Csongrád megyében hét látássérültnek van négylábú segítsége

2017. július 29., szombat · 2 hozzászólás

vakvezeto_kutya_gsA Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 300 tagot számlál, közülük 7 embernek van vakvezető kutyája; a legfiatalabb még középiskolába jár. Az egyesület elnöke szerint sokan azért nem élnek az egyébként ingyenesen igényelhető négylábúak segítségével, mert a mai napig több munkahely és üzlet is kitiltja az ebeket.
Tovább »

Odacsukta a figyelmetlen sofőr a vak férfi lábát, a DAKK nem tud a szegedi esetről

2017. április 6., csütörtök · 10 hozzászólás

vakvezeto_kutya_busz002kf

Csak egy kicsivel több odafigyelést várna Hack János, akinek a bokáját odacsukta egy figyelmetlen buszvezető, nem várva meg, amíg vakvezető kutyájával leszáll a járműről. Megkeresésünkre, a DAKK Zrt. azt válaszolta, kiemelten fontosnak tartják a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű személyek számára történő segítségnyújtást, ám a fél éve Szegeden élő férfi korántsem nem ezt tapasztalja. Tovább »

Tüttő kutyának is csípte a lábát a járdára szórt só

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

hack_janos004kfMár csak a járdán látható foltok árulkodnak róla, hogy a múlt heti erős fagy miatt hol homokkal, hol sóval szórták le az utakat. A legnépszerűbb szegedi kutyás közösségi oldal felhasználói sokat is bosszankodtak utóbbi miatt, különösen nagy problémát jelentett ez Hack Jánosnak, kinek vakvezető kutyája mancsát csípte ki a só.
Tovább »

Vakbarát üzletek – tanúsítványt kaptak a legjobb Csongrád megyeiek + FOTÓK

2016. március 17., csütörtök · Hozzászólok

agora_program05_gs

Próbavásárlásokkal értékeltek hét Csongrád megyei városban nyolcvan üzletet vakok és látássérültek, hogy kiderüljön, hol mennyire akadálymentes az adott bolt, illetve, hogy nyújtanak-e segítséget számukra a bevásárláshoz. A tapasztalatok vegyesek, van ahová nem engedték be a vakvezető kutyával érkezőt, holott évek óta törvény írja elő, míg másutt teljesen természetesnek tartották, hogy megkönnyítik a bevásárlást. A legjobb tíz üzletnek Vakbarát Üzlet tanúsítványt adtak át a húsz hónapos projekt zárórendezvényén. Tovább »

Százhúsz vakvezető kutya jut itthon nyolcvanezer látássérültre + FOTÓK

2015. április 26., vasárnap · Hozzászólok

vakvezeto_kutyak_vilagnapja08kf

Míg a bottal csak a patkák és házfalak menték közlekedhet a látássérült, egy vakvezető kutya visszaadja neki a szabadságát. Egy jól kiképzett eb ismeri a jelzőlámpákat, buszmegállókat, sőt még ülőhelyet is keres gazdijának a tömegközlekedési eszközön. Mivel azonban évente alig húsz kutyát képeznek ki hazánkban, kevés rászorulónak juthat csak négylábú segítőtárs – április 25-én Szegeden is ünnepelték a vakvezető kutyákat! Tovább »