Egészség

Még mindig tart a pollenszezon Szegeden

Még mindig tart a pollenszezon Szegeden

2015. április 29., szerda
Még mindig tart a pollenszezon Szegeden
allerrgiaszezon02_gs

Továbbra is tart a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka, országszerte tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben.

Az elmúlt hét száraz, meleg időjárása kedvezett az egyes fafajták virágzásának. Tavasszal a legtöbb panaszt a fák pollenje váltja ki. Az évszak csúcsidőszakában egyszerre akár 15 különböző fafaj virágpora is jelen lehet a levegőben. A sokféle allergén együttes jelenléte és a magas koncentráció értékek miatt ez az időszak nagyon megterhelő az allergiás betegek számára. A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 17. héten (2015. április 20-26.) térségünkben a dió és az eperfafélék valamint a platán-, tölgy-, nyír és fűzfa virágpor pollenje volt jelen legnagyobb koncentrációban a légtérben. A kevésbé jelentős allergén dió (Juglans) pollenje a hét eleji közepes szintről (15 db/m3) a hét végére magas szintre (128 db/m3) emelkedett. A szintén kevésbé jelentős allergén eperfafélék (Moraceae) virágpor pollenje a hét közepi közepes szintről (37 db/m3) a hét végére magas szintre (153 db/m3) emelkedett. A 16. héten panaszokat okozó, erősen allergén platán-, tölgy- és fűzfa virágpor pollenje a 17. hét elején még nagyon magas (platán) ill. magas (tölgy, fűz) koncentrációban volt számlálható, a hét végére mennyiségük lecsökkent, virágporuk azonban még így is tüneteket okozó közepes koncentrációban volt jelen. A nyírfa pollen koncentráció alacsony és közepes szint között mozgott. Észlelhető még a pázsitfűfélék (Poaceae) és a tiszafafélék pollenszemei is, pollenkoncentrációjuk szintén az alacsony és közepes szint között változott. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.