Nem tanácsolta el József Attilát a szegedi egyetem + FOTÓK

2015. március 12., csütörtök · 10 hozzászólás

szte_egyetem_epulet01_gs

Egyetemi kudarcélménye mellett a nincstelenség is hozzájárult József Attila rossz szegedi emlékeihez, Radnótinak azonban boldog és tevékeny éveket adott a Tisza-parti város. Az egyetem híressé vált ifjúságát vették lajstromba szerda délután a SZAB-székházban. Tovább »

Minden nyelven máshogy mesélik el a Csúrogon történteket + FOTÓK

2015. január 23., péntek · 6 hozzászólás

ujvidek

Hetven évvel ezelőtt, 1945. január 23-án kezdték meg a Dél-bácskai Csúrog még életben maradt lakosságának deportálását. A “hobbitörténészek” általánosan használt enciklopédiája, a Wikipédia is ír az eseményről, ahány nyelven rákeresünk azonban a településre, annyiféleképp írják le az ott történteket. A délvidék kutatásáról szóló szegedi konferencián a történtek hiteles feltárására hívták fel a figyelmet. Tovább »

Emléktáblát avatott a SZAB Gárdonyi Géza emlékére + FOTÓK

2014. július 16., szerda · Egy hozzászólás

szab_gardonyi08_gs

Kedden Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából felavatták az író Beliczai Mária szobrászművész által adományozott bronz domborművét a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága székházánál.
Tovább »

Pozsgay Imre: Generációváltásra szorul a program nélküli magyar baloldal + FOTÓK

2014. január 10., péntek · 12 hozzászólás

pozsgai_imre_kozeleti_kavehaz09_gsA baloldali politikai szereplők olykor úgy viselkednek, mintha nem is akarnának hatalomra jutni – vélekedik Pozsgay Imre, aki a Közéleti Kávéház vendége volt. A volt kulturális, majd művelődési miniszter hiányolja a baloldal programját.
Tovább »

Szent-Györgyi Albert a szegedi dóm mellé költözött + FOTÓK

2012. július 12., csütörtök · 2 hozzászólás

A Szent-Györgyi Albert-emlékévhez kapcsolódóan emlékkiállítás költözött a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába, a dóm szomszédságába. A szervezők szándéka szerint mivel a szabadtéri előadásaira érkező turisták is betérhetnek a tárlatra, így széles körben, az egyetemen túl is eljuthat Szent-Györgyi öröksége.
Tovább »

Új Szent-Györgyi-kiállítás nyílik Szegeden + FOTÓK

2012. július 10., kedd · Egy hozzászólás

Az SZTE orvoskarának dékáni hivatalából a SZAB-székházba költözött át a Szent-Györgyi Albert-emlékszoba.
Tovább »

Sikeres évet zárt a Szegedi Akadémiai Bizottság

2012. április 19., csütörtök · Hozzászólok

Sikeres évet zárt 2011-ben a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB), és az idei év is számtalan programot és újabb tudományos együttműködési lehetőségeket tartogat – mondta el a bizottság idei közgyűlését megelőzően csütörtökön Dékány Imre elnök az MTI-nek.
Tovább »

Konferencia a magyar-magyar kapcsolatokról

2010. június 2., szerda · Hozzászólok

Amerikai magyar tanárok háromnapos konferenciát tartanak a SZAB-székházban június 3-tól előadásokkal a magyar nyelv megtartásának lehetőségeiről. Szóba kerül a magyar-szlovák kapcsolat, a Délvidék helyzete, s az érdeklődők megnézhetik Pigniczky Réka Inkubátor című dokumentumfilmjét is.
Tovább »

Péntek: A szegedi fényképészet 150 éve

2009. május 28., csütörtök · Hozzászólok

A szegedi fényképészet 150 éves évfordulója alkalmából “Fényírók és fényírdák Szegeden 1859-1913” címmel nyílik fotótörténeti kiállítás a Fekete házban. A Kass Galéria is fotókiállítást kínál, a Dómban az Egyházzenei Hetek rendezvényei keretében a Szegedi Kamarazenekar hangversenye lesz, a Bálint Sándor Művelődési Házban Fiatal zongoristák estje, és pénteken is a Városháza udvarán játszik a bábszínház. A Radnóti Emlékév jegyében délután Radnóti szavalóverseny korhatár nélkül, este E.T.A.P. koncert az IH Caféban. A SZAB Székházban a nők helyzetéről rendeznek konferenciát, a Közéleti Kávéház könyvbemutatót, hegedűestet kínál, a könyvtárban találkozik a Feltálalók Baráti Köre és két gyermekprogramot is ajánlunk kicsiknek. Hidegfront idején is nagyszerű szórakozás a mozi – ott biztosan nem zavar az eső és a szél -, és a péntek esti bulikban is válogathatunk. Tovább »

Csütörtök: a reneszánsz és a barokk között, félúton

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

A Reneszánsz Év jegyében folytatódik a koncertsorozat a Reökben, és továbbra is a Pornográfiát láthatjuk a színházban. Díjkiosztó gálaest lesz a Konzervatóriumban, a Hóvirág Népdalkör a könyvtárba látogat, ahol ugyancsak csütörtökön nyílik meg Somorjai László fotókiállítása. Afrika titkait kutatják a TIT-ben, és a Biblia évének jegyében ismét a Biblia kincseiről hallhatunk a múzeumban. A gitár nagymesterei közül ezúttal Pavlovits Dávid koncertezik az IH-ban, a jazz kedvelőit pedig a Millenniumi Kávéházba várják. A népművészet és népzene iránt érdeklődőknek az Alsóvárosi Kultúrházat ajánljuk csütörtök estére, a mozirajongók román rövidfilmeket, illetve Woody Allen legfrissebb vígjátékát láthatják ma. Este tíztől pedig buli! Tovább »

Új könyv: magyarok kisebbségben a 20. században

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

A kisebbségi magyar közösségek 20. századi történetéről szóló, 29 szerző munkájából összeállt kötetet mutatnak be a szegedi SZAB-székházban (Somogyi u. 7.) október 27-én, hétfőn 17 órától. Az eseményen jelen lesznek a kiadvány szerkesztői, Bárdi Nándor és Fedinec Csilla is. A könyvismertető beszélgetést Vincze Gábor, az Emlékpont Múzeum történésze vezeti, a kiadványt többek között Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa, a SZEGEDma.hu munkatársa értékeli – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Tovább »