Alszámla nyitásával segíti a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucs megmentését

2015. július 28., kedd · 3 hozzászólás

papucs_szma

Megteremtette az anyagi segítségnyújtás lehetőségét a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucsot megmenteni kívánók számára. Tovább »

A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni

2015. július 13., hétfő · 13 hozzászólás

sallay_tibor_02_gs“Kiköltözünk és egyelőre nem tudjuk mi lesz.” A harminc éve a szakmában szolgáló cipészmester július 15-én lehúzza a rolót a Kiss Ernő utcai üzlet kirakatain, nem is tudja mi lesz a családi vállalkozással, a néhány hónapja a Magyar Értéktárba került szegedi papuccsal, valamint a cipésztanoncok kitanításával. Most öntevékeny Facebook-közösség próbál segíteni a hagyományápoló mesternek.
Tovább »

Szegedikumok – A szegedi paprika 2. rész + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 11., csütörtök · Egy hozzászólás

A világháborútól a nemzetközi védettségig

szegedi_paprika_2_it (00) A szegedi paprika sorsára a gazdasági válságok és a nagy világégések éppúgy hatással voltak, mint a szocializmus éveinek gazdaságpolitikája. Mégis napjainkig megőrizte egyedi megjelenését, különlegességét, amit 2010-ben a nemzetközi oltalommal világszerte is elismertek.
Tovább »

Szegedikumok – A szegedi paprika + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 5., péntek · 6 hozzászólás

Kolombusztól a ferenceseken át a világégésig

szegedi_paprika_1_1 Sorozatunkban megpróbáljuk bemutatni azokat a terményeket, termékeket, foglalkozásokat, melyek azon felül, hogy Magyarországra jellemzőek, még szegedi szempontból is jelentősnek mondhatóak. Az első két részben a szegedi paprikát és annak történetét vettük górcső alá.
Tovább »

Pandémia Kft.

2009. november 3., kedd · 3 hozzászólás

Annak idején sokat agyaltunk az asszonnyal, mibe is fektessük nehéz verejtékkel gyűjtögetett pénzecskénket. A szokásos lángossütő, kocsma (az mindig bejön) és bálás ruha ötletek elvetélése után – anyósom ordenáré tüsszentéséből ihletet merítve – megszületett a felismerés: vakcinagyártásé a jövő.
Tovább »

Levegőt!

2009. szeptember 7., hétfő · Egy hozzászólás

”Hétfőn délelőtt egy budapesti multinacionális cégnél rosszul lett és nem sokkal később meghalt egy ötvenhárom éves munkásasszony, O. M.-né. A segítségére siető munkatársainak annyit még el tudott mondani, hogy négy napja nem evett. Hiába érkezett gyorsan az orvosi segítség, már nem tudták újraéleszteni. Később kiderült, hogy önkormányzati lakásából rezsitartozásai miatt lakoltatták ki, egy ideig hajléktalanszállón élt, az utóbbi időben már albérletben lakott. Hetvenezer forint körüli fizetéséből kellett törlesztenie a fennmaradt rezsitartozását, minden hónapban automatikusan levontak tőle 40 százalékot, a maradékból kellett volna megélnie, de az albérlet kifizetése után a betevő falatra már nem sok jutott. Nyolc éve dolgozott a cégnél.”- Olvasom a Magyar Nemzetet. Egy nyolc éve folyamatosan gürcölő asszony éhen halt a munkahelyén. Mi erre a válasz? „Ha a betegnek friss levegőre van szüksége nem szabad betörni az ablakokat mert végül tüdőgyulladása lesz. (jól ismert mosoly)”
Tovább »

SZÉKELYFÖLDI

2009. augusztus 28., péntek · 3 hozzászólás

2009.08.26. Nemcsak a tradicionális, hanem bármilyen minőségi, Székelyföldön előállított termékre, szolgáltatásra alkalmaznák a SZÉKELYFÖLDI márkanevet – mondták el Tamás Sándor és Borboly Csaba, Kovászna és Hargita Megye Tanácsának elnökei augusztus 25-én a Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.
Tovább »

Hé, víz!

2009. augusztus 12., szerda · Egy hozzászólás

2009.08.10. A kincses szegedi nagytáj harmincötezer négyzetkilométeres területe a szellemi és tárgyi értékek mellett (minden ellenkező híresztelés ellenére) bővelkedik természeti erőforrásokban. A termőföld, csapadék, napsütötte órák, légkörzés, felszíni és felszín alatti vizek meg-megújuló energiái a terület gazdag népesség eltartóképességét feltételezik. Sőt a kitermelhető ásványvagyont is figyelembe véve megkockáztatom, hogy szülőföldünk a nagyvilág irigyelt helyei közé tartozik.
Tovább »

Hungarikum Fesztivál Szegeden

2009. augusztus 4., kedd · 3 hozzászólás

A minőségi magyar kézművesség remekeit ismerhetik meg, finom hazai ételeket és italokat kóstolhatnak, mellé cigányzenét, operettet, magyarnótát hallgathatnak azok, akik ellátogatnak csütörtöktől a II. Hungarikum Fesztiválra, a szegedi Széchenyi térre.
Tovább »

…Legyek egy sajtótájékoztatón

2009. július 24., péntek · 6 hozzászólás

És a hármas karakterrajz fejének jelenéséhez a minap volt szerencsém. Maga a nagyfőnök. Akkor a városvezetés polipkarjai közül tapadt kettő a legitim médiamunkások közé. A gazdasági alpolgármester és a polgármesteri kabinet feje ült közénk, hogy rögvest cáfolják az ellenzék szavait, kamerák, magnók, tollak előtt. Ez egy valódi politikatörténeti szegedikum…

Tovább »

Szegedikumok

2008. július 25., péntek · Hozzászólok

A hungarikumok között van a szegedi fűszerpaprika-őrlemény és a szegedi téliszalámi, azonban a Szeged paprikaföldolgozásról monográfiát író és a helyi hentes mesterséget kutató néprajzprofesszor, Bálint Sándor szülőházát lebontották születésének centenáriumán a városvezetés határozott, az épület megmentésére tett (sajnos be nem váltott) ígérete ellenére.

Tovább »