Száz könyvet olvasott el az idei könyvkirálynő + FOTÓK

2017. június 9., péntek · Hozzászólok

konyvkiraly015kf

Benedek Elek dédunokája is részt vett a városháza dísztermében megrendezett ceremónián. A birodalom tagjai hűségesek a nyomtatott szóhoz, többen közülük már nem először büszkélkedhetnek szépszámú könyv elolvasásával. Tovább »

Bene Zoltán nyerte el az Év Könyve díjat Szegeden

2017. június 9., péntek · Egy hozzászólás

unnepi_konyvhet_gs12_gs

Villáminterjút adott a díj átvétele után Bene Zoltán a SZEGEDma hírportálnak. A szerző szerint a sikerben nagy szerepük volt azoknak is, akik segítettek a mű létrejöttében különböző eszközökkel – az illusztráción át a kiadásig. Nem ül azonban a babérjain, jövőre újabb regénye jelenik meg. Tovább »

Megnyílt a 88. Ünnepi Könyvhét + FOTÓK

2017. június 8., csütörtök · 2 hozzászólás

cof

Temesi Ferenc Kossuth-díjas író köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Hétfőig a könyveké a Dugonics tér, több mint 110 programmal várják a nyomtatott szavak barátait. Az Év Könyve díjat Bene Zoltán nyerte el regényével. Tovább »

Nyolc év, huszonkétezer szó – Szegeden is bemutatták az Arany-szótárt + FOTÓK

2017. június 8., csütörtök · Hozzászólok

arany-szotar004kf

Három kötetben, több mint háromezer oldalon készült el Arany János verses műveiben használt szókincsének feldolgozása Beke József által. Az Arany-szótárt szerdán mutatták be az Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában. Tovább »

Hamarosan ismét a könyv(b)irodalomé a Dugonics tér

2017. június 1., csütörtök · Egy hozzászólás

konyvhet_sajttaj001kf

Egy hét múlva megnyílik a könyvhét. A szegedi és országos kiadók bemutatkoznak, kedvelt írók dedikálnak, beszélnek a legújabb könyveikről. A díszvendég Temesi Ferenc mellett Krasznahorkai László, Grecsó Krisztián és Farkas Bertalan is Szegedre érkezik hamarosan. Tovább »

Hamarosan kezdődik az ünnepi könyvhét Szegeden

2016. június 2., csütörtök · Hozzászólok

somogyi_sajttaj14_gsKözel egy hétre ismét megtelik a város szíve a hazai, szegedi és határon túli írók és könyvkiadók sátrával. A téren június 9-én startol a kulturális sokadalom, de a 87. Ünnepi Könyvhét programjai a könyvtárakban már jóval előtte, június 3-án elkezdődnek.
Tovább »

Megjelent Hódmezővásárhely néprajza

2015. június 2., kedd · Hozzászólok

HMV_neprajza1_borito

Hosszú évek kutatómunkájának köszönhetően elkészült Hódmezővásárhely legfontosabb néprajzi értékeit összefoglaló, a legújabb tudományos kutatási módszereket felhasználó, hiánypótló monográfiája. A kétkötetes, több, mint 1300 oldalas kiadványt június 4-én, délután 5 órakor az Ünnepi Könyvhét keretében mutatják be a Városháza dísztermében, ahol Almási István polgármester köszönti a kötet szerzőit és a könyvpremier résztvevőit. Tovább »

Nyáry Krisztián: “Én ilyeneket szeretek írni”

2015. május 29., péntek · Hozzászólok

nyary_krisztian_konyvbemutato02kfLegújabb könyvében 33 magyar emberről, 33 magyar ismeretlen ismerősről ír Nyáry Krisztián, akiknek nevét napjainkban utcatáblák, terek viselik, vagy éppen ellenkezőleg, nem is ismeri őket a közösség. Pedig személyes döntéseik, életük ma is példaértékű, ez teszi őket valódi hősökké. Ilyen Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler. A szerzővel csütörtökön a Somogyi-könyvtárban találkozhattak művei szerelmesei.
Tovább »

Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

beremenyi_geza01_ia

A film és a színház is azonos gyökerekből táplálkozik, mindkettő alapja az irodalom – vallja Bereményi Géza, aki Vadnai bébi című kötetét mutatta be a szegedi könyvhét közönségének. Az író szerint a mozgókép elterjedése nem nyomta el az emberek fantáziáját, pusztán átalakította azt – a fantázia helyett amúgy is inkább a racionalitást részesíti előnyben az író. Tovább »

