Mindenki számára hozzáférhető magyar nyelvű hangos biblia készült

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

biblia_konyv

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa az MTI-t. Tovább »

A Vatikán könyvtárába került a Szegedi Biblia hasonmás kiadása

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001Május 4-én értesítette a vatikáni követség Benyik Györgyöt, a szegedi Szent Gellért-plébániaközösség plébánosát, hogy a kézzel másolt Biblia Újszövetségi részének fakszimile kiadását a Vatikáni könyvtár különleges könyvek szekciójába helyezték el. Az eredeti, bőrkötetes kódexet pedig Germanicum et Hungaricum kollégium könyvtárában állították ki.
Tovább »

Ferenc pápát megindította a szegedi kezdeményezésre kézzel másolt Biblia

2016. január 20., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001

A pápának tavaly decemberben átadott, kézzel másolt Biblia bőrkötéses hasonmás változatának első kötetét mutatják be pénteken a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Átadták a zarándokok a kézzel másolt bibliát Ferenc pápának

2015. október 14., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Nyilvános kihallgatáson adták át zarándokok a Vatikánban Ferenc pápának szerdán azt a kézírásos bibliamásolatot, amelynek készítésében több mint ötezren vettek részt – közölte Benyik György bibliakutató az MTI-vel. Tovább »

Jövő héten veszi át Ferenc pápa a kézzel másolt Bibliát + FOTÓK

2015. október 8., csütörtök · 2 hozzászólás

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Több mint 5000 oldalból áll, a szegedieken kívül anyaországbeli magyarok, határon túli magyarok és külföldiek is részt vettek benne. A pápa október 14-én veszi át az ökumenikus összefogással elkészült munkát. Tovább »

Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK

2015. január 22., csütörtök · 4 hozzászólás

masolas_a_bibliabol15_gs

Ferenc pápának tervezik átadni a Szentírás kézírásos másolatát, mely munkába a Magyar Kultúra Napján szegedi közéleti személyiségek is bekapcsolódtak. Benyik György teológus a Szent Gellért templom építésének negyvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg ezt a különleges kezdeményezést, melyhez már több mint háromszázan csatlakoztak. Tovább »

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 28., szerda · Egy hozzászólás

bibliak06_gsKülönleges Szentíráskiadásokat válogattak össze a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből, melyeket a jubileumi 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia részvevőinek figyelmébe ajánlottak.
Tovább »

Szentírás vasárnapja – párbeszéd Isten és ember között

2011. szeptember 23., péntek · 2 hozzászólás

Minden évben szeptember utolsó vasárnapján, idén szeptember 25-én ünnepli az egyház Szentírás vasárnapját. A Biblia védőszentjének, Szent Jeromosnak az ünnepéhez, szeptember 30-ához legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet szentel a Szentírásnak.
Tovább »

A tyúk vagy a tojás?

2009. február 21., szombat · Hozzászólok

Egy szimbólumok és jelentésrétegek sokaságát magában hordozó ókori szöveget és az arra épülő több ezer éves vallási tradíciót nem lehet a természettudományok eszközével diszkreditálni. Ugyanakkor azt, aki nem hisz Istenben, s nem hiszi, hogy az embernek van lelke, képtelenség meggyőzni olyan – bibliai – szövegekre hivatkozva, amelyek autoritását éppen az adja, hogy sorai mögött a természetfelettieket sejtik követői.

Tovább »

Evolúció kontra teremtéstörténet?

2009. február 16., hétfő · Egy hozzászólás

Idén február 12-én hazánkban is megemlékeztek a Darwin-napról, a szegedi programok pedig február 16-tól kezdődnek. Darwin, darwinizmus, evolúció – olyan fogalmak, amiket a köztudat hagyományosan – és tévesen – szembehelyez a Bibliával, a teremtéstörténettel, a vallásos gondolkodással, pedig két különböző dologról van szó: a Szentírás hitvallás, az evolúcióelmélet pedig tudományos elmélet. Tovább »

Múzeum: Szentírás 76 nyelven

2009. január 14., szerda · Hozzászólok

Hetvenhat különböző nyelvű Szentírást tekinthetnek meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a nagyszabású bibliai műkincs tárlat kísérő-kiállításaként. A patinás kollekció Kiss Norbert nyelvész magángyűjteménye, aki 17 éves kora óta gyűjti a Bibliákat, válogatása egyik első darabját az izlandi államfőtől kapta – tájékoztatott Medgyesi Konstantin sajtóreferens. Tovább »

Püspökök és teológusok a Biblia Évéről

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Lassan végéhez közeleg a Biblia Éve – ez azonban nem jelenti azt, hogy a Biblia jövőre kevésbé lenne fontos, mint most – emelték ki azon a Közéleti Kávéház által rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség adott otthont a Honvéd téri református templomban. Az eseményen a Biblia Évének tapasztalait összegezték a történelmi egyházak püspökei és teológusai. Tovább »

A botanikus a tiltott fa gyümölcséről

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Milyen növényeket termesztettek a Biblia korának emberei? Hány növényfaj szerepel a Szentírásban? Vajon milyen fa állt az Éden kertjében, amely tiltott gyümölcsének megízlelése miatt az első emberpár kiűzettetett a Paradicsomból? Kedden, a Közéleti Kávéház rendezésében „A bibliai korok emberének növényei” címmel, a Somogyi-könyvtárban megtartott előadásában Juhász Miklós címzetes egyetemi tanár ilyen és hasonló kérdésekre keresett választ. Tovább »

A Biblia, a keresztyén élet zsinórmértéke

2008. november 6., csütörtök · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A Szeged-Újszegedi Református Egyházközség nyílt hetén A Biblia csodája címmel különböző érdekes előadások hangzanak el a Szentírással kapcsolatban. Kedden Balla Péter (képünkön), a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Újszövetségi Tanszékének vezetője tartott előadást “Miért éppen ezek a könyvek vannak a Bibliában?” címmel. Tovább »

A Biblia közelről – kérdések és válaszok

2008. november 2., vasárnap · Hozzászólok

Nyílt hetet tart az újszegedi református gyülekezet november 3-9. között. A hét során “A Biblia csodája. Kulturális emlék, vagy több annál?” címmel a Biblia-szakértőktől hallhatnak előadásokat az érdeklődők, melyek során kiderül például, miért a jelenlegi könyvek kerültek a Bibliába, vagy hogyan értelmezhetők a bibliai szövegek. Vasárnap családi nap zárja a rendezvénysorozatot. Tovább »

Kultúrák és évezredek találkozási pontja: a Biblia

2008. szeptember 1., hétfő · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A magyar történelmi keresztény egyházak 2008-at a Biblia évének jelölték. Ehhez kapcsolódva a szegedi Móra Ferenc Múzeum szeptember 1-jétől nagyszabású Biblia-kiállítást rendez „…És látta Isten, hogy jó”. Öt évszázad bibliai témájú műkincsei címmel. Városunkban napjainkban kezdődik – immár huszadik alkalommal a Szegedi Biblikus Konferencia elnevezésű nemzetközi tudományos tanácskozás, amelynek ebben az évben a Biblia szíve a címe és az imádság a központi témája. Tovább »