok molekuláris biológiai kutatását ott kezdte el, majd itthon folytatta. 1996-ban hívták az akkor megüresedő Biotechnológiai Tanszék vezetői helyére az SZTE-re. Az akadémiai doktori fokozatot 1999-ben szerezte meg. A Biológus Tanszékcsoport vezetője, az SZBK tudományos tanácsadója. Számos nemzetközi és hazai tudományos szervezetben vesz részt, a Magyar Biogáz Egyesület alapító elnöke. Munkatársaival több mint 230 publikációt jegyez, melyek referált nemzetközi folyóiratokban jelentek meg, társszerzője 7 szabadalomban és meghívott előadóként szerepelt 100 felett különféle tudományos konferenciákon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.