Végel Lászlóval és Grecsó Krisztiánnal a könyvkavalkádból + FOTÓK

2014. június 12., csütörtök · 3 hozzászólás

SZS20140612_unnepi_konyvhet_megnyito_038

Megnyílt a könyvhét Szegeden, a SZEGEDma.hu sátrába is beköltözött az irodalom. Végel Lászlóval és Grecsó Krisztiánnal beszélgettünk, de elcsíptük a Somogyi-könyvtár igazgatónőjét is, aki az olvasói szokásokról faggattunk. Még mindig zsong, zsibog a Dugonics tér, s ez nem lesz másként az elkövetkező négy napban sem.
Tovább »

Szeged nyitja idén az országos Ünnepi Könyvhetet

2014. június 5., csütörtök · Egy hozzászólás

konyvhet

Már hetedik éve zsong, zsibog a Dugonics tér, ami közel egy hétre megtelik a hazai és határon túli írók és könyvkiadók sokadalmával. Idén sem lesz ez másként, a Somogyi-könyvtár rendezvénye 182 programmal készül a június 12-én kezdődő kavalkádra.
Tovább »

Beszédes István: „Az élő szerző a jó szerző”

2012. június 18., hétfő · Hozzászólok

A vajdasági zEtna a legidősebb magyar nyelvű irodalmi portálok egyike. Alakulása évében, 1999-ben csupán a Magyar Elektronikus Könyvtár tudott maga mögött néhány évet, a többi elektronikus folyóirat mind később jelentkezett a magyar piacon.
Tovább »

Egy éntörténet színterei – Kötések, szakadások á la Füzi + FOTÓK

2012. június 16., szombat · Hozzászólok

Kötések, szakadások címmel jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában Füzi László irodalomtörténész, kritikus, a Forrás főszerkesztőjének, a szegedi bölcsészkar Modern Magyar Irodalmi Tanszéke óraadójának új kötete.
Tovább »

Podmaniczky Szilárd: Négy-ötévente kiégünk, mint a focisták

2012. június 14., csütörtök · Egy hozzászólás

A könyvheti sátrak között megtalálhattuk a Podmaniczky Művészeti Alapítvány standját is. A Szegeden is jól ismert Podmanicky Szilárd író, költő, újságíróval a könyvheti újdonságok mellett terveiről is beszélgettünk.
Tovább »

Bozsik Péter és a globális cefre

2012. június 14., csütörtök · Hozzászólok

A csantavéri Bozsik Péter A pálinka dicsérete és más történetek című novelláskötetét pálinkába fojtott szépirodalomként is olvashatjuk. Úgy is fogalmazhatnánk: sima próza, elég alapos empirikus ismerettel.
Tovább »

Závada: A gondolat önmagában sem lehet unalmas + FOTÓK

2012. június 13., szerda · Egy hozzászólás

Múlt héten még Kiskundorozsmán üdvözölhettük Závada Pál József Attila- és Kossuth-díjas írót – akkor Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar című kötetét mutattákbe. Kedden délután pedig a záruló könyvhét egyik utolsó akkordjaként a Somogyi-könyvtárba is ellátogatott a szerző, ahol portálunknak Szegedhez fűződő érzéseiről is beszélt.
Tovább »

Lászlók közt az irodalom + FOTÓK

2012. június 12., kedd · Hozzászólok

A 83. Ünnepi Könyvhét keretében (vissza)látogatott Szegedre Darvasi László, Márai Sándor- és József Attila-díjas költő, író, újságíró, aki új novelláskötetével érkezett – a szerzővel a könyvhét egyik „hopmestere”, a több író-olvasótalálkozót vezető Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész, a Régi Magyar Irodalmi Tanszék oktatója beszélgetett szombaton.
Tovább »

Paulovkin Boglárka a képbe álmodott meséről

2012. június 10., vasárnap · Egy hozzászólás

Színes, igényes képi világ jellemzi a ma mesekönyveit, ha összehasonlítjuk őket egy kilencvenes évekbeli példánnyal, a gyermek valószínűleg az érdekesebb látványvilágot nyújtó kötetet részesíti majd előnyben. Paulovkin Boglárkával, a Pagony Kiadó író-illusztrátorával meséről és perspektívákról beszélgettünk.
Tovább »

Szeged-irodalom, Szeged-hatás + FOTÓK

2012. június 10., vasárnap · 3 hozzászólás

A tavaly ősszel kiadott Szeged effekt című antológia folytatásaként az idei könyvhéten mutatták be az Areión Kulturális Közhasznú Egyesület gondozásában megjelent Szeged effekt 2-t, melyben Bene Zoltán szerkesztő által felkért 34 szerző Szegedhez kötődő írása olvasható. Az antológiák Pusztai Virág által készített illusztrációiból a Somogyi-könyvtár Internet-terében nyílt kiállítás.
Tovább »

