Kligl Sándor: „A művészet szabadsága nem ott kezdődik, amit a kutya sem ért”

2017. július 30., vasárnap · 7 hozzászólás

kligl_sandor01_gs

Az ukrajnai Sztaniszló városában állítják fel Kligl Sándor Petőfi-szobrát. A szobrásszal nemcsak új alkotásairól, hanem a mecénásokról, a művészetről vallott felfogásáról is beszélgettünk. Tovább »

Kass János előtti tisztelgéssel kezdődik a Szeged Art

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

wagner_udvar01_gs

Képzőművészet és zene lepi el Szeged utcáit, parkjait és teraszait, július elsejétől augusztus huszadikáig tart idén a Szeged Art, amelynek legfőbb célja, hogy a napfény városának sokszínű művészeti életét minél közelebb vigyék az emberekhez. A rendezvénysorozat nyitányaként Kass János gyermekkönyv-illusztrációiból nyílik kiállítás a Dugonics téren, így tisztelegve a kilencven éve született Kossuth-díjas művész emléke előtt. Tovább »

Ismeretlen szobrász alkotásaként “aprópénzért” adták el Bernini szobrát Pozsonyban

2015. augusztus 4., kedd · Hozzászólok

Feltételezhető értékének töredékéért, mindössze néhány tízezer euróért adták el egy pozsonyi árverésen Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680) olasz barokk szobrászművész egyik alkotását – jelentették szlovák médiaforrások. A mellszobor azóta az Egyesült Államokba került, a kiviteli engedély gyanús körülmények között történt megadása miatt a szlovák kulturális tárca vizsgálatot indított. Tovább »

Szeged Polgármesteri Hivatala kincseket rejt

2013. szeptember 18., szerda · 3 hozzászólás

reok02Szeged Polgármesteri Hivatala több mint ezer országos hírű és szegedi klasszikus kortárs alkotást gyűjtött az elmúlt negyven év alatt. Az eddig csak intézményekben látható darabokat a REÖK hozza el a város polgárai elé.
Tovább »

Acélszobrok a szegedi REÖK-ben

2012. szeptember 27., csütörtök · Egy hozzászólás

Acélból készült szobrok és más képzőművészeti alkotások láthatók a K-ARTS című kiállításon, amely pénteken nyílik a szegedi REÖK-ben; a Kész Csoport művészeti gyűjteményét bemutató tárlaton fiatal magyar képzőművészek több mint száz alkotását tekinthetik meg a látogatók.
Tovább »

Hervé blendéje és az archaikus bak a Tornyai János Múzeumnál

2012. szeptember 10., hétfő · Hozzászólok

A múlt héten átadott, felújított Tornyai János Múzeumnál két figyelemfelhívó műalkotást vehetnek észre az arra járók. Mind a múzeum bejáratánál, mind a Szegfű utcai udvaron V. Nagy Nándor keramikusművész szobrai állnak: előbbi egy rekeszzárat ábrázol, ami Lucien Hervének, a vásárhelyi születésű világhírű fotográfusnak állít emléket; a kecskebak pedig az emeleti régészeti kiállítás egyik neolitikus hombárjáról „ugrott le” a múzeumudvarra.
Tovább »

Lovagkereszt a nemzeti elkötelezettségű szegedi szobrásznak

2012. augusztus 22., szerda · 14 hozzászólás

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Kligl Sándor Szegeden élő és alkotó szobrászművész. Az elismerést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adományozta múlt hét pénteken a nemzeti ünnep alkalmából.
Tovább »

Sárgarépa és modern szobrászat – Művészetek Hídja a Marson + FOTÓK

2012. május 11., péntek · Hozzászólok

Most már nem csupán friss zöldségért, gyümölcsért érdemes betérni a Mars téri piacra. Bzrózka Marek szobrászművész alkotásai révén ugyanis szó szerint a „Művészetek Hídjává” változott a nagycsarnok emeletét összekötő híd.
Tovább »

Optikai illúziók a Kass Galériában + FOTÓK

2012. március 31., szombat · Egy hozzászólás

A szobrászat és a tudomány keveredik Szvet Tamás alkotásaiban, akinek munkái most a Kass Galériában tekinthetőek meg. Az ember jobb, ha nem hisz a szemének, hiszen a Bízva a Tudományban című tárlaton a fekete dobozokba pillantva három dimenziós kép tárul a nézők elé.
Tovább »

Több mint 50 köztéri szobor negyven év alatt + FOTÓK

2010. február 26., péntek · Hozzászólok

kligl4_gs Egész eddigi életművét bemutató impozáns kötet jelent meg a 65 esztendős Kligl Sándor szobrászművészről a szegedi Móra Ferenc Múzeum gondozásában. A 170 oldalas, színes fotókkal teli kiadvány megjelenése kapcsán Pálffy István beszélgetett a művésszel, a Móra Ferenc Múzeumban péntek este tartott bemutatón.
Tovább »

Csütörtök: István, a király a Szabadtérin

2009. július 29., szerda · Hozzászólok

Szerepcserés, különleges előadással nyit a Társulat produkciója, az István, a király csütörtökön a Szabadtéri Játékokon, és még két alkalommal tűzik műsorra. Palya Bea és zenekarának műsorával folytatódik a Muzsikáló Udvar a Városházán, Démász székházának kiállítótermében fiatal szobrász bemutatkozó kiállítása nyílik, a Közéleti Kávéházban a Szegedi Művészklub estje, bemutatkozik a Szépírás, és Újszegedi Esték a Nemzeti Klubban. Folytatódik a Szegedi Vakáció a könyvtárban, új filmeket vetítenek a mozik csütörtöktől, és az esti buli sem marad el.
Tovább »

“Negyvenkétezer kilométert utazom – helyben”

2008. november 29., szombat · 2 hozzászólás

Balogh Sándor szobrászművész kiállítása a Volksbankban

Fotók: Gémes Sándor

Balogh Sándor szobrászművész nemcsak külsejével, hosszú, csapzott hajával és méternyi, befont szakállával számít csodabogárnak művésztársai között, de tömény erotikát sugalló szobrai és kisplasztikái, makacs, megalkuvást nem ismerő hozzáállása rendre megbotránkoztatják a szigorú, prűd ítészeket vagy a szelídebb tartalmakhoz szokott, finom lelkű közönséget. Műveiből most a Volksbank rendezett kiállítást, a szobrász kőből, fából, bronzból készült kisplasztikái, grafikái, tusrajzai és olajfestményei március közepéig tekinthetők meg a bank Klauzál téri épületében. Tovább »

Két világ szobrai

2008. június 21., szombat · Egy hozzászólás

A Dömötör-díj szobrának alkotója

Fotók: Gémes Sándor

Bánvölgyi László negyvenhat éves szobrászként annak a fiatal szegedi generációnak a tagja, mely Fritz Mihálytól, Kalmár Mártontól sajátította el a szobrászat alapjait. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában letett érettségi vizsgák után a Magyar Képzőművészeti Főiskola kőszobrász-restaurátor szakán szerzett diplomát, hogy aztán visszatérjen a gyökerekhez. Restaurátorként Csongrád megye művészi értékeinek ad új életet, szobrászként a történelemnek teremt emlékeket. Tovább »