Egészség

Zöld kereszttel az orvoselvándorlás ellen

Zöld kereszttel az orvoselvándorlás ellen

2011. január 27., csütörtök
Zöld kereszttel az orvoselvándorlás ellen

Egyre nő azon magyar orvosok száma, akik időlegesen vagy tartósan külföldön próbálnak szerencsét. A statisztika szerint két és félszer annyian adják erre a fejüket a negyven év alatti, mint az a feletti korosztályból, legalábbis is ezt mutatták a tavalyi számok.

Évről évre több magyar orvos dönt úgy, hogy rövidebb-hosszabb ideig külföldön vállal munkát, Magyarországon kívül folytat gyógyító tevékenységet. Az itthonról eltávolító okok jobbára ismertek: a családalapítást is kizáró, rendkívül alacsony kezdő fizetés, illetve a társadalmi megbecsülés valamint az elfogadható életpálya-modell hiánya. Két éve még 887-en döntöttek így, tavaly már 1111-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást oklevelükről. A fiatal orvosok közül kerül ki a külföldön munkát vállalók zöme. A negyven évesnél fiatalabbak közül tavaly is két és félszer annyian kértek hatósági igazolást a kint végzendő munkához, mint e negyven évesnél idősebb kollégáik közül.

Éger István

, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egy év eleji nyilatkozatában a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában azt mondta: a pénzhiány miatt nincs könnyű helyzetben az egészségügyi kormányzat, de az orvostársadalom sokkal több hangulatjavító intézkedést várt volna már eddig is. “Azok a kollégák, akik fél kezükben az útlevéllel és fél lábon vártak áprilistól decemberig, azok most miben higgyenek? Hiszen semmilyen ígéretet nem kaptak” - fogalmazott a MOK elnöke.

Papp Magor

, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a mára kialakult helyzetről úgy nyilatkozott: 2010-ben a végzős orvosok fel nem lépett be a hazai szakképzésbe. “Ha a 2011-es évfolyamot is elveszítjük, mert nem biztosítjuk számukra az élhető körülményeket, akkor egy nagyon drasztikus nemzedéki szakadék alakul ki”. Ennek következtében pedig – tette hozzá – leáll Magyarországon az ügyeleti ellátás, mert ez elsősorban a fiatalokon alapul; így komoly ellátási problémák várhatók az egészségügyben. A szövetség az úgynevezett zöld kereszt mozgalom elindításával bírná maradásra a pályakezdő orvosokat. Ennek lényege, hogy zöld szalagot viselnének azok, akik nem fogadnak el hálapénzt – cserébe megdupláznák a most százezer forintos kezdő fizetésüket. A mozgalom azonban legközelebb ősszel indulhat el, addig még vélhetően számosan döntenek úgy, hogy külföldön kezdik el vagy folytatják orvosi pályafutásukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.