Egyetem

Húsz lábú volt az 520 millió éves féreglábú

Húsz lábú volt az 520 millió éves féreglábú

2011. február 27., vasárnap
Húsz lábú volt az 520 millió éves féreglábú

Tíz pár tüskés lába volt annak az 520 millió éves őslénynek, amit most írtak le német és kínai kutatók a Nature című folyóiratban. A faj a karmos féreglábúak és az ízeltlábúak közötti, eddig nem bizonyított kapcsolatra utal. A hat centiméteres Diania cactiformist vándorló kaktusznak nevezték el a kutatók.

A Kínából származó kövületdarabok tíz éve lapultak a berlini Freie Universität fiókjában, de eddig nem tudták, mihez kezdjenek velük - magyarázta Michael Steiner, az egyetem paleontológusa Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Steiner együttműködésre kérte a berlini egyetemen doktoráló kínai Csie-ni Liut, aminek eredményeként közelebb kerültek a rejtély megfejtéséhez. A kínai kutatónak saját kövületei is voltak ugyanarról a lelőhelyről, és a darabokat összeillesztve egy olyan élőlény körvonalazódott, amely magán hordozta két állatcsoport - a karmos féreglábúak és az ízeltlábúak - jegyeit. Az ízeltlábúak evolúciós előnnyel rendelkeztek, és a ma legnépesebb állatcsoport - rovarok, pókok, rákok, soklábúak - alakult ki belőlük. Jellemzőik a páncélszerű kültakaró és a közlekedésre való lábak. A karmos féreglábúak a kambriumban apró, puha tengeri férgek voltak miniatűr lábakkal. Azóta alig fejlődtek tovább, ma a szárazföldön, kizárólag esőerdőkben találhatók meg. A paleontológus megfogalmazása szerint a csoport leginkább csak úgy elvegetálgat. A vándorló kaktusz mindkét csoport jellemzőivel rendelkezik: futásra való lábakkal és a védőborítás első kezdeményeivel. Az említett két csoporttal párhuzamosan létezett. A legnagyobb rejtély azonban továbbra is megfejtésre vár: régóta keresik ugyanis a kutatók a két csoport közös ősét, a kambriumi leletekből eddig azonban még nem bukkantak rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.