Egyetem

Névadóját ünnepelte az erdészeti szakközépiskola + FOTÓK + HANG

Névadóját ünnepelte az erdészeti szakközépiskola + FOTÓK + HANG

2011. április 4., hétfő
Névadóját ünnepelte az erdészeti szakközépiskola + FOTÓK + HANG

Kiss Ferenc ükunokája az iskolanapon

A nyolcvanas évek közepe óta névadójának tiszteletére minden évben, így az idén is megrendezték a Kiss Ferenc Napot az erdészeti szakközépiskolában. Az idei rendezvény külön érdekessége volt, hogy eljött Kiss Ferenc ükunokája, Rudolf Edit is, aki a délutáni ünnepségen átadta Sztojov Tünde, 14. évfolyamos erdésztanulónak az iskolai alapítvány elismerését, a Kiss Ferenc-díjat. A rendezvény célja, hogy megmutassa az iskola tanulói és tanárai, valamint vendégei számára az elmúlt időszakban elért eredményeket, a képzés színvonalát, a tanulók felkészültségét és talpraesettségüket, valamint viselkedéskultúrájukat, vagyis számot adjanak egy év munkájáról. Az iskola tanulói reggel megkoszorúzták névadójuk szobrát. A délelőtt folyamán a legnagyobb érdeklődéssel kísért programok a tanulói előadások voltak. A kilenc szekcióban – szakmai, vad- és halgazdálkodási, műszaki, matematika-fizika, biológia, történelem-humán, társadalom- és természettudományi, idegen nyelv témákban – folyó előadások során az erdésznövendékek számot adtak eddigi tudásukról, felkészültségükről. A környezettudatos életmód, a rágcsálócsapdázás, az erdei tüzek oltása, vagy épp a szennyvíz-gazdálkodás éppúgy terítékre került, mint egyes védett és veszélyeztetett fafajták részletes ismertetése. A diákok kiselőadásaikban többek között ismertették a magánerdészek munkáját, az apróvadak életét és megóvásuk fontosságát, az erdészeti, és famegmunkáló gépek használatát, a fadöntések lakott területen történő kivágásának mesterfogásait, a motorfűrészek alkalmazásának és kezelésének fortélyait. A nem szakmai előadások során különböző humán-, biológiai és társadalomtudományi kérdéskörben is megmutathatták a növendékek tudásukat, felkészültségüket.

Az erdészek összetartozása

A tanév vége felé közeledve ez az utolsó olyan alkalom, amikor a teljes tanulóifjúság együtt van iskolai ünnepségen. Ilyenkor ismerik el az eddig lezárult megyei és országos szintű versenyeket, melyek díjazását minden évben a Kiss Ferenc Alapítvány vállalja magára. Egész évben zajlanak az évfolyamok közötti sportversenyek, és az eredményhirdetésére is ekkor kerül sor. Az alsó és felső évfolyamok közötti győztes a kupa és a torta mellé egy buszos kirándulási lehetőséget is kap. Ezen a napon együtt vannak a rendezvényeken a jelenlegi és volt diákok, a nyugdíjas és aktív munkatársak is. A változatos résztvevő kör tovább erősíti azt az összetartozást, azt a családias hangulatot, melynek kialakításának és megtartásának érdekében eddig is tevékenykedett az iskola.

A Kiss Ferenc-díj

Az 1985-ben alapított díj mindenkori kitüntetettjének a kimagasló tanulmányi és közösségi munka mellett a szakmai tárgyakból is magas szintű tudással kell rendelkeznie, erdészeti érdeklődésével, szorgalmával példát kell állítania tanulótársainak, a szakmai versenyeken kiváló eredménnyel kell szerepelnie. Idén a nevelőtestület javaslata alapján Sztojov Tünde 14. évfolyamos tanuló kapta az elismerést, mellyel az iskola névadóját ábrázoló bronzplakett, oklevél és – az iskola alapítványának jóvoltából – pénzjutalom is járt. „Saját indíttatásból alakult így, hogy ebbe az iskolába jelentkeztem, a családunkból senki sem volt erdész” – mondta el portálunknak Sztojov Tünde, az idei díjazott. „Nagyon szeretem a természetet, és ahhoz, amit majd később szeretnék csinálni, ez az iskola nyújtja nekem a legjobb alapozást. Egyáltalán nem bántam meg, hogy idejöttem, nagyon tetszik az intézmény, mert maga a szakma szerintem nagyon szép. A gödöllői egyetem agrármérnöki karára fogok felvételizni, és a diploma után, Szegeden, a szakmában szeretnék elhelyezkedni erdészként, vagy a természetvédelemben. Ikertestvérem, Boglárka is velem együtt tanul itt, így már ketten szerettünk bele ebbe a szép hivatásba.”

A névadó ükunokája, a családfakutató

Az idei rendezvényre eljött Kiss Ferenc ükunokája, Rudolf Edit, akinek – bár foglalkozását tekintve a televíziózást választotta hivatásul – szintén fontos a természet, a fák és állatok közelsége, mivel édesapjával gyermekként gyakran jártak az erdőkbe túrázni. Hobbiként kezdte el kutatni ősei történetét, és így jutott el ükapjához, Kiss Ferenchez is, és azért vette fel a kapcsolatot a szegedi erdészeti iskolával, hogy minél többet tudjon meg felmenőiről. Ezt követően hívták meg az idei ünnepségre, ahol ő adta át a 2011. évi alapítványi díjat. Az ünnepséget követően az ükunoka nem kis meghatódottsággal tekintette meg az ásotthalmi erdőben kialakított Kiss Ferenc Emlékerdőt, majd meglátogatta a szegedi Belvárosi temetőben ükapja sírját is, ahol elhelyezte az emlékezés virágait.
Hallgassa meg a Sztojov Tündével, a 2011. évi Kiss Ferenc-díj kitüntetettjével készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.