Pünkösdölő Ópusztaszeren!

2017. június 3., szombat · Hozzászólok

punkosdolo_onte

A pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott pünkösd alkalmával a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. A kétnapos program alkalmával a már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítik fel a skanzenben. Tovább »

Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn

2017. április 29., szombat · Hozzászólok

csemete-táltos

Két korcsoportban összesen huszonnégy csapat mérte össze tudását, ügyességét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által rendezett KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozaton. Mindkét korcsoportban makói fiatalok diadalával zárult a verseny, a Sámánok és a Táltosok bizonyultak a legjobbnak. Tovább »

Hagyományos vetélkedőjének döntőjét rendezi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2017. április 26., szerda · Hozzászólok

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2006 óta évente megrendezi a KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozatot. A többfordulós vetélkedő látványos döntője az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban április 29-én, szombaton lesz. Tovább »

Hungarikum vetélkedő Ópusztaszeren

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

Január 13-án, pénteken 10 órától rendezik meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Látogatóközpontjának Konferencia termében a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett „Legyél otthon a nemzeti értékekben” című hungarikum vetélkedő döntőjét. Tovább »

Hungarikum vetélkedő döntőjét rendezik meg Ópusztaszeren

2017. január 10., kedd · Hozzászólok

hungarikum_logo

Az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a Hungarikum törvényt, amely lefektette a nemzeti értékek, köztük a magyarság csúcsteljesítményeit jelentő hungarikumok fogalmát, és megteremtette az azokat gyűjteményekbe foglaló bizottságok létrehozásának lehetőségét, élükön a Hungarikum Bizottsággal. Tovább »

Célegyenesben a „Legyél otthon a nemzeti értékekben!” vetélkedő

2016. december 15., csütörtök · Hozzászólok

Csongrad_Belvaros_IMG_9088_BB

Sikeresen zárult a Csongrád Megyei Önkormányzat által – a Földművelésügyi Minisztérium „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című, HUNG-2016/4227 kódjelű pályázatával támogatott – „Legyél otthon a nemzeti értékben!” címmel szervezett vetélkedő első két fordulója. Tovább »

A piarista gimnázium osztálya vált a legsikeresebb forradalmi csapattá + FOTÓK

2016. október 24., hétfő · Hozzászólok

utcai_performansz04_gs


Eredményt hirdettek a városi ’56-os vetélkedőn. Budapesti utat nyertek az egyházi gimnázium tanulói. Többek között célba lőni és rádiót elfoglalni is kellett a győzelemhez.
Tovább »

„Legyél otthon a nemzeti értékekben” – vetélkedőt szervez a megyei önkormányzat

2016. október 17., hétfő · Hozzászólok

A megye összes általános és középiskolája számára szervez vetélkedőt a Csongrád Megyei Önkormányzat, a „Legyél otthon a nemzeti értékekben” címet viselő nyertes pályázatának keretén belül. Tovább »

Szegedi középiskolásokat várnak az 1956-os forradalmi játékra

2016. október 7., péntek · Hozzászólok

1956_megemlekezesKözépiskolások idézik fel az 1956-os forradalom eseményeit Szeged több pontján, többek között a Takaréktár utcában és a Rákóczi téren, ahol a kialakított ügyességi pontokon logikai feladatokat oldanak meg, barikádot építenek és szónokolnak.
Tovább »

Diákok vetélkedtek az ópusztaszeri emlékparkban + FOTÓK

2015. április 26., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer11_gsAz Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark már 2006 óta minden évben megrendezi a Kerek Emese történelmi, néprajzi és természetismereti vetélkedősorozatot, amelynek utolsó állomása és egyúttal döntője szombaton az emlékpark volt.
Tovább »

Diákok vetélkedője az ópusztaszeri emlékparkban

2015. április 22., szerda · Hozzászólok

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2006. óta évente megrendezi a KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozatot. A többfordulós vetélkedő látványos döntője az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban április 25-én, szombaton lesz, amelyre ezúton invitáljuk a Szerkesztőség munkatársait! Tovább »

