Egészség

Nem lepra – pikkelysömör-betegek fotói a Plázában + FOTÓK

Nem lepra – pikkelysömör-betegek fotói a Plázában + FOTÓK

2011. szeptember 1., csütörtök
Nem lepra – pikkelysömör-betegek fotói a Plázában + FOTÓK
Magyarországon első alkalommal rendeznek olyan kiállítást, amely speciális módon közelít egy betegséghez, a pikkelysömörhöz (psoriasis). A „Psoriasis: A Meztelen Igazság” nevet viselő fotótárlat Budapest, Pécs, Szombathely, Veszprém és Kaposvár után Szegedre is ellátogatott, és a Szeged Plázában szeptember 21-ig várja az érdeklődőket, betegeket és nem betegeket egyaránt, bemutatva, miként lehet megküzdeni ezzel a bőrbetegséggel. A pikkelysömör betegségben szenvedő emberek küzdelmes életét bemutató, nemzetközi szinten is nagy sikereket elért képek a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) kezdeményezésére jutnak el a nagyvárosokba. Gyulai Rolland, az MDT Psoriasis Szekciójának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a pikkelysömört sokan nem ismerik, a betegek számára ezért is jelent sokszor rejtőzködést, kiközösítést. A tárlattal a kór pozitív szemléletű oldalát próbálták bemutatni. A világ minden tájáról összesen 19 psoriasisos beteg állt Ralf Tooten fotóművész lencséje elé, hogy megmutassa, milyen nehézségeket okoz a betegséggel együttélni a hétköznapokban. Ahogy a kiállítás ismertetője fogalmaz, „kihívásokkal és diadalok” teli élet ez.
Magyarországon nagyon fejlett a bőrgyógyászat, jól képzettek a szakemberek. Ha valaki felismeri a betegség tüneteit, bátran keresse bőrgyógyászát. A legújabb terápiák hazánkban csak kilenc centrumban érhetők el, de a bőrgyógyászok jól tájékozottak, így a megfelelő helyre tudják irányítani szükség esetén a betegeket. Hozzá kell tenni, hogy a páciensek többségének enyhe és középsúlyos betegsége van, amit minden bőrgyógyász tud kezelni, és el tudja indítani a terápiákat – tudtuk meg Kemény Lajostól. Szokványosan a térden, könyéken, hajas fejbőrön jelentkeznek tünetek, s mivel családi halmozódást mutat, az érintett családtag tapasztalata is segít a diagnosztizálásban.

200 ezer ember betegsége

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológia Klinikájának vezetője elmondta, a pikkelysömör gyakori betegség, mely a népesség mintegy két százalékát érinti, hazánkban 200 ezer ember szenved a kórtól. A bőr mellett a betegek egy részén súlyos izületi gyulladás is kialakulhat, nem is beszélve a nagyon sokszor előforduló, a munkát is akadályozó körömérintettségről. Emellett a hajon, illetve a fejbőrön is gyakran tapasztalhatók tünetek. A betegség kezelésében az elmúlt évtizedben nagyot lépett előre az orvostudomány. Megtudták, milyen genetikai eltérések mutathatók ki a pikkelysömörnél, mely örökletes. A kutatási eredmények azt is igazolták, hogy autoimmun betegséggel állunk szemben: a szervezet saját maga ellen „dolgozik”, és ez a kóros immunológiai válasz támadja meg a bőrt, az izületet, sőt, időnként egyéb betegségek – szív- és érrendszeri betegségek vagy cukorbetegség – is nagyobb gyakorisággal fordul elő az érintetteknél.

Egyre jobb a helyzet

A bőrön látható gyulladásos tünetek kezelésében az elmúlt években az hozott óriási áttörést, hogy sikerült megismerni, milyen anyagok felelősek a gyulladásért a bőrben, és így célzottan olyan – úgynevezett biológiai – terápiákat tudtak bevezetni, amelyek gátolják ezeket az anyagokat. E terápiák mellett a betegek életminősége jelentősen javul. Hetente, vagy olykor néhány havonta adott injekciós vagy infúziós kezelés mellett a kiterjedt pikkelysömörben szenvedő betegek is tünetmentessé tehetők, vagy legalábbis a tünetek olyan mértékben visszaszorulnak, hogy az életminőség lényegesen javul – tudtuk meg a professzortól. Nemcsak a súlyos, hanem az enyhébb pikkelysömörben szenvedők számára is újabb és újabb terápiák állnak rendelkezésre. A kiállítás azt is célozza, hogy a betegek számára nyilvánvaló legyen, vannak új lehetőségek, nem kell feladni. Sokszor a beteg már el sem megy az orvoshoz, mondván úgysincs semmi új, mindig ugyanazt a kenőcsöt kapja – ez már a múlté. Új kenőcsök is forgalomba kerültek, valamint jelenleg 20-30 ígéretes gyógyszer áll tesztelés alatt.

Nem a gyógyulás, hanem a tünetmentesség a cél

Bizonyos értelemben hasonlít a cukorbetegséghez a pikkelysömör – egyik betegség sem fog soha meggyógyulni – hangsúlyozta Kemény Lajos. Az újabb lehetőségek sem a teljes gyógyulást tudják elősegíteni, hanem azt, hogy megfelelő kezelés mellett a betegek teljes értékű, tünetmentes életet tudnak élni, nem látszik rajtuk, hogy pikkelysömörjük van. 2010. december 4-én alapították meg Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületét, melynek célja, hogy beszélni tudjanak az érintettek a betegségről őket értő közösségben. Ezért arra törekszik az egyesület, hogy minél több ilyen klub alakuljon – Szegeden az elsők között hívták létre a helyi szervezetet. „Nem vagy egyedül, együtt könnyebb” – idézte a szervezet mottóját Balogh István, a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének elnöke. Kovács Katalin, a szegedi klub vezetője kiemelte, a jelenlegi kiállítás csodálatosan szolgálja az egyesület azon célkitűzését, hogy az emberekkel megismertessék a betegséget. A pikkelysömör nem lepra, nem fertőző, mégis, főként régebben nagyon gyakran kiközösítették a betegeket a látható – bőrön, az arcon megjelenő – elváltozások miatt. Az érintettek is szeretnének teljes értékű életet élni az egészségesek között – összegzett a szegedi klub vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.