Magyar szakember is bekerült a WHO európai regionális bizottságába

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának magyarországi ülésén a bizottság állandó bizottságának tagjává választották Páva Hannát, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettesét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel. Tovább »

Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyben

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

Mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz Magyarországon – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésén. Tovább »

Balog: ma Európában a legtöbbet a magyar gyerekek mozognak

2017. szeptember 11., hétfő · Hozzászólok

Ma Európában a legtöbbet a magyar gyerekek mozognak a mindennapos iskolai testnevelés bevezetésének köszönhetően – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésén. Tovább »

Orbán: sürgős választ igényel a népességfogyás

2017. szeptember 11., hétfő · 7 hozzászólás

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésének nyitónapján. Tovább »

Nem kell ismétlő oltás sárgaláz ellen

2016. július 12., kedd · Hozzászólok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait, a változás lényege, hogy a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékeztető oltásra nincs szükség. Tovább »

A kanyaró és a rubeola felszámolására hívják fel a figyelmet az európai védőoltási héten

2016. április 26., kedd · Hozzászólok

Az európai védőoltási héten az idén arra hívják fel a figyelmet, hogy Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és rubeola teljes felszámolásához – közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodája és az Országos Epidemiológiai Központ közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. Tovább »

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban

2016. április 17., vasárnap · Hozzászólok

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban, a váltás fontos mérföldkő a veszélyes vírus elleni végső harcban – mondták az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által indított kampány szakemberei a BBC Newsnak. Tovább »

A vágóállat és hús terméktanács szerint a hússzektorra is negatív hatással lehet a WHO-kutatás

2015. október 28., szerda · Hozzászólok

grill_hus_kerti_parti

A vörös húsok rákkeltő hatását valószínűsítő WHO-tanulmány indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti – állítja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében. Tovább »

Illegális bevándorlás: járványveszélyre figyelmeztet a WHO

2015. június 26., péntek · Hozzászólok

menekulttabor26_gs

Az illegális bevándorlók tömegeinek megjelenése járványügyi szempontból is veszélyforrást jelenthet – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának magyar igazgatója a Napi Gazdaság pénteki számában.
Tovább »

Utazás előtt gondoljon a szükséges védőoltásokra – Szegeden is működik nemzetközi oltóhely

2015. június 15., hétfő · Hozzászólok

hepa_B_terkep_kicsi

Az egész évben várva várt, gondosan kiválasztott nyaralást könnyen kellemetlen élménnyé változtathatja egy olyan betegség, amelyet kis előrelátással akár meg is lehetne előzni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya működteti az ország egyik nemzetközi oltóhelyét, ahol készséggel adnak tájékoztatást arról, milyen védőoltások, gyógyszerek kötelezőek illetve ajánlottak az utazás célpontjaként kiválasztott országban.
Tovább »

A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az egészségfejlesztési intézet

2014. június 11., szerda · Hozzászólok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elmúlt években Magyarországon is egyre többen használják a vízipipát, amelynek füstjével szintén káros anyagok jutnak a szervezetbe, ezért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett.
Tovább »

A császármetszés nem kényelmi beavatkozás, hanem életmentő műtét

2014. február 10., hétfő · 7 hozzászólás

apas_szulesÉvről évre kevesebb gyermek születik Magyarországon, ezzel arányosan viszont emelkedik a császármetszéses beavatkozások száma. A legtöbb szülészorvos magyarázata szerint egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka, a harminc év feletti nők (első) szülése pedig számos kockázatot rejt magában. Pál Attilát, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanárát arról faggattuk, mi a trend a szegedi klinikán.
Tovább »

A WHO-t nyugtalanítja a védőoltások elleni bizalmatlanság

2011. január 17., hétfő · 6 hozzászólás

Nyugtalanítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO), hogy az emberek egyre bizalmatlanabbak a védőoltások iránt. Margaret Chan, a szervezet főigazgatója a végrehajtó tanács hétfőn tartott ülésén rámutatott, hogy bár tavaly augusztusban lezártnak nyilvánították az influenza H1N1 típusú vírusa által előidézett világméretű járványt, idén télen is fertőz a vírus, de már szezonális törzsként.
Tovább »

Az Európa Tanács parlamentjének tagja lett Kalmár Ferenc

2010. július 1., csütörtök · 41 hozzászólás

kalmar_ferenc01_gs Strasbourgban járt a múlt héten Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője. A szegedi politikus pártja döntése értelmében képviseli hazánkat az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Az első tanácskozási napok tapasztalatairól beszélt a SZEGEDma.hu-nak.
Tovább »

Akik az influenzajárványnak szurkolnak

2009. július 30., csütörtök · 6 hozzászólás

h1n1_5 Megdöbbenve olvasom a tegnapi szalagcímet: „A helyettes országos tiszti főorvos kijelentette, hogy a magyar lakosság ¼-e beteg lesz a H1N1 vírustól. Nem lehet, lesz. Honnan tudja, ott volt, amikor a vírus főtörzsek eldöntötték, hogy megfertőzve 2, 5millió embert, visszavonulót fújnak? Magyarországon jelenleg közel 80 fő kapta el az új vírust. Hol van ez a 2,5 milliótól? Miért kell riogatni az amúgy is halálra rémült lakosságot?
Tovább »

Nagyfeszültségű távvezeték: szeptemberig vizsgálódik a Démász

2008. augusztus 13., szerda · Egy hozzászólás

Fotók: SZEGEDma.hu

Mint arról két hete beszámoltunk, a Szeged-Újszeged nagyfeszültségű távvezeték tervezett feszültségemelése ellen tiltakozó civilek „Élhető Környezetért” környezetvédelmi egyesület néven önálló szervezetet hoztak létre. Vezetőik kinyilvánították, keresik a kompromisszumot, de a peres úttól sem riadnak vissza a Démásszal szemben. A SZEGEDma.hu megkérdezte az áramszolgáltató céget, mit szól a civilek szerveződéséhez, illetve hol tartanak a feszültségemelés előkészületei. Tovább »

Nagyfeszültségű távvezeték: civil egyesület alakult

2008. augusztus 1., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor
A csütörtökön este az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Központban mintegy száz fő részvételével megtartott lakossági fórumon megalapították az „Élhető Környezetért” környezetvédelmi egyesületet azok a szegedi civilek, akik a Szeged-Újszeged nagyfeszültségű villamos vezeték tervezett feszültségemelése ellen tiltakoznak. Elnöknek a Töltés utcában élő ügyvédet, Bálint Gyulát választották, aki azt ígérte: ott lesznek minden kilométerkőnél, azaz jogos érdekeik védelmében egyrészt tovább keresik a kompromisszumot, másrészt minden lehetséges fórumon és eszközzel támadják a Démász kilátásába helyezett lépését. Tovább »

Nagyfeszültség: a lét a tét

2008. június 19., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Még bíznak a kompromisszumos megoldásban, de adott esetben peres úttól sem riadnak vissza a Szeged-Újszeged nagyfeszültségű villamos vezeték nyomvonalán élők. Mint ismeretes, a Démász Zrt. 22-ről 120 kilovoltra tervezi emelni a 70-es években épített vezetékben a feszültséget. Sokak szerint ennek súlyos egészségkárosító kockázatai lehetnek, illetve az áramszolgáltató lépése drasztikusan csökkenti az érintett ingatlanok értékét. Hajász Bertalan ügyvéd, a lakosok által választott operatív bizottság tagja azt mondja: senkinek sincs joga akár egy ember életét is veszélyeztetni. Tovább »