Városi bűnmegelőzési vetélkedő a Szegedi Ifjúsági Házban

2015. január 26., hétfő · Hozzászólok

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Szegedi Ifjúsági Ház egész tanévet átfogó projektet indított 2014. őszén, amely során a bűnmegelőzés témakörei iránt érdeklődő középiskolás diákok szabadidejükben tréningek, előadások, tapasztalatszerző látogatások és gyakorlatok alkalmával szereznek és adnak át ismereteket a bűnmegelőzésről. Tovább »

Gyöngyök és gyémántok a Nagy Háború árnyékában vetélkedőt rendez a rókusi iskola

2014. december 10., szerda · Hozzászólok

Immáron tizenharmadik alkalommal szervezi meg a szegedi Rókusi Általános Iskola a Gyöngyök és gyémántok komplex műveltségi vetélkedő záró programját. A már jelentős hagyományokkal rendelkező rendezvény az európai és magyar a történelem, s a nemzeti hagyományok ápolásának, kulturális örökségünk megőrzésének és továbbadásának nemes szerepét vallja feladatának.
Tovább »

ÁGOTA-s Ki Mit Tud? Szegeden száz tehetséggel + FOTÓK

2014. november 22., szombat · 4 hozzászólás

agota_ki_mit_tud50_gs

Első alkalommal hirdettek országos Ki Mit Tud? vetélkedőt ÁGOTA-s gyermekeknek. A Délvidék Házban rendezett döntőn az ország minden részéből mintegy száz fiatal tehetség mutatta meg, hogy miben is tűnik ki kortársai közül. Tovább »

Hagyományainkra nevel az ópusztaszeri Kerek Emese vetélkedő

2014. április 7., hétfő · Hozzászólok

A Honfoglalás 1111. évfordulója alkalmából egy olyan vetélkedősorozatot indított útjára az ópusztaszeri emlékpark, amely igyekszik színvonalas megmérettetésre hívni a határon innen és túl élő magyar gyerekeket; múltunk, történelmünk, hagyományaink és természeti kincseink megismerése céljából. Tovább »

A holokausztról tartanak nemzetközi diákvetélkedőt a Somogyi-könyvtárban

2014. március 26., szerda · Hozzászólok

2014 tavaszán a Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont, illetve a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola ismét megrendezi a korábbi években már nagy sikerrel lebonyolított, “Régen volt? Hol is volt?” című vetélkedőjét a holokauszt történéseiről, az embermentők tevékenységéről, a zsidó-magyar kultúra együttéléséről, az embermentő emlékhelyekről Budapesten, illetve a résztvevők lakóhelyén.
Tovább »

Diadal-sorozat: Bemutatkoznak a Kisteleki Fenegyerekek + FOTÓK

2014. február 19., szerda · Egy hozzászólás

diadal_kistelek_05Nem kimondottan sport tagozatos iskola a kisteleki, viszont ha a diákok elindulnak egy megmérettetésen, nem térnek haza dobogós helyezés nélkül. A Diadal-verseny (összesített) második helyét birtokló Kisteleki Általános Iskola igazgatóját a siker receptjéről faggattuk.
Tovább »

Természettudományos kalandtúra Szeged utcáin + FOTÓK

2013. október 11., péntek · Egy hozzászólás

termeszettudomanyi_kalandtura006_gsVízrakéta a ligetben, hiperbola a Dóm téren. A természettudományok népszerűsítésére, az élmény alapú tanulásra sarkallták a fiatalokat a SzeReTeD pénteki programsorozatán. Portálunk is csatlakozott a kísérletező diákokhoz.
Tovább »

A vásárhelyi tűzoltóságon versenyeztek a fiatalok

2013. március 23., szombat · Hozzászólok

A Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó három járás közül elsőként a Hódmezővásárhelyi Járási forduló került megrendezésre a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon március 22-én pénteken. A zord délelőtti időjárási körülmények sem vették el a kedvét a négy középiskolás és négy általános iskolás kategóriában nevezett csapatnak, nagy lelkesedéssel várták a LOT-1 típusú kézi lakossági riasztósziréna verseny kezdetét jelző jelét.
Tovább »

