Egészség

Már virágoznak erősen és közepesen allergén fák

Már virágoznak erősen és közepesen allergén fák

2016. február 9., kedd
Már virágoznak erősen és közepesen allergén fák

A pollenszezon kezdeti szakaszát elsősorban a megelőző tél időjárása és az aktuális hőmérséklet határozza meg. A tavasszal virágzó fáknak szükségük van a téli fagyra – ha ez elmarad, virágzásuk a magasabb hőmérséklet hatására hamarabb elindul. A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján 2015. évben a mogyoró pollenkoncentrációja február közepén, az éger, a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja pedig február végén érte el először a közepes szintet.

A tél enyhe időjárásának következtében térségünkben az erősen allergén mogyoró és éger, valamint a közepesen allergén ciprus- és tiszafafélék már január végén virágozni kezdtek. Napjainkban a mogyoró és az éger pollenjének mennyisége már eléri a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria és a Cladosporium spóraszáma jellemzően alacsony szinten alakult. A gombák lakáson kívül élő csoportjai rothadó vegetáción élnek, spóráik a környezetben legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s onnan kerülnek a levegőbe. Beltérben a gomba spórái egész évben jelen lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.