Szerelemről szőtt sorok – új szegedi verseskötet jelent meg + VERSEK

2017. szeptember 19., kedd · Hozzászólok

szabo_pal04kf

A szerelem átkozott gyötrelem – állítja a népdal, nem látják sokan ezt másképp ma sem. Új verseskötetet jelentetett meg Diószegi Szabó Pál, aki számára mindez központi motívum. Nemcsak a műről beszélgettünk a lírikussal, hanem el is hoztunk néhány verset az olvasóknak. Tovább »

Unikummá nőtte ki magát a vásárhelyi történésztalálkozó

2017. augusztus 15., kedd · Hozzászólok

tori

A Seuso-kincstől Kádár Jánosig, a végzős gimnazistától a tanszékvezetőig – augusztus 12-től egy hétig a történettudomány otthona lesz Hódmezővásárhely. A hallgatóságot és az előadókat nemcsak több mint 50 izgalmas téma, hanem egy hagyományőrző csoport bemutatkozója is várja. Tovább »

A nemzet legnagyobb diadalának napja – Szeged és Nándorfehérvár 1456-ban

2017. július 22., szombat · Egy hozzászólás

szabo_pal01kf

Szeged déli fekvése az oszmán fenyegetés korában is kiemelt szerepet kölcsönzött a városnak: itt gyülekeztek a török ellen harcba induló erők, országgyűlések és hadi tanácsok helyszínéül szolgált Szeged a korszakban. Szeged szerepéről a történelmi pillanatokban Szabó Pál történésszel, a szegedi Délvidék Kutató Központ munkatársával beszélgettünk. Tovább »

Nándorfehérvár 1440 – Egy elfelejtett ostrom + FOTÓK

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

0317_Nfv_07

1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötetét mutatta be Szabó Pál történész, középkorkutató az Emlékpont március 17-i előadásán. A szerzővel Tóth Sándor László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense beszélgetett.
Tovább »