Kikukorékolták a törököt Szegedről a Gyöngyök és gyémántok vetélkedő versenyzői + FOTÓK

2012. december 17., hétfő · Hozzászólok

Tizenegyedszer hirdette meg a szegedi Rókusi Általános Iskola a Gyöngyök és gyémántok műveltségi vetélkedőt, amely idén az egri várat 1552-ben sikeresen védő hősökre és az 1613-ban erdélyi fejedelemmé választott Bethlen Gáborra emlékezett. A versenyre 30 csapat nevezett, s az első forduló eredménye alapján 15 csapat mérte össze a tudását, ügyességét és kreativitását a december 9-én megrendezett döntőn.
Tovább »

Történelmi vetélkedő a három részre szakadt országról

2012. november 28., szerda · Hozzászólok

Idén is folytatódik a már jelentős hagyományokkal rendelkező, 10 éves sikeres múlttal bíró Gyöngyök és gyémántok vetélkedősorozat, amely az európai történelem, a nemzeti hagyományok ápolásának, kulturális örökségünk megőrzésének és továbbadásának nemes szerepét vallja feladatának.
Tovább »

Katasztrófavédelmi vetélkedő a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2012. május 7., hétfő · Egy hozzászólás

Az általános iskolások számára rendezett katasztrófavédelmi versenysorozat megyei fordulóját tartották meg a Szegedi Vadasparkban, ahol a nebulóknak két korcsoportban kellett tudásukról számot adniuk, a két nyertes csapat pedig az országos döntőben képviselheti majd Csongrád megyét.
Tovább »

Kedd: Idén is Egyetemi Tavasz

2009. április 20., hétfő · Hozzászólok

Elkezdődött az idei Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat Szegeden. Kedden is egész sor esemény kötődik hozzá, hangversenyek, kiállítások, vetélkedő és Radnóti-est. A színházban este két előadásra is várják a közönséget, lesz irodalmi terefere a Somogyi-könyvtárban, kiállítás nyílik, és a népzenéről beszélgetnek az Alsóvárosi Kultúrházban. Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben, a Közéleti Kávéház Széles Flórát látja vendégül, és továbbra is Francia Filmnapok a moziban. Ha még mindig nem döntöttek, nézzék meg mozi- és buli-ajánlatunkat is. Tovább »

Egy isteni családi nap Dorozsmán

2009. április 17., péntek · Hozzászólok

Egész napos, kulturális és játékos programokkal várja a dorozsmai plébánia a szórakozni vágyó családokat szombaton reggel kilenc órára a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarára. Kézműves foglalkozások, vetélkedők, főzőverseny és más izgalmas kaland színesíti a napot, amit öt órakor szentmise zár majd. Tovább »

Szerda: Újra Szabadegyetem és Tavasz a könyvtárban

2009. február 10., kedd · Hozzászólok

Szerdán, úgy tűnik, a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben, mégiscsak tavasz lesz – legalábbis a Somogyiban, egy kiállítás erejéig. Színházkedvelőknek eseménydús nap lesz a szerda, újraindul az Alko-talkshow és az önképzőkör a Reökben, vetített képes előadást tartanak Szeged a világenciklopédiában címmel, és lesz vetélkedő a Házasok Világnapja alkalmából. Az IH Rendezvényközpontban Folyóparti esték címmel zenés beszélgetés és tánc a Riverside együttessel, és örökzöld aktuális témánk: jelen politikai-gazdasági gondjaink a Nemzeti Klubban. Ismét részt vehetünk a Szabadegyetem előadásán, ahol Szabó Gábor akadémikust hallgathatjuk, és a kiskerti tavaszra készülnek könyvbarátok és kertbarátok. Papírkutyák – új magyar film a moziban, táncház és bulik várnak szerda este is. Tovább »