Szombati programajánló: falunap Tápén, könyvünnep a belvárosban + FOTÓK, VIDEÓK

2012. június 8., péntek · Hozzászólok

Tápén zenés ébresztővel kezdődik a szombat, majd egész nap látványos programok és vetélkedők várják az érdeklődőket. Fellép az Easy/DC, Vastag Csaba, a Maszkura és a Tücsökraj és a Smart Jam. A Reök-palota előtti téren pedig folytatódnak a könyvheti rendezvények.
Tovább »

111 kötettel hódította meg a trónt az idei könyvkirálynő + FOTÓK

2012. június 8., péntek · Hozzászólok

Simon Zsófia, a Jerney János Általános Iskola ötödik osztályos tanulója kapta meg idén a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára olvasásnépszerűsítő versenyének könyvkirály címét. A “könyvfaló” megmérettetést idén immár hatodik alkalommal rendezték meg az Ünnepi Könyvhét keretében.
Tovább »

Kócos cigánylányból indiai hercegnő

2012. június 6., szerda · 6 hozzászólás

A szegedi Ünnepi Könyvhét egyik felütéseként hétfőn a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban mutatták be Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar című könyvét, melyben a két év óta Szegeden játszó Danis Lídia színművész is vall életéről, pályájáról.
Tovább »

Roma sikertörténetek – példázat huszonnégy variációban + FOTÓK

2012. június 5., kedd · 3 hozzászólás

Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar címmel jelent meg tavaly év végén egy portrékönyv, melyet két Kossuth-díjas szerző, Závada Pál író és Korniss Péter fotográfus jegyez. A kötetet a 83. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek egyik felütéseként hétfőn mutatták be a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban.
Tovább »

Házhoz szállítja a szegedi írókat a Somogyi + FOTÓK

2012. június 5., kedd · Hozzászólok

Szegedi írók “szállnak ki” lelkes olvasóikhoz a 83. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek felütéseként a hét elején. A “rajongókkal”, könyv- és irodalombarátokkal való személyes találkozásokon Bene Zoltán, Szilasi László és Veszelka Attila vesznek részt.
Tovább »

Kulturális seregszemle, avagy könyvünnep – nem csak felnőtteknek + FOTÓK

2012. május 31., csütörtök · Egy hozzászólás

Idén a Reök-palota előtti tér lesz az immár 83-dik alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhét központi helyszíne. Az egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat a felnőtteknek több mint száz, a gyerekeknek pedig a 11. Gyermekkönyv-napok keretében több mint negyven programot kínál 20-nál is több helyszínen.
Tovább »

Könyv, könyv, könyv – avagy hamarosan indul a könyvhét

2011. május 26., csütörtök · Hozzászólok

Közel 110 programmal várja a szegedieket a 82. Ünnepi Könyvhét június 2-tól 8-ig központi helyszínén, a Dugonics téren, illetve június 9-ig a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézményekben. A Somogyi-könyvtár harmadik éve főkoordinátora a könyvhét szegedi eseményeinek.
Tovább »

Garaczi László: A szabadság tere

2010. június 12., szombat · Hozzászólok

konyv03_gs A Mintha élnél (1995) és a Pompásan buszozunk! (1998) kötetek után, mintegy azok folytatásaként Garaczi László az idei könyvhétre Arc és hátraarc című új kötettel rukkolt elő. A neves íróval a könyvünnepen Szilasi László beszélgetett, a SZEGEDma.hu pedig az írói lét lehetőségeiről is faggatta.
Tovább »

Egy gyógyuló alkoholista vívódásai

2010. június 11., péntek · 6 hozzászólás

Vass István Péter: A pokol útján

konyvbemutato01_gs Ha egy mondatban kellene jellemezni Vass István Péter A pokol útján című kötetét, akkor azt mondanám: az őszinteség könyve, kezdte a beszélgetést a Millenniumi Kávéházban megrendezett irodalmi esten Kisimre Ferenc újságíró. Az Ünnepi Könyvhétre megjelent vékony könyv szerzőjének küzdelmét mutatja be az alkohol ellen – önmagával és másokkal is leszámoló, leplezetlen nyíltsággal, szókimondással.
Tovább »

