A Szent Korona sorsa azonos az országéval

2017. április 12., szerda · Egy hozzászólás

szentkorona_wiki

Tóth Gergely filológus-történésszel, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet „Lendület” Szent Korona Kutatócsoportjának tagjával beszélgettünk arról, hogyan viszonyultak a Szent Koronához a nacionalizmus előtti és utáni időszakban. Rámutatott, a politikai és vallási viszonyoktól is erőteljesen függött, hogy miként tekintettek a magyar állam jelképévé váló tárgyra. Nemcsak Istvánhoz, hanem Nagy Konstantinhoz kötötték, s egészen a XVIII. század végéig várni kellett az első, mai szemmel is tudományos igényességgel megírt munkának számító műre a témakörben. Tovább »

IV. Károly életét és megkoronázásának körülményeit járják körbe a szegedi konferencián + FOTÓK

2016. november 23., szerda · 4 hozzászólás

fogadd_a_koronat010kf

A konferencián a Habsburg-családot Habsburg György felesége, Eilika képviselte, aki felidézte, hogy Habsburg Ottó miket mesélt neki IV. Károly koronázásáról. A rendezvény csütörtökön is folytatódik több helyszínen. Tovább »

Rendhagyó tanóra a Szent Korona hazatérésről az Emlékpontban

2014. január 6., hétfő · 2 hozzászólás

Több mint három évtizednyi, hányatott sorsú távollétet követően, 1978. január 5-én érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre a magyar államiság jelképe, a Szent Korona, melyet másnap a magyar népnek adott vissza “az amerikai népet” képviselő Cyrus Vance, az USA külügyminisztere. Az évfordulóra emlékezve január 7-én, kedden 13 órakor Kerecsen László koronaőr rendhagyó tanórán mutatja be az Emlékpontban a Szent Korona hazatérésének történetét, megismertetve a diákokkal a Magyar Királyi Koronaőrség hagyományait és a Pajtás ezredes vezette koronaőrség szerepét nemzeti ereklyénk megmenekítésében. Tovább »

A Szent Korona 35 éve tért haza

2013. január 5., szombat · Hozzászólok

Harmincöt éve, 1978. január 6-án érkezett Magyarországra a Szent Korona és vele együtt a koronázási jelvények is. Az 1945 tavaszán Ausztriában amerikai kézre került nemzeti ereklyéket Cyrus Vance amerikai külügyminiszter adta át az Országházban “az amerikai nép képviseletében” a magyar népnek.
Tovább »

Sarkalatos törvény védi a nemzeti vagyont

2011. december 31., szombat · Egy hozzászólás

Sarkalatos törvény biztosít védelmet a nemzeti vagyonnak a jövőben, a ma hatályba lépő jogszabály értelmében a jövőben vagyonkezelői feladatot csak az állam és a helyi önkormányzatok, intézményeik, valamint a 100 százalékos tulajdonukban álló gazdálkodó szervezetek végezhetnek.
Tovább »

Következő oldal »