Egészség

Program a fiatal patikusoknak

Program a fiatal patikusoknak

2013. augusztus 5., hétfő
Program a fiatal patikusoknak

A generációváltást elősegítő programot kíván kidolgozni a patikusok számára a kormány és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - számol be róla a hétfői Magyar Nemzet.

Hankó Zoltán

, a testület elnöke a lapnak elmondta:

Horváth Zsolt

miniszteri biztossal egy olyan programot kívánnak kidolgozni, amelynek célja, hogy a pályakezdő fiatal gyógyszerészek is be tudjanak lépni a piacra, és át tudják venni az idősebb gyógyszerészektől a patikák működtetését. A kamara szeptemberben kezdheti meg a tárgyalásokat a kormány képviselőivel egy a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozását segítő programról, amely a közelmúltban meghirdetett patikaalap keretei között indulna, és költségvetési forrás nélkül is eredményes lehet. Hankó Zoltán szerint ha sikerül kidolgozni a generációváltást elősegítő programot, amely hosszabb távon is garantálja a gyógyszertárak nemzeti és szakmai érdekkörben maradását, reális esély van arra, hogy hazacsábítsák a külföldön elhelyezkedett patikusokat. A gyógyszerészek az elmúlt hat-hét évben évente átlagosan ötvenen kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Az idén ennél jóval kevesebben, ám a frissen végzettek csak június végén kapták meg a diplomájukat, így az ő igényük csak a második félévi statisztikai adatokban jelenik meg - mutatott rá a szakember. Beszélt arról is, hogy az elvándorlással párhuzamosan már felütötte a fejét a gyógyszerész-munkanélküliség, körülbelül százra tehető az állást kereső gyógyszerészek száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.