Lackfi János: Élő irodalom, nem érinthetetlen szövegek

2009. június 12., péntek · Hozzászólok

lackfijanos1A könyvhét keddi vendége volt Lackfi János, író, költő, műfordító, szerkesztő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, számos más munkája mellett ezidáig hét gyermekkönyv szerzője. A könyvhéten Vörös Istvánnal közösen írt Apám kakasa című kötetét mutatta be, erről, valamint magáról a könyvekről és az irodalomról is faggattuk Lackfi Jánost. Tovább »

Péntek: Városházi Színházi Esték

2009. június 11., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken ismét elkezdődnek a már hagyományos Városházi Színházi Esték a városháza udvarán – már ha Természet Ősanyánk bele nem szól egy kiadós záporral, ám akkor az esőnapról is értesülhetnek tőlünk az olvasók. Vígjátékkal kezd a rendezvénysorozat, de minden lesz benne, még kabaré is. Lassan véget ér az ünnepi könyvhét, de péntekre még tudunk rendezvényeket ajánlani, és nézzék meg a Somogyi egyéb programjait is. A Közéleti Kávéház kiállítást kínál, illetve rendhagyó irodalmi estet „kivesézéssel” – gyengédebb lelkűek kedvéért említjük meg: vér nem fog folyni… A borbarátokat az újszegedi Rendezvényházban várják jóféle enyedi borokkal és előadással, pekingi „aranyosainkkal” találkozhatnak a múzeumban, a sörfesztiválon pedig lesz Napszépe modellverseny. Pénteken is érdemes moziba menni, és néhány jó bulit is ajánlunk estére. Tovább »

Csütörtök: Könyvek, sörök és a szegedi papucs

2009. június 10., szerda · Hozzászólok

Bár vége felé közeledik az Ünnepi Könyvhét, csütörtök is bővelkedik eseményekben: lesznek könyvbemutatók, író-olvasó találkozó és kiállítás. Az újszegedi ligetben a sör mellé boszorkányságot, dumaszínházat és bulit kínálnak a szervezők, a városházán pedig a „hírös-neves” szegedi papucs jelenét és jövőjét boncolgatják a legilletékesebbek, a készítők társaságában. Lesz évzáró iskolai hangverseny, új filmeket vetítenek a mozikban, és néhány buli is várható estére. Tovább »

Kedd: Mentés Másként az IH-ban

2009. június 8., hétfő · Hozzászólok

A Mentés Másként Trió lemezbemutató koncertje, utána a táncház, a népzene kedvelői számára csemegének ígérkező program lesz kedd este az IH Rendezvényközpontban. Folytatódnak az SZTE Zeneművészeti Karon a diplomahangversenyek, még játszik a bábszínház is, az Ünnepi Könyvhét is számos programot kínál. Könyvbemutatók lesznek a Bálint Sándor Művelődési Házban, a Bibliotéka Egyesület és Könyvtárban, a Millenniumi Kávéház és Klubban, író-olvasó találkozó a Somogyiban, egész délután és este izgalmas rendezvények a Dugonics téren. A Közéleti Kávéházban Dovalovszki András szegedi kerékpáros aktivista vetítettképes élménybeszámolóját láthatjuk, kedden is érdemes lesz betérni a mozikba, és bulit is ajánlunk estére. Tovább »

Hétfő: Ismét filmklub a Somogyiban

2009. június 7., vasárnap · Hozzászólok

Hétfőn ismét lesz filmklub a Somogyiban, a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának archívumából Bubryák István válogat. Folytatódnak a diplomahangversenyek a Zeneművészeti Karon, és a nyári szünet előtt még néhány napig – így hétfőn is -, játszik a bábszínház a Városházán. A Somogyi-könyvtárban két kiállítás is nyílik, és bloggerek a könyvheti vendégek. Programot kínálnak az Ünnepi Könyvhéten a Sík Sándor könyvesboltban, a Millenniumi Kávéházban, a Petőfi-telepi Művelődési Házban és a Dugonics téren. Változatos kínálattal várják a közönséget a mozik, a bulira vágyóknak a Dugonics teret ajánljuk este. Tovább »

Szombat-vasárnap: Szegedi Családi Nap(ok)

2009. június 5., péntek · Hozzászólok

Hétvégén kétnapos családi rendezvénysorozatot hirdet az Újszegedi Partfürdő, ingyenes belépéssel és izgalmas programokkal. A Kisszínházban Lélektánc – a Bozsik Yvette Társulat előadása, folytatódik a diplomahangverseny-sorozat a Zeneművészeti Főiskolai Karon, és a bábszínház is játszik. Képzőművész lovag látogat Szegedre Svédországból, önkéntes felolvasó nap lesz a Hangoskönyvtárban, a Gyermekkönyvtárban mesedélelőtt kicsiknek. Könyvbemutatókkal, zenével és rendhagyó színielőadással várják a közönséget az Ünnepi Könyvhéten, jobbnál jobb filmek lesznek a mozikban, és bulizni is elmehetünk. Tovább »

