Egészség

Fókuszban a megelőzés az AIDS világnapján

Fókuszban a megelőzés az AIDS világnapján

2014. november 28., péntek
Fókuszban a megelőzés az AIDS világnapján

December 1-én az AGORÁ-ban orvostanhallgatók AIDS Világnapi rendezvényt tartanak, melyhez csatlakozik a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is. dr. Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos a vírus epidemiológiájáról tart előadást, a laboratóriumok munkatársai anonim HIV szűréseket bonyolítanak le, illetve egy AIDS tanácsadó fogja négyszemközti beszélgetésekkel fogadni az érdeklődőket.

aids_vilagnap_plakat

1981-ben írták le először a megbetegedést, amely vélhetően a cerkof majmok immunrendszerét károsító ismeretlen vírusból került át az emberekre, és amelynek 1982-ben adták az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) elnevezést. 1984-ben francia tudósok izolálták azt a kórokozót, melyet 1986-ban HIV-nek (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírus) neveztek el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december elsejét 1988-ban az AIDS betegség elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztályának munkatársai minden évben előadásokkal és interaktív órákkal hívják fel a felnövekvő generáció figyelmét a betegségre, valamint annak megelőzésére. Az immunrendszert károsító HIV vírus hatására a fertőzött ember szervezete legyengül, sebezhetővé válik egyéb fertőzésekkel szemben. A vírus különböző testfolyadékok (ondó, előváladék, hüvelyváladék, vér és anyatej) által, vagy direkt nyálkahártya-kontaktussal adható csak át. A fertőzés bekövetkezhet közösüléssel, vérátömlesztéssel, fertőzött, közös injekciós tű használatával, anya-gyermek közötti terhesség, szülés vagy szoptatás közbeni kapcsolattal, illetve a fent említett folyadékok valamelyikének nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel való érintkezésével. A HIV vírus nem adható át kézfogással, öleléssel, közös evőeszköz, fürdőkád használattal, nem terjed köhögéssel tüsszentéssel, rovarok csípése által. A kórokozó az emberi szervezetbe jutását követően 3-6. héten keresztül influenza-szerű tüneteket mutat, melyet kb. 8-15 év tünetmentes időszak követ. A lappangási idő legnagyobb veszélye, hogy ebben az időszakban bárkire továbbvihető a fertőzés. A végstádiumban kialakult AIDS betegség az egész szervezetet érinti, sajnos a mai napig nincs ellenszere, és védőoltás sincs ellene. Jelenleg különböző gyógyszer-kombinációkkal egyre hosszabb élhető életet lehet biztosítani a fertőzöttek részére. Megelőzésének lehetséges módszerei a gumióvszer használata a szexuális érintkezés során, illetve a monogám partnerkapcsolat.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztálya által szervezett preventív előadások:

2014.12.01.- Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Szeged)- 8:00-8:45-ig a 7. osztályosok részére 2014.12.02.- Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában (Szeged)-9:50-11:30-ig a 10. és 11. osztályosok részére 2014.12.03.- Eötvös József Gimnázium (Szeged)-8:00-9:00-ig

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.