Még mindig hetente tudnak meg újabb információkat a Szent Koronáról

2017. augusztus 20., vasárnap · 5 hozzászólás

BC5K9652_szab

Most júniusban fejezte be a munkáját az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport, amelynek vezetője Pálffy Géza történész. A kutatóval a magyar államiság jelképének történetéről beszélgettünk. Habár osztatlan tisztelet övezte évszázadokon át mégis többször közel került a megsemmisülés lehetőségéhez a korona. Tovább »

A Szent Korona sorsa azonos az országéval

2017. április 12., szerda · Egy hozzászólás

szentkorona_wiki

Tóth Gergely filológus-történésszel, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának tagjával beszélgettünk arról, hogyan viszonyultak a Szent Koronához a nacionalizmus előtti és utáni időszakban. Rámutatott, a politikai és vallási viszonyoktól is erőteljesen függött, hogy miként tekintettek a magyar állam jelképévé váló tárgyra. Nemcsak Istvánhoz, hanem Nagy Konstantinhoz kötötték, s egészen a XVIII. század végéig várni kellett az első, mai szemmel is tudományos igényességgel megírt munkának számító műre a témakörben. Tovább »

Vitéz Kiss Imre: A Szent Korona maga az alkotmány

2011. április 10., vasárnap · 9 hozzászólás

1_gs Miért kellene az évezredes hagyományunkra, a történelmi alkotmányunkra támaszkodni, hogy a nemzet felemelkedhessen, s miként képviseli mindezt a Szent Korona? Interjúnkban többek között erről beszél portálunknak a Szentkorona Szövetség országos elnöke, vitéz Kiss Imre, aki nemrégiben Szegeden vendégeskedett vitéz Szilágyi Árpád városvédő polgár, a szövetség helyi vezetőjének meghívására.
Tovább »

Kovács László: Idő kell, hogy az MSZP lemossa a korrupció bélyegét

2011. január 28., péntek · 21 hozzászólás

Az Európai Parlamentben Orbán Viktort, és nem Magyarországot bírálták – jelentette ki az MSZP-alelnök Kovács László, a szegedi Szegfű Klubban megtartott Baloldali Páholy című rendezvénysorozat első előadásán, csütörtökön este. A korábbi külügyminiszter és uniós biztos szerint a magyar miniszterelnök politikája ellentétes az Európai Unió értékrendjével.
Tovább »