Kányádi Sándor: „Megvan mindennek az ideje, mint a szalmakalapnak”

2009. június 5., péntek · Hozzászólok

A versírás fiatal embernek való foglalkozás

kanyadisandor1A 80. szegedi ünnepi könyvhét díszvendége volt a Somogyi Könyvtárban Kányádi Sándor, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett Kossuth-díjas író, költő, műfordító, a Magyar Kultúra Követe. Tovább »

Hollósi Zsolt Gregor-albuma lett Az év könyve

2009. június 5., péntek · Hozzászólok

Hollósi Zsolt Gregor című exkluzív albuma lett Az év könyve Szegeden; az elismerést péntek este adták át a városháza dísztermében az Ünnepi Könyvhét keretében, emellett bemutatták a XII. Szegedtől Szegedig Antológiát, és megválasztották a város kis Könyvkirályát.
Tovább »

Péntek: Játék a kastélyban – Szegeden a Vígszínház

2009. június 4., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát két előadáson is játsszák a Nagyszínházban a Vígszínház művészei. A Bábszínház ismét a Városházán „vendégszerepel”, és folytatódnak a Zeneművészeti Főiskolai Kar végzőseinek diplomahangversenyei. Az Ünnepi Könyvhéten pénteken átadják az “Év könyve”-díjat, számos vendég és fellépő mellett a könyvhét díszvendégével, Rév Lívia zongoraművésznővel, és Tokody Ilonával is találkozhatunk a Dugonics téri rendezvényeken,  Grand Caféban Baka István életműsorozatának könyvbemutatója lesz. Továbbra is jó mozik és még jobb bulik várják a közönséget pénteken. Tovább »

Csütörtök: A Megmaradás Napja – Trianon-évforduló

2009. június 3., szerda · Hozzászólok

A trianoni békediktátum aláírásának 89. évfordulójáról emlékezünk csütörtökön, ez alkalomból két programot is ajánlunk az érdeklődőknek. A SZTE Zeneművészeti Főiskolai Karán diplomahangversenyek lesznek, Révész Sándor az IH-ban ad koncertet, ezúttal politikai beszédtémája lesz a Közéleti Kávéháznak, és felolvasóülés lesz a könyvtárban. Folytatódnak a Közművelődési Szakmai Napok, csütörtökön lesz a 80. Ünnepi Könyvhét hivatalos megnyitója, és számos érdekes rendezvénye, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, többek között Szegeden vendégeskedik Kányádi Sándor,  a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett Kossuth-díjas író, a Magyar Kultúra követe. Új filmeket láthatunk a moziban, és a csütörtök esti bulik sem maradnak el. Tovább »

Jön a 80. könyvhét – több mint 80 rendezvény Szegeden

2009. május 28., csütörtök · Hozzászólok

konyvhetMásodik éve koordinálja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az ünnepi könyvhetet, melyre idén június 3. és 12. között kerül sor. Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, dedikálások, fiatal tehetségek fellépései – dióhéjban ezt kínálja az egyhetes rendezvénysorozat. Tovább »

Zenélő manók és tündérek

2008. június 16., hétfő · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A 79. Ünnepi Könyvhét utolsó napjára kelta hangulatot varázsolt a zuhogó esőbe két fiatal szegedi zenekar: a Pucks’n’Fairies és a Tara. A tradicionális ír zene hangzásvilágára építő együtteseket interjúra invitáltuk. Ma a Pucks’n’Fairies, holnap pedig a Tara tagjai mesélnek olvasóinknak zenéről, közösségről s arról, hogy mi érinti meg a fiatalokat ebben a muzsikában. Tovább »

Nagy Bandó András: A gyermekekben van a remény

2008. június 14., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Összesen hat, az idei könyvhétre készült kötettel lepte meg olvasóközönségét Nagy Bandó András humorista, előadóművész és nem utolsósorban: író. A hat könyv között három gyermekeknek szánt alkotást és három naplóbejegyzéseket, füveskönyvet idéző sorokat, humoreszkeket, interjúkat és publicisztikákat tartalmazó Kalandáriumot (2005, 2006, 2007) találunk, melyek egy különleges ember karakterét rajzolják ki. Tovább »

Következő oldal »