Új művészekkel bővült a szegedi színház társulata+ FOTÓK

2017. szeptember 8., péntek · 4 hozzászólás

A három hónapos nyári szünet után ismét megtelik „könnyekkel” és „nevetéssel” a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere, a főigazgató változatos programokat ígér a közönségnek. A pénteki évadnyitón ismertették a jövő évadot, új tagokat vettek fel az örökös társulatba és fiatal tehetségeket köszöntöttek soraik között. Tovább »

Bemutatkoztak a Szegedi Nemzeti Színház új színészei + FOTÓK

2017. április 20., csütörtök · Egy hozzászólás

szinhaz_sajttaj002kf

Hat új színésszel bővül a drámatagozat. Gazdag programmal zárja az évadot a színház, a saját darabok mellett fesztiválokkal és vendégszereplésekkel is készülnek. Gondolnak a rászorulókra, a gyermekek mellett az idős színházi dolgozókat is segíti egy-egy rendezvény. Tovább »

Hogyan változtat meg 600 millió forint? + FOTÓK

2017. január 9., hétfő · 2 hozzászólás

prah_sajttaj007kfÖröm és aggodalom, gazdagság és takarékosság, barátok és rosszakarók. Spiró György Prah című darabjában a Férfi évek óta vár az ötös lottó főnyereményére, a több mint 600 millió forintot érő szelvény mégis teherként húzza kabátja zsebét, sziklaként nehezedik szívére. Spiró újra egy család konyhájába vezet be minket, ahol a Férfi és Nő szembesülnek vele: életük örökre megváltozik.
Tovább »

Spiró György a könyvhéten: A mese az, ami összeköt + FOTÓK

2016. június 9., csütörtök · Hozzászólok

konyvhet_megnyito001kfA mai nappal az ország több pontján kezdetét vette az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozat. A Dugonics téri sátorváros is megtelt élettel: a kiadók már berendezkedtek, az írók pedig élesre hegyezték pennáikat a dedikálásra. A szegedi könyvforgatagban, az esemény megnyitóján Spiró György köszöntötte az olvasás szerelmeseit.
Tovább »

Keszég László és Spiró György a szegedi színház művészeti vezetésének élén

2016. február 2., kedd · 26 hozzászólás

nagyszinhaz01kfA tavasz a megújulás évszaka, igaz ez a Szegedi Nemzeti Színházra is. A művészeti vezetők háza táján történt megújulás, hiszen Bodolay Géza korábbi főrendezői megbízása az előző évadban lejárt. Feladatait Keszég László veszi át, míg a művészeti főtanácsadó szerepét Spiró György vállalta el.
Tovább »

„Jugó” kakaósdoboz lesz a moziból Hódmezővásárhelyen

2012. január 27., péntek · Egy hozzászólás

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház magyarországi turnéjának részeként Spiró György Prah című művét játsszák január 30-án a hódmezővásárhelyi Mozaik Moziban. A László Sándor rendezte, több díjjal jutalmazott előadásnak különleges, egy kakaósdobozba rejtett konyhát formázó díszletét építése közben mutatják be a sajtó képviselőinek január 30-án, hétfőn 11 óra 15 perctől.
Tovább »

Szlovák-magyar színházi fesztivált rendeznek Pozsonyban

2011. március 16., szerda · Hozzászólok

Szlovák-magyar színházi fesztivált rendeznek március 27-én és 28-án Pozsonyban, az esemény programján öt előadás szerepel. A Színházzal az európai közeledéséért elnevezésű, a kölcsönös megismerés érdekében szervezett fesztiválon színpadra kerülő darabok mellett kerekasztal-beszélgetésekre is várják a közönséget – olvasható az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.
Tovább »

Jöttek a szarból a mélymagyarok?

2009. május 18., hétfő · Hozzászólok

Maga Spiró bölcs módon azt nyilatkozta, hogy nem akart érettségi tétel lenni, és hogy soha nem politizált sem a Kádár-rendszerben, sem utána. Utóbbi állítása annyiban nem igaz, hogy verse kőkemény politika volt, és az is maradt, minthogy szerzője egy szót sem szentel versének üzenetéről, az egykori költői szándékról.

Tovább »

A visegrádi országok irodalmi antológiája

2009. április 29., szerda · Hozzászólok

Európa közepének hangja: Egymás felé fordulva

antologia1A visegrádi országok oktatási és kulturális miniszterei kezdeményezték még 2006 végén, jelentessenek meg közösen egy 5 nyelvű (magyar, cseh, lengyel, szlovák és angol) irodalmi antológiát, amelynek célja az lenne – ha már kevesen beszéljük a többiek nyelvét, töredékesen ismerjük a szomszédok irodalmát, művészetét -, hogy megtudjuk, mi is történik a közös határok, a közös szobafalak túloldalán. „A gyakorlatban sokkal több energiát fordítunk arra, hogy kultúránkat eljuttassuk nyugatra, mint ide, a szomszédba” – írja előszavában a kötet főszerkesztője, Békés Pál. Tovább »

Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata

2008. szeptember 26., péntek · Hozzászólok

A magánéletben egy párt alkotnak, sőt a munkájuk is ugyanaz, mégis azt vallják, ezt csak magányosan lehet művelni; Szegeden a Regionális Összművészeti Központban megnyílt Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek első közös magyarországi tárlata